ירוקים במטבח: כלים אקולוגיים
אילו כל אחד ואחת מאיתנו היו נותנים את הדעת, ולו במעט, על שמירת איכות הסביבה מצבנו האקולוגי היה טוב יותר. מירי צל דונטי אספה כלים "ירוקים" שיעזרו לכם לשמור על הסביבה ויסייעו במטבח
אורח החיים המודרני נושא עמו אפקטים המשפיעים על האיזון האקולוגי ועל איכות המשאבים הטבעיים העומדים לרשותנו. ענפי התעשייה והחקלאות השונים, אשר לעתים אינם מגלים התחשבות מספקת בשיקולים הקשורים לאיכות הסביבה, יוצרים אפקטים כגון זיהום במאגרי מים מתוקים - משאב שהיקפו מוגבל במקומות רבים על פני כדור הארץ, לרבות במקומותינו - זיהום האוויר ועוד.
עוד בערוץ האוכל:
- שווה ביס: 10 עוגיות מעולות להפסקת הקפה
- ארז קומרובסקי מציג: לחמי מחבת קיציים וקלילים
- קיץ של פלוראנס: טיאן ירקות בקלי קלות
טיפול האשפה הוא נושא בעייתי נוסף שנמצא באחריות המדינה. בנוסף לזה, קיים כיום קונצנזוס בקרב קהיליית איכות הסביבה העולמית בדבר הצורך בהפרדה בין פסולת אורגנית ואנ-אורגאנית ובמחזור. חלוקת זבל כזו במשקי הבית הישראליים עשויה לסייע לאיכות הסביבה בישראל ובכלל (טבלה בנושא בסוף הכתבה). כל אחד מאיתנו יכול לסייע במעט בשמירה על איכות הסביבה על ידי טיפול נאות בפסולת, צריכה פחותה, קנייה נבונה ונכונה ובעיקר מיחזור. הרגלים שיסייעו לאקולוגיה בעולם בו אנו חיים ולו בזעיר אנפין לנו ולדורות הבאים.
כשמדובר במחזור הידעתם ש:
- עדיין ניתן למצוא בחפירות זכוכית שנוצרה במזרח התיכון לפני שלושת אלפי שנים.
- מחזור בקבוקי שתייה מפלסטיק יכולים לחסוך אנרגיה של אור נורת 60 וואט הדולקת כ-6 שעות.
בכתבה זו מובאים פריטי מטבח, חומרים ועצות שאולי יסייעו במעט למצב האקולוגי. כולם נבחרו בקפידה ובמחשבה ירוקה.
אביזרים עשויים מבמבוק:
מעבר להיותו אופנתי, ההחלטה לרכוש אביזר מבמבוק היא אחריות אקולוגית. זהו צמח שניתן ליצור ממנו מוצרים ולכבד את איכות הסביבה. הבמבוק הוא, למעשה, משאב נצחי, עשב שגדל במהירות, מגיע בפחות מ-5 שנים לבשלותו, עד גובה של 15 מטר ועובי של 7-8 ס"מ. הוא מחדש את עצמו אחרי הגיזום. הבמבוק הוא חומר בנייה חזק ביותר. משמש כתחליף אקולוגי לעץ.
להלן מספר אביזרים מבמבוק:
מתקן אידוי מבמבוק "פוקסראן" FOX RUN
אידוי בריא יותר ומהיר יותר מבישול במים. מניחים את המתקן על גבי סיר עם מים, את המזון על מדפי הבמבוק ומכסים. מניחים את הסיר על הכיריים ומביאים לרתיחה. המזון יתבשל מהר יותר באדים, ללא מגע ישיר עם המים. אביזר אקולוגי גם בריא, וגם חוסך אנרגיה. נמצא בכל מטבח הסיני. להשיג בחנויות אביזרי מטבח.
קרש חיתוך במבוק ECO SMART "ארכיטק" ARCHITEC
קרש יפה חזק ויציב גודל 28x45 ס"מ. להשיג בקיצ'נוורקס אתר: http://www.kitchenworks.co.il/.
מלקחיים מבמבוק
אורך 30 ס"מ, להשיג בקיצ'נוורקס. אורך 20 ס"מ, "פוקסראן" FOXRUN, להשיג בחנויות אביזרי מטבח.
שיפודי במבוק "אר.אס.וי.פי" RSVP
25 שיפודים כפולים, מעוצבים במיוחד לחתיכות בשר וירקות גדולים, המזון לא יסתובב על השיפוד ולא יתחלק תוך כדי צלייה והגשה. להשיג בקיצ'נוורקס אתר: http://www.kitchenworks.co.il/.
סט שלוש קעריות "אייצ' אנד קיי" H&K
קעריות עשויות סיבי במבוק, עמידות בחום של 20-80 מעלות צלזיוס. להשיג ב"קוק סטור", אתר: http://www.cookstore.co.il/
ארגז לסכו"ם מבמבוק "מקסוול ו-וויליאמס" MAXWELL & WILLIAMS
ארגז מלבני בגודל של 25X14 ס"מ עם ידית ותאים. משמש לסכו"ם, מפיות ורטבים, כגון: חרדל, קטצ'ופ וכד'. להשיג ברשת חנויות "סולתם רדד".
מגש במבוק של מקסוול ו-וויליאמס MAXWELL & WILLIAMS
מגש בגודל של 48X33 ס"מ עם שתי ידיות. להשיג ברשת חנויות "סולתם רדד".
קרש חיתוך של "דדה" DEDA
קרש במבוק תלת שכבתי מגדילי במבוק מאוגדים בשרף עמיד ובטיחותי לסביבה. הדימוי המקסים צרוב בעומק החומר כך שהוא לא נשחק בזמן השימוש. אתר הבית: www.dedadesigns.com. חנות מקוונת: www.market.marmelada.co.il/deda. להשיג בחנויות אביזרי המטבח.
גלגלת לעשבי תיבול "זיליס" ZYLISS
במקום להשתמש במעבד מזון או בלנדר חשמלי, גלגלת עשבי התיבול תעשה את עבודתה נאמנה ידנית. להשיג ב"קוק סטור", אתר: http://www.cookstore.co.il/
קיצ'נוורקס
יבואנית ובעלת חנות אביזרי מטבח, חברה ששמה דגש על הנושא האקולוגי. היא מייצגת חברות שמכבדות את איכות הסביבה לדוגמה יצרני אביזרים מבמבוק, מחומרים ממוחזרים וחברות שמקבלות מלקוחותיהם כלים ישנים למחזור. אתר: http://www.kitchenworks.co.il
להלן מספר פריטים מתוך האוסף האקולוגי:
משטח חיתוך אדום אקולוגי "ארכיטק" ARCHITEC
המשטח עשוי חומרים ממקורות מתחדשים הניתנים למיחזור, עמידים באופן טבעי בפני בקטריות גודל 40X30 ס"מ.
מיכל ביתי לקומפוסט "אוג'י" OGGI
הפיכת זבל אורגני לקומפוסט בגינה הפרטית נעשה יותר ויותר פופולארי בעולם ואף בארץ - במקום להשליך לפח הזבל את קליפות הירקות, פרי שנרקב, קפה תורכי טחון, תיונים אחרי השתייה, קליפות ביצים וכד', מוסיפים אותו לפח הקומפוסט עם הגזם: עלים, דשא אחרי גיזום ועוד. האשפה האורגנית תהפוך לקומפוסט - או הומוס בשפה המקצועית, חומר חום, מעולה לדישון. פעולה זו תורמת לאיכות הסביבה לרווחת הגינה ולצמצום הוצאות הדישון. הוראות מדויקות ניתן למצוא באתרי אינטרנט.
המיכל הביתי (בצילום) מיועד לאיסוף הפסולת האורגנית במטבח. מניחים אותו ליד הכיור וכשהוא מתמלא מעבירים לקומפוסטר המרכזי שבחצר. במיכל דלי פנימי עם ידית שמקל על הריקון ופילטר פחם במכסה למניעת ריחות.
מתקן ליבוש שקיות פלסטיק "אר.אס.וי.פי" RSVP
במקום לאגור אין ספור שקיות מהמרכול ולרכוש שקיות לכריכים לבית הספר ולעבודה, מחזרו שקיות איכותיות לשימוש חוזר, חסכו כסף והיו "ירוקים". המתקן הטלסקופי משמש לתליית שקיות לייבוש.
בקבוק לשתיה "קונטיגו" CONTIGO
במקום לקנות בקבוקי שתייה חד פעמיים, מצטיידים בבקבוק שתייה רב פעמי איכותי. הבקבוק מכיל 0.7 ליטר, שומר על קור השתייה כשעתיים ואינו מזיע כלפי חוץ. בעל פיה נוחה וקש פנימי, ננעל אוטומטית, אטום כשאינו בשימוש. לא מכיל BPA, בריא לשימוש חוזר.
כוס שתייה תרמית "אלדין" ALADDIN
כוס תרמית לנשיאה ונסיעה. עשויה מחומרי פלסטיק ממוחזרים ללא BPA.
סט שלוש קערות ECO SMART "ארקיטק" ARCHITEC
קערות אקולוגיות עשויות מ-98 אחוז חומרים טבעיים כגון במבוק וסיבי אורז. בתחתית טבעת גומי למניעת החלקה. נטול BPA. נפח הקערות: 1.9 - 2.8 - 3.8 ליטר.
אביזרים נוספים:
סיר לחץ "דיליקוט" DILLIKOTT
סיר בנפח של 6 ליטר, כולל סלסלת אידוי, מתאים לכל סוגי הכיריים. בישול בסיר לחץ חוסך כ-30-40 אחוז אנרגיה. נטען שבישול בסיר לחץ בריא יותר ושומר על הויטמינים. להשיג באיקאה.
מעבד מזון ידני "סלייסר" SLICER
במקום להפעיל מעבד מזון חשמלי, חוסכים אנרגיה וקוצצים בצל או ירקות לסלט בקלי-קלות בכמה סיבובי ידית. להשיג בחניות אביזרי המטבח ובאתר: http://www.carmeldirect.com/
ווק NATURA "טפאל" TEFAL
סדרת נטורה מתאפיינת ב-100% אלומיניום ממוחזר וחומרים שמכבדים את איכות הסביבה. במרכז הווק נקודה האדומה שמשנה את צבעה כשהכלי מתחמם. קוטר 26 ס"מ. להשיג בחנויות אביזרי המטבח.
מארז שני משטחי חיתוך "פיטון" PHYTON
המשטחים עשויים חומרים אלסטיים, טבעיים ובריאותיים. אנטי בקטריאליים, אקולוגיים. הם ניתנים לקיפול ולתליה. אחרי השימוש שוטפים, מקפלים ומכניסים לדקה אחת למיקרו לטיפול נגד בקטריות ונטרול הריחות. חשוב לעשות זאת בעיקר אחרי חיתוך דגים ועופות. להשיג בחנויות אביזרי המטבח.
כלים חד פעמיים של "אקוג'ו"
הכלים הכהים (בצילום) עשויים משאריות עלי פלפל הודי ואגוזי אריקה שנפלו על הקרקע. מתאימים לאפייה בחום של עד 220 מעלות צלזיוס וקירור עד 25 מעלות צלזיוס. הם יכולים לשמש גם ככלים רב פעמיים למוצרים יבשים. הכלים הלבנים (בצילום), יחד עם כוסות השתייה השקופות עשויים ממשאבים מתחדשים, לדוגמה: עמילן תירס, קנה סוכר עלי דקל ויתכלו כקומפוסט תוך 90 יום. כל הכלים מותאמים לתקן הישראלי והאירופאי. אתר: http://www.ecojo.co.il/
מגבות מטבח של "דדה" DEDA
מגבות יפייפיות מאוירות, עשויות מכותנה מלאה, מודפסות ידנית בצבעי בד טבעיים על בסיס מים. עמידות בכביסה של עד 60 מעלות צלזיוס. המגבת ארוזה במשולשי סנדוויץ'' מקרטון קראפט ממוחזר עם חלון מ- PLA, נטול פלסטיק לחלוטין. יצור כחול לבן. אתר הבית: www.dedadesigns.com. חנות מקוונת: www.market.marmelada.co.il/deda. להשיג בחנויות אביזרי מטבח.
"נאגאיה" NAGAYA
לחברת נגאיה אביזרי מטבח ומתנות מחומרים אורגניים ידידותיים לסביבה. כשהמוטו לקנות מתנה טובה יותר: טובה לנותן, למקבל, ליצרן, לקהילה ולסביבה.
שני אביזרים ירוקים מתוך האוסף: להשיג באתר: www.nagaya.co.il
עלי ומכתש
עלי ומכתש, דגם מקסיקני מסורתי עשוי מאבן בזלת.
משטח חיתוך משעם
המשטח עמיד במיוחד ודוחה לחות ובקטריות באופן טבעי, עשוי ממשאב מתחדש.
אביזר להכנת ארטיקים ביתיים בפחות מעשר דקות "זוקו" ZOKU
במקום לקנות ארטיקים עם חומרים משמרים כשמקל עץ נעוץ בכל אחד מהם, ארוזים באריזה סינטטית ובתוך קופסה מקרטון, מכינים לילדים וגם למבוגרים ארטיקים מעולים באביזר מקסים שתוך 7-9 דקות מייצר ארטיק על מקל רב-פעמי, מחומרים טבעיים, כגון: מיצי או מיצוי פירות, יוגורט, או חלב. ארטיקים אקולוגיים ובריאים. מכינים עם הילדים וההנאה ענקית. הקטנים לא צריכים להתאזר בסבלנות רבה לתוצאה, הם יוכלו ללקק תוך מספר דקות.
- תחילה מקפיאים את האביזר 24 שעות בפריזר
- מכניסים מקל לכל תא
- מוזגים תערובת נוזלית לכל תא. כדי לקבל ארטיק במספר צבעים מוזגים כמות קטנה וממתינים 2-3 דקות.
- מוסיפים תערובת בצבע אחר.
- ממתינים כ-7-9 דקות (תלוי בחומרים), מבריגים את הידית הכתומה על מנת לשחרר את הארטיק מתא ההקפאה.
- אפשר לחבר למקל את המגן נגד טפטוף, לא חובה.
- אפשר לצפות את הארטיק בשוקולד (כלי הציפוי איננו כלול בערכה הבסיסית) טובלים בשוקולד חם.
- מוציאים.
- לקישוט וטעם נוסף מניחים מיד בקערית סוכריות צבעוניות או שבבי קוקוס.
- הארטיקים מוכנים לליקוק או שמירה במקפיא בקופסת הקפאה (לא כלולה בערכה הבסיסית).
תיקים ממחוזרים "נני" NENI
נני יבואנית קפה "מאורו" בישראל היא חברה בעלת אוריינטציה אקולוגית ומציעה לרוכשי הקפה להחזיר ליבואן את השקיות המשומשות של 1 ק"ג קפה "מאורו". השקיות הריקות ממוחזרות לתיקים, התיקים נתפרים במפעל מוגן בשם "נתיב"- מרכז לשיקום למתמודדים עם פגיעות נפשיות. התיקים המוכנים ניתנים כמתנה לרוכשי פודים/קפסולות או שני ק"ג קפה "מאורו" מכל סוג. יוזמה ברוכה דוגמה ודאגה לאיכות הסביבה, מיחזור ועזרה לזולת.
טיפול בזבל ביתי
במדינות רבות ברחבי העולם מחלקים את הזבל הביתי לסוגים שונים ומשליכים לפחים נפרדים, הזבל האורגני ממוחזר לקומפוסט, חומרים כגון פלסטיק, זכוכית ואלומיניום למחזור תעשייתי, וזבל שאינו ניתן למחזור להטמנה. הגיע הזמן שגם בארץ יעשה טיפול נאות ולא רק הזמנה להשלכת בקבוקים ופסולת ניר בכלובים מרכזיים.
להלן טבלת הפרדת זבל נכונה:
סוג | היכן להשליך |
שקיות נייר עם פלסטיק | יבש |
שיות פלסטיק |
פלסטיק |
שקי מזון פלסטיק, כגון: אורז, במבה | פלסטיק |
מגבות נייר משומשות | רטוב |
מארז פיצה נקי | נייר |
מארז פיצה מלוכלך | יבש |
כלים שבורים | יבש |
מטלית מטבח משומשת | יבש |
קיסמי שיניים | רטוב |
מכסים ופחיות שתייה | בקבוקים ופחיות |
קליפות ביצים | רטוב |
כל סוגי מזון אכיל | רטוב |
איך קונים נכון מבחינה אקולוגית
להעדיף מוצרים שנמכרים באריזות שניתן למחזרן. לדוגמה:
במקום | עדיף |
שקיות סופר מפלסטיק | שקיות מכותנה או מפשתן |
מכלי פלסטיק חד פעמיים | מכל זכוכית או מכל פלסטיק לשימוש רב פעמי |
סוללות | סוללות נטענות |
אביזרים צורכי סוללות או חשמל | אביזרים מונעים ידנית |
מספר דוגמאות לשמירה על איכות הסביבה
- לא זורקים אשפה באזורים ציבוריים, כגון: גנים, פארקים וכד', בעיקר אלה שאינם מתכלים. לדוגמה:
- התכולה של קדיום ומרקורי בסוללה יכולה לזהם עד 1000 קו"ב של מים
- המים הם בעלי ערך רב ומשאב צנוע. כששוטפים כלים או מתקלחים לא משאירים את המים זורמים כל העת.
- רצוי לסגור מעט את השיבר הראשי כדי להחליש את זרם המים באופן קבוע.
- רוב האנרגיה מגיעה מנפט, כדי לצמצם את הצריכה יש להשתמש בנורות החדשות שצורכות אנרגיה פחותה.
- לכוון את הטמפרטורה של הפריזר למינוס 16 מעלות לא נמוך מזה. לכבות את הטלוויזיה, את אביזרי האלקטרוניקה ואת האור בחדרים שאינם בשימוש.
- צילומים: דודו אזולאי
- מטרת המדור היא להציג בפני הקוראים מגוון כלים מעניינים וייחודיים בתחום המטבח והקולינריה. למען הסר ספק, יובהר כי אף אחת מהחברות המוצגות לא משלמת תמורת הופעת מוצריה. אנחנו סוקרים רק כלים איכותיים שמשווקים על ידי חברות מוכרות, ובוחרים מתוכם את אלה שעמדו בהצלחה במבחן המעשי.
-
לשאלות ובקשות בנושא אביזרי מטבח אפשר לכתוב למייל
-
לכל הכתבות של מירי צל דונטי