שתף קטע נבחר
 

מחקר: חולי נפש בסיכון של פי 2.6 ללקות בסרטן

מחקר אמריקני מצא כי חולי סכיזופרניה ומאניה דיפרסיה לוקים בסרטן ריאות, שד ומעי גס בשכיחות גבוהה יותר משאר האוכלוסייה. האם יש קשר לתרופות שהם מקבלים ולאורח החיים שהם מנהלים הכולל עישון והיעדר פעילות גופנית?

קשר בין מחלות נפש לבין סרטן? מחקר חדש שפורסם בגליון האחרון של כתב העת Psychiatric Services מגלה כי אנשים הסובלים ממחלות פסיכיאטריות כמו סכיזופרניה, הפרעה ביפולרית או דיכאון קליני, נמצאים בסיכון גבוה פי 2.6 ללקות בסרטן, בהשוואה לאוכלוסייה הכללית.

 

עוד כתבות על סרטן ב-ynet:

 

במחקר נבדקו 3,317 תושבי מרילנד שבארצות הברית הלוקים בסכיזופרניה או הפרעות ביפולריות בין השנים 1994 ל- 2004.

 

החוקרים מצאו כי חולים אלה היו בסיכון גבוה פי 4.5 ללקות בסרטן ריאות, בסיכון גבוה פי 3.5 ללקות בסרטן המעי הגס ובסיכון גבוה פי 3 לסרטן השד, בהשוואה לאוכלוסיה הכללית.

 

השפעה של התרופות הפסיכיאטריות

לדברי החוקרים, אחד ההסברים לשכיחות הגבוהה של סרטן שד, עשוי להיות קשור לשיעור העישון הגבוה בקרב החולים במחלות נפשיות.

 

בנוסף, השכיחות הגבוהה של סרטן השד עשויה להיות בעובדה ששיעור האמהות לילדים הסובלות מסכיזופרניה נמוך יחסית, בזמן שמחקרים מצביעים על כך כי הריון ולידה מפחיתים את הסיכון לסרטן השד . החוקרים מסבירים כי חלק מהתרופות הפסיכיאטריות מגבירות את רמתו של ההורמון פרולקטין, שנמצא כבר בעבר כמעלה את הסיכון לסרטן השד.

 

הסיכון הגבוה ללקות בסרטן המעי הגס עשוי להיות קשור לאורח חייהם של הסובלים ממחלות פסיכיאטריות, הכולל עישון, היעדר פעילות גופנית ותזונה דלת ירקות ופירות.

 

על פי ממצאי המחקר, כאחוז מכלל האוכלוסיה סובל מהפרעה קוטבית ביפולרית, המוכרת גם בשם מאניה-דפרסיה. אולם המספרים האמיתיים כנראה גבוהים הרבה יותר.

 

המחלה מתבטאת בגלי תנודות קיצוניים בחשיבה בהתנהגות ובהלך החיים: בשלב המאניה החולה מבזבז כספים רבים, מדבר בשטף מהיר, ומגלה חשק מיני מוגבר העשוי להביא אותו גם לכמה מפגשים מיניים בערב אחד, תוך שהוא נוהג בצורה מטורפת בכביש, לא מציית לתמרורים ומשכנע את כולם שהכסף צומח לו על העצים והוא יציל את העולם.

 

 ואז מתרחשת הנפילה: מהמאניה ייפלו החולים לדפרסיה עמוקה. הם יסרבו לצאת מהבית ולהיפגש, ישקעו בבדידות ייאוש וחוסר תקווה - עד לגל הבא של פנטזיות שישטוף אותם שוב.

 

מאניה דפרסיה עלולה לפרוץ בכל גיל, אולם שכיחותה הגבוהה ביותר היא בין גילאים 15 עד 25. קיים קשר גנטי מובהק ובמשפחות בהן קיימת מאניה-דפרסיה או הפרעות פסיכיאטריות אחרות, גדל הסיכון ללקות במחלה. הטיפול התרופתי כולל תרופות מייצבות מצבי רוח, כשהוותיקה שבהן היא הליתיום.

 

חולי סכיזופרניה סובלים מהזיות וניתוק מהמציאות (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
חולי סכיזופרניה סובלים מהזיות וניתוק מהמציאות(צילום: shutterstock)
 

מחלת הנפש הקשה ביותר

סכיזופרניה מנגד, היא מחלת הנפש הקשה ביותר הידועה לאנושות. על פי ההערכות, סובלים ממנה כ-70 אלף ישראלים. המחלה הזו גורמת לניתוק החולה מסביבתו תוך שהוא סובל מליקוי בבוחן המציאות, מהפרעות בחשיבה ובהתנהגות המתבטאים בין היתר בהזיות ראייה ושמיעה.

  

פחות ממחצית מחולי הסכיזופרניה מקימים משפחה. שליש מהחולים נפגעים מבחינה קוגניטיבית, חשיבתית ורגשית, ולמעשה מצויים בהליך ניווני. ככל שהמחלה נמשכת, ניכרת בחולים דעיכה ברמת האיי קיו. תוחלת חייהם של חולי סכיזופרניה קצרה ב-20 אחוז יחסית לכלל האוכלוסיה, וכ-10 אחוזים מהם מתאבדים.

 

 בעבר טיפלו בסכיזופרניה בעיקר בעזרת נזעי חשמל (שוק חשמלי) ובמתן אינסולין. בחמישים השנים האחרונות הדגש הוא על טיפול בתרופות אנטי פסיכוטיות, המשפיעות על תהליכים כימיים במערכת העצבים המרכזית.

 

אחת התרופות החדישות שהגיעו לאחרונה לישראל ניתנת בזריקה חודשית. הטיפול הזה מאפשר לשקם חולים שאינם מסוגלים להקפיד על נטילת תרופות באופן יומי.

 

בעקבות ממצאי המחקר, אמרו החוקרים כי עולה השאלה האם חולי נפש צריכים לעבור סקירות מוקדמות לאיתור סרטן והאם יש צורך להמליץ בפניהם על רפואה מונעת במטרה להפחית את הסיכון למחלות הסרטן השונות.

 




 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
קשר בין עישון לבין סרטן השד
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים