טרוריסט "עוּנה" ועתר, השב"כ "הפיק לקחים"
תושב שכם שהורשע בייצור חומרי נפץ עתר לקראת שחרורו בדרישה לפתוח את תיק החקירה שלו. בין היתר, הוא מתלונן על אלימות פיזית קשה ופיצוץ בביתו לעיניו, כשהוא חרד לקרובים. המדינה: "הבדיקות הניבו הפקת לקחים לעתיד"
"הבדיקות שנערכו הניבו, בנקודות ספציפיות, הפקת לקחים לעתיד", זו תשובת הפרקליטות לתושב שכם, שטוען כי עונה בחקירתו על ידי אנשי השב"כ, בין היתר באמצעות אלימות פיזית קשה והצבתו סמוך לביתו שעה שזה פוצץ. הוא עתר היום (ד') לבג"ץ בדרישה לפתוח בחקירה בנושא ולקבל את חומרי הבדיקה בעניינו.
עוד בערוץ החדשות של ynet:
אסעד אבו גוש, בן 37, תושב מחנה הפליטים בלאטה, הורשע בשנת 2009 במסגרת הסדר טיעון בחברות בהתאחדות בלתי מותרת, ייצור חומר נפץ והחזקת אמצעי לחימה. הוא נדון לחמש שנות מאסר ולקראת סוף תקופת כליאתו, עתר לצד הוועד הציבורי נגד עינויים בישראל בדרישה שיורה ליועץ המשפטי לממשלה ולפרקליט המדינה לפתוח בחקירה באמצעות המחלקה לחקירות שוטרים ולהעמיד לדין את אנשי השב"כ שחקרו אותו.
בעתירה נטען כי נגד אבו גוש הופעלו "אמצעי חקירה פסולים, שמגיעים לכדי עינויים כהגדרתם באמנת האו"ם". בתקופה שלאחר מעצרו, בשנת 2007, הופעלה נגדו אלימות פיזית קשה שכללה מכות, הטחות בקיר, הושבה על קצות הבהונות, כיפוף בתנוחת "בננה", כיפוף מכאיב של אצבעותיו ומניעת שינה. כל אלה, נטען, הביאו לכך שהעותר לא יכל לעמוד על רגליו או להחזיק חפצים באצבעותיו, וכי במהלך החקירות הוא אף נצרך לטיפול רפואי.
לצד אלה, מציין אבו גוש, באמצעות עורכי הדין באנה שוגרי בדראנה וסמדר בן נתן, שהופעל עליו לחץ נפשי קשה בדמות איומים למעצר אמו ואחותו. במקרה אחר, נטען בעתירה, "פוצצו כוחות הביטחון את אחד מחדרי ביתו, כשהעותר הובא לביתו קודם לכן והושאר בקרבת מקום על מנת שישמע את קול הפיצוץ ויראה את ענן העשן והאבק המיתמר מעל ביתו". האירוע הוביל לחרדה ולחוסר ודאות לגבי מצב בני משפחתו, שאותם פגש זמן קצר לפני כן באותו בית.
הטענות נבדקו על ידי הממונה על בדיקת תלונות נחקרים בשב"כ. בתשובת הפרקליטות, שהודיעה על סגירת
התיק, צוין כי אבו גוש נעצר בחשד שהינו מומחה החבלה של תשתית חמאס בשכם, ובידו מידע על מעבדת החבלה שלה, וכן תוכניות לביצוע פיגועים, וכי "לא נמצא יסוד לנקוט צעדים משפטיים נגד החוקרים".
המדינה לא הכחישה בתשובתה את אותם עינויים, לכאורה, ואף ציינה כי "הבדיקות שנערכו על רקע התלונה הניבו, בנקודות ספציפיות, הפקת לקחים לעתיד". ממשפט זה שאבו העותרים חיזוק לטענותיהם. "טענותיו של אבו גוש לעינויים קשים ומזעזעים ולהתעללות ממושכת לא הוכחשו. לא ניתן להבין, ובוודאי לא להצדיק, את הקביעה כי לא נמצא יסוד לנקוט צעדים משפטיים נגד החוקרים", הגיבו.
דובר משרד המשפטים מסר בתגובה כי "החוק קובע כי לא תיפתח חקירה פלילית נגד חוקרי שב"כ בגין תלונות על התנהגותם כלפי נחקרים, אלא באישור היועץ המשפטי לממשלה. לפיכך, כל תלונה ותלונה נבדקת היטב וביסודיות על ידי מבקר תלונות נחקרים, ולאחר מכן על ידי פרקליט בכיר במשרד המשפטים, המשמש כממונה עליו. באשר למקרה של מר אבו גוש, נוכל רק לומר כי עורכי הדין של הוועד הציבורי נגד עינויים אמנם כתבו מכתב תלונה, אך המתלונן עצמו סיפר סיפור שונה".