מאגר ביומטרי: הפיילוט יתוקן
בדיון שנערך הבוקר בבית המשפט העליון נדחתה בשלב זה עתירה נגד הקמת המאגר הביומטרי, אך יוכנסו שינויים בפיילוט שאמור להימשך שנתיים ולבחון את נחיצות המאגר
שופטי בית המשפט העליון נדרשו היום לעתירה כנגד המאגר הביומטרי והפיילוט שיקדים אותו - העתירה נדחתה בדיון, אך נקבע כי המדינה תשנה את האופי של הפיילוט שיתקיים בשנתיים הקרובות, ותפקידו יהיה לקבוע את נחיצות המאגר בהמשך.
האם נחוץ מאגר?
בעתירה שהוגשה על ידי האגודה לזכויות האזרח, התנועה לזכויות דיגיטליות, פרופסור קרין נהון, חברת סגל בבית הספר למידע באוניברסיטת וושינגטון והאוניברסיטה העברית ודורון אופק - מומחה לאבטחת מידע ולתוכנה חופשית נטען כי אין מחלוקת באשר לתעודות הזהות החכמות עצמן והעתירה נוגעת להקמת המאגר ולפיילוט שהוא בעייתי בעיניהם ולא באמת בודק את הנחיצות של המאגר.
העותרים טוענים בעתירה כי לא יתכן ששר הפנים, הרשות לניהול המאגר הביומטרי ורשות ההגירה הם הגופים שגם יבצעו את הפיילוט וגם יקבעו את תוצאותיו. הם טוענים כי לקראת העתירה שלהם הגישה רשות האוכלוסין לבית המשפט "ספר ניסוי" שנכתב מחדש ושמתיימר לרפא את הפגמים שנפלו בתכנית המקורית.
העותרים טענו עוד כי "גם בספר החדש אין הסדרים שיאפשרו את בחינת נחיצות המאגר הביומטרי ואת יתר השאלות שביקשה הכנסת לבחון במהלך הניסוי. יתר על כן, גם התכנית החדשה יוצאת מנקודת הנחה שהמאגר הביומטרי הוא האמצעי היחידי לקיומו של מערך אמין של תעודות זהות ודרכונים, ועקב כך אין כוונה לבחון אמצעים שסכנתם ופגיעתם בפרטיות פחותות בהרבה".
בתחילת הדיון ניסו השופטים להבין מדוע העותרים לא ממתינים עד שהניסוי יחל ובהמשך יבחנו את נחיצות העתירה. העותרים השיבו כי המדינה לא באמת מתכוונת לבדוק באמצעות הפיילוט את המיזם, כי חלופות אחרות כלל לא נבחנו ונפסלו מראש, כי אין בו כלל מדדי הצלחה. בא כוחה של המדינה הודה כי אומנם אין השוואה לחלופות במסגרת הפיילוט, אך טען כי אין בכך צורך וכי הפיילוט ימדד על פי הצלחתו והשגת מטרותיו.
לעשות חושבים
בעקבות הדברים תהתה המשנָה לנשיא מרים נאור האם דבריה כלפי העותרים שימתינו אינה נכונה גם לגבי המדינה שלא תמהר: "השאלה אם זה לא ראוי לעצור עכשיו במקום לבוא עוד שנתיים וכמה ולראות שכל המסלול הזה לא השיג את מטרתו. האם לא נכון לעשות כאן חושבים, לתקן צו וזה דבר מאוד חשוב. לשמור את העמדות ולשקול".השופט מלצר הזכיר מצידו כי מדובר במאגר "גורף לכל המדינה ולכל האזרחים אנחנו המדינה הדמוקרטית השניה בעולם. זו עובדה", ואף ציין כי המדינה לא מתייחסת לנחיצות הפיילוט אלא רק למדדים טכניים במסגרתו. בא כוח המדינה טען כי הכנסת יוצאת לפגרה וכי ישנה בעיה להכניס במועד זה שינויים בצו הפיילוט.
לאחר שהשופטים התעקשו שיש לשקול את עדכון צו הפיילוט, הודיע עו"ד בריסקמן כי המדינה מסכימה לתקן את הצו ברוח הדברים בדיון, קרי מבחינת מדדי הצלחה שיאמדו את הצלחת הפיילוט ואת נחיצות המאגר הביומטרי.
עתירה נוספת
בעקבות הדברים קבעו השופטים כי העתירה נגד הפיילוט ונגד החוק עצמו תדחה, נוכח היותה מוקדמת מידי, וכי בכל אופן מחייב החוק בדיקה של נחיצות הפיילוט בתום השנתיים. לצד כך קבוע השופטים כי העותרים יוכלו להגיש עתירה נוספת בעניין בתום תקופת הפיילוט (שתוכנן להתקיים במשך שנתיים על פי החוק), וציינו גם כי המדינה קיבלה את המלצתם לבחון את שינוי הצו: "ולוודא שכל הפרמטרים המנויים בסעיף 41 בחוק (מדדים להצלחה, פיקוח חיצוני על הפיילוט ועוד; ע"כ) אכן יכללו בצו התקבלה".
השר מיכאל איתן, שהיה מהמתנגדים למאגר אמר היום בהודעה כי "החלטת בג"ץ מהיום מחייבת את ראש הממשלה, שר הפנים והיועץ המשפטי לממשלה לשקול את ביטול המאגר הביומטרי".