שתף קטע נבחר

מתה האסטרונאוטית האמריקנית הראשונה בחלל

סאלי ריד הייתה חלק ממשלחת של נאס"א ששוגרה מכדור הארץ בחללית צ'לנג'ר ב-1983. היא הלכה לעולמה בגיל 61 לאחר מאבק ממושך במחלת הסרטן. אובמה ספד לה: "סאלי נתנה השראה לדורות רבים של נשים צעירות להגיע לכוכבים"

פרצה גבולות: האסטרונאוטית סאלי ריד, האשה האמריקנית הראשונה בחלל, מתה הלילה (יום ג') בגיל 61 לאחר מאבק ממושך במחלת הסרטן. ריד, פיזיקאית במקצועה, הייתה חלק ממשלחת של סוכנות החלל האמריקנית (נאס"א) ששוגרה מכדור הארץ בחללית צ'לנג'ר ביוני 1983.

 

עוד חדשות בעולם :

 

"המסע ההיסטורי של סאלי נחקק בדמיון הלאומי והפך אותה לשם מוכר בכל בית", ספדו מקורביה של ריד, שהלכה לעולמה בפרבר של סן דייגו לה הויה. טרי מקנטי, דוברת החברה של ריד Ride Science אמרה כי ריד הייתה אדם פרטי והפרטים על מחלתה היו ידועים לאנשים מעטים בלבד.

 

"מודל לחיקוי". ריד על סיפון הצ'לנג'ר ב-1983 (צילום: AP) (צילום: AP)
"מודל לחיקוי". ריד על סיפון הצ'לנג'ר ב-1983(צילום: AP)

 

בגיל 32 הפכה ריד לאמריקנית הצעירה ביותר בחלל אחרי שהייתה חלק מצוות הצ'לנג'ר ששוגר לחלל ב-18 ביוני 1983. מאז שפרצה את הדרך, הלכו בעקבותיה 42 נשים נוספות ושוגרו לחלל.

 

אנשי החלל היו אנונימיים - חוץ מסאלי ריד

"סאלי הייתה גיבורה לאומית ומודל לחיקוי רב עוצמה. היא היוותה מקור השראה לדורות רבים של נשים צעירות להגיע לכוכבים", ספד נשיא ארצות הברית ברק אובמה בהודעה שפרסם.

 

ברגע שמעבורות חלל החלו לטוס לעתים קרובות ועליהן צוותים של שישה או שבעה בני אדם, האסטרונאוטים הפכו אנונימיים - אך לא ריד.

 

"אנשים מסביב לעולם עדיין מכירים את השם שלה כאשה האמריקנית הראשונה בחלל והיא התייחסה לתואר הזה ברצינות אפילו אחרי שעזבה את נאס"א", אמרה איליין קולינס, האשה הראשונה שפיקדה על מעבורת חלל. "היא מעולם לא חיפשה תשומת לב תקשורתית עבור עצמה, ובמקום זאת התמקדה בעבודה היוצאת מן הכלל שהיא עשתה".

 

"מעולם לא חיפשה תשומת לב תקשורתית". ריד וצוות הצ'לנג'ר (צילום: AFP) (צילום: AFP)
"מעולם לא חיפשה תשומת לב תקשורתית". ריד וצוות הצ'לנג'ר(צילום: AFP)

 

"סאלי הייתה גיבורה לאומית". אובמה וריד (צילום: AFP) (צילום: AFP)
"סאלי הייתה גיבורה לאומית". אובמה וריד(צילום: AFP)

 

ריד שוגרה לחלל שני עשורים אחרי שהסובייטים שלחו אשה ראשונה לחלל (צילום: AP) (צילום: AP)
ריד שוגרה לחלל שני עשורים אחרי שהסובייטים שלחו אשה ראשונה לחלל(צילום: AP)

 

הייתה פיזיקאית וחיברה חמישה ספרי מדע לילדים (צילום: MCT) (צילום: MCT)
הייתה פיזיקאית וחיברה חמישה ספרי מדע לילדים(צילום: MCT)

 

כאשר ריד יצאה לראשונה לחלל, אייקונות פמיניסטיות כמו העיתונאית ופעילת זכויות האדם גלורה סטיינמן ושחקנית הקולנוע ג'יין פונדה היו נוכחות במרכז החלל קנדי ביחד עם רבים אחרים.

 

"ריד פרצה גבולות בחן ובמקצועיות"

מנהל נאס"א צ'רלס בולדן, אסטרונאוט לשעבר, אמר כי ריד "פרצה גבולות בחן ובמקצועיות ושינתה פשוטו כמשמעו את הפנים של תוכנית החלל האמריקנית". הוא הוסיף כי "האומה האמריקנית איבדה את אחת המנהיגות, המורות והחוקרות הגדולות הטובות שלה".

 

ריד הייתה פיזיקאית, חיברה חמישה ספרי מדע לילדים ועמדה בראש חברה שנשאה את שמה. היא גם הייתה מרצה לפיזיקה באוניברסיטת קליפורניה בסן דייגו.

 

בשנת 1978 כללה סוכנות החלל האמריקנית נשים בצוותי האסטרונאוטים שלה, ובחרה את ריד וחמש נשים נוספות להצטרף למועדון היוקרתי, שעד אז נשלט בידי טייסי מבחן גברים.

 

ריד גברה על יתר המועמדות והפכה לאשה האמריקנית הראשונה ששוגרה לחלל. הטיסה הראשונה שלה נערכה שני עשורים אחרי שהסובייטים שלחו אשה לחלל ופחות משנה אחרי שאשה סובייטית שנייה טסה לחלל.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
"מסעה ההיסטורי נחקק בדימיון הלאומי". ריד
צילום: MCT
מומלצים