שתף קטע נבחר
 

ו' הכספים אישרה את הכפלת יעד הגירעון ל-3%

חברי הכנסת אישרו את הצעת הממשלה לתיקון חוק הגירעון לקריאה שנייה ושלישית - לפיה יעד הגירעון בתקציב 2013 יוכפל מ-1.5% ל-3%. האישור הסופי צפוי להתקבל במליאת הכנסת מחר, לפני היציאה לפגרה. שטייניץ: "הגיע הזמן שהאסימון ייפול. המשבר הכלכלי בעולם רע ועוד יורע"

הכפלת יעד הגירעון בתקציב 2013 מ-1.5% ל-3% בדרך לאישור סופי. ועדת הכספים אישרה היום (ג') את הצעת הממשלה לתיקון חוק הגירעון לקריאה שנייה ושלישית. האישור הסופי צפוי להתקבל במליאת הכנסת מחר, ביום העבודה האחרון לפני פגרת הקיץ. אישור הוועדה ניתן ברוב של 7 תומכים מהקואליציה מול 3 מתנגדים מהאופוזיציה.

 

 

"הגיע הזמן שהאסימון ייפול", אמר שר האוצר יובל שטייניץ לוועדה. "המשבר הכלכלי בעולם רע ועוד יורע. דירוג האשראי יורד גם בגרמניה, האחרונה ששמרה על יציבות. גם בארזים נפלה שלהבת וזה מאיים גם על עלינו. ומדליק נורות אדומות.

 

"יעד הגירעון של 1.5% שקבענו ב-2009 היה יומרני. לא היה יועץ מקצועי אחד שחשב שצריך להשאיר את היעד ללא טיפול וגם לא להשאיר אותו על 1.5%. לכן קבענו יעד ריאלי, גם הוא יומרני אבל לא פשוט לעמוד בו. אחרת היה עלינו להכביד את נטל המסים ב-15 מיליארד שקל נוספים. גירעון של 4.5%-5% לא בריא. אצלנו הוויכוח היה בין 2.5% (שהציע הנגיד פישר) ל-3%".

 

השר הדגיש כי "גם ביעד החדש יחס החוב הלאומי לתוצר לא ייפגע. הוא ציין כי משרדו מגבש בימים אלה חבילת צעדים לא פשוטים שיאפשרו לעמוד ביעד הזה. חייבים להגיד את האמת בלי כחל וסרק. עלינו לבחון מחדש את יעד ההכנסות. מדובר בצעדי מיסוי ובקיצוץ תקציבי". לדבריו זה היה התנאי של חברות הדירוג להעלאת יעד הגירעון.

 

"זה יאפשר למשק לעבור בשלום את הסערה העולמית", אמר שטייניץ. "עלינו לשים את הפופוליזם בצד ולגלות אחריות תקציבית. יעד ריאלי שמאזן נכון בלי תוספת מסים גדולה ולא מעורר ספק לגבי היציבות הכלכלית. לכן הנושא דחוף ומה שקורה בגרמניה מעניק לצעד הזה משנה דחיפות".

 

יו"ר הוועדה ח"כ משה גפני הגיב לדברי שטייניץ כשאמר ש"זו בעיה להעלות מסים בתקופה של מחאה חברתית. עם זאת מובן שאם לא תעלה את יעד הגירעון תאלץ להביא את הכסף החסר ממקומות אחרים. לכן אני חולק על עמדת הנגיד (שהסכים לגירעון של 2.5%)".

 

שטייניץ אמר כי בינו לבין הנגיד היה ויכוח "מאוד מקצועי", וגפני אמר כי "כשמדברים על יציבות כלכלית אסור לשכוח את היציבות החברתית שהיא חלק מהעניין. האוצר צריך להבין שמאחורי המספרים עומדים בני אדם והחכמה היא לאזן בין הדברים".

 

ברוורמן: "התנהלות האוצר כושלת" 

ח"כ אבישי ברוורמן (עבודה) פתח את הדיון ותקף את השר על התנהלות האוצר, שהיא, לדבריו "כושלת בכל הסטנדרטים. אין לו מספרים בדוקים, ואני לא קונה את מה שהוא נותן, כשהוועדה לא מקבלת את הנתונים המלאים והנכונים. זה הופך את הוועדה לבלתי רלבנטית. עם ההתנהלות הזאת לא נגיע רחוק במשבר העולמי והציבור ישלם את המחיר".

 

שר האוצר הגיב, "כלכלת ישראל התנהלה בסדר כשברוורמן ישב בממשלה ועכשיו היא כושלת כי הוא מחוץ לממשלה".

 

ח"כ פאינה קירשנבאום (ישראל ביתנו): "פה מתנהלת מלחמת אגו. הצעד הזה לא מוסיף לאמינות לשר האוצר שאמר מעל דוכן הכנסת שהגירעון לא יעלה. הוא יומרני מדי ויפגע בדירוג האשראי וביציבות הכלכלית. אני רוצה לדעת מה המדיניות של האוצר בחלוקת הנטל. הוועדה אמרה למי לתת וממי לקחת, אבל זה לא נעשה. אולי צריך לשנות את המדיניות? הטלת מסים נוספים רק תכביד על אלה שמשלמים מסים".

 

ח"כ שי חרמש (קדימה): "שם המשחק צריך להיות עקביות. השינוי הרב-שנתי המוצע (שיביא להחזרת הגירעון ל-1.5% תוך 6 שנים) זו רק הנהלת חשבונות, ואני לא קונה את הנתונים של האוצר. השינוי יביא לגירעון מצטבר של 50 מיליארד שקל".

  

השר שטייניץ השיב, "גיבשנו את הגירעון של 1.5% ב-2009 בהנחה שהמשבר יסתיים תוך שנתיים. מה לעשות שאנחנו התאוששנו אבל העולם לא התאושש. את כל פרטי התקציב נביא בעוד חודש וחצי".

 

גפני אמר בסיכום, "הנושא הוא לא המדיניות הכוללת,שגם שר האוצר טרם גיבש אותה. אני סבור כי במקום לפגוע באזרחים אפשר להגדיל את הגירעון עד גבול מסוים ואנחנו עומדים בגבול".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: גיל יוחנן
שר האוצר שטייניץ ויו"ר ועדת הכספים גפני
צילום: גיל יוחנן
מומלצים