שתף קטע נבחר

 

לא חרדים מ-1 באוגוסט: "לא יגררו אותנו לצבא"

ברחוב החרדי לא חוששים מגיוס בשבוע הבא עם תפוגתו של חוק טל: "זה יכול לקרות רק אם זה לא יהיה בכוח". אחד מתלמידי הישיבות ביקש: "רוצים לשלב אותנו? תפסיקו להכפיש"

למרות הסערה סביבם, לפחות לעת עתה נראה כי בני הישיבות לא מוטרדים מהעובדה כי חוק טל המספק להם אפשרות להימנע מגיוס יפקע בעוד מספר ימים. בישיבות אמנם משוחחים על משמעות ביטולו של החוק והפוליטיקאים החרדים עוסקים בניסיונות למתן כמה שיותר את החוק החדש שעליו עמלים בממשלה. אך מעבר לכך איש מתלמידי הישיבות לא ממהר לרכוש קיטבג.

 

חוק טל עומד לפוג - ידיעות נוספות בחדשות ynet:

החרדים שעובדים על המדינה: "אני כאילו בישיבה"

בוקר בבקו"ם: "מוכרים אותנו בשביל כיסאות"

"הפראיירים": ניסיונות נתניהו והזגזגן יעלון נכשלו

 

"ניסיון העבר הרחוק והקרוב וגם ניסיון ההווה מלמד שגם כשיגיע התאריך לא יגררו אותנו לצבא. כולם מבינים שלעשות את זה בכפיה זה פשוט לא אפשרי", אמר יצחק בורשטיין המתגורר באלעד ולומד בישיבה בבני ברק. "אני לא אשקר ואגיד שלא חושבים מה יהיה בעתיד, אבל כמו שאנחנו מאמינים שהתורה שומרת על עם ישראל, היא שומרת גם עלינו".

 

בורשטיין, כמו יתר חבריו, מוטרד בימים אלו הרבה יותר מצום תשעה באב המתקרב ומהתוכניות לחופשה שלה יזכו בתקופת בין המצרים שתחל לאחר הצום, מאשר האופציה שיחליף את מדי הישיבה במדי זית. "אני לא משנה שום תוכניות, אני בטוח שבין הזמנים יתחיל ויסתיים כשכולנו באותו מצב מבחינת גיוס. אני גם מבטיח לך שאם תחזור בשנה הבאה בתשעה באב, גם אז אנחנו נשב ונלמד".

 

מפגינים נגד גיוס בירושלים (צילום: גיל יוחנן) (צילום: גיל יוחנן)
מפגינים נגד גיוס בירושלים(צילום: גיל יוחנן)

 

מאהל הפראיירים. "לא בכוח" (צילום: בני דויטש) (צילום: בני דויטש)
מאהל הפראיירים. "לא בכוח"(צילום: בני דויטש)

 

האם לא מפריעה לו העובדה שאחרים בגילו משרתים עכשיו בצבא ואיול הוא יוצא לחופש? "אוהבים להגיד שהחרדים לועגים לחילונים ולחיילים, אבל זה לא נכון. אנחנו מעריכים אותם. הם אחרי הכול שומרים עלינו, אבל גם ללימוד שלנו יש ערך והוא שומר עלינו. הכל נובע משנאה לחרדים ומבורות. גם לנו מגיע חופש".

 

דעותיו של בורשטיין מייצגות את אלו של רוב האברכים שעמם שוחחנו ברחובות בני ברק, אך בעוד שרובם השתדלו למתן את דבריהם נגד הפוליטיקאים ולהביע ביטחון כי לא ניתן לגייסם בכפייה, היו גם כאלו שהתבטאו בצורה חריפה יותר. ביניהם אבי אברך, שמציג עצמו כתלמיד ישיבה מבני ברק: "כל העניין הזה הוא קשקוש. עושים סיבוב על החרדים כדי שיצביעו להם אבל זה לא יעזור להם. אם צריך, אנשים פה יילכו לכלא".

 

"גם כשרצו לכלוא את ההורים בעמנואל חשבו שהם יישברו, אבל זה לא עזר", הוסיף. לטעמו, "כל העניין הזה אנטישמי ממש. רוצים לשלב אותנו באמת? אז תפסיקו להכפיש אותנו ולהמציא סיפורים שכל מטרתם היא להשחיר אותנו. אנחנו יהודים שלומדים תורה. בכל הדורות העריכו את זה ורק במדינה הזו לא".

 

דבריו של אבי עוררו סערה קטנה ברחוב הבני ברקי הסואן ובעקבותיהם הציגו את עמדותיהם מספר אברכים צעירים, ביניהם גם יוסף כץ, תושב אשדוד בן 22, נשוי וכבר אב לשניים: "אתה רואה פה מישהו עושה ריצות לקראת הצבא? רוצים שנבוא אבל לא מתאימים לנו את היחידות. איך אני עם שני ילדים אגיע עכשיו לצבא? למי זה טוב? לא יהיה שוויון בנטל אלא חיסרון בנטל".

 

לדבריו של כץ, "גם אם יגויסו החרדים, מהר מאוד יתברר שזה עולה למדינה יותר, כך שאני לא מוטרד. פלסנר נכשל וכל השאר ייכשלו גם. רק הקדוש ברוך הוא קובע".

 

למרות הדברים הנחרצים שדומים להם נאמרים כמעט בכל פינה שלא לייחוס, יש גם מי שסבור אחרת. א', אברך שרשום בישיבה אך עובד בקיוסק באזור בני ברק, גילה: "אני רוצה לצאת מהישיבה. לא לכולם זה מתאים, אבל אי אפשר כרגע. צריך להתחשב בתוצאות. אז בינתיים אני עובד. אני אגלה לך סוד - זה יכול לקרות אם זה לא יהיה בכוח. כל הבנים משחקים במלחמה כשהם קטנים וברור שיש כאלו שרוצים לשחק בזה גם היום אבל לא יכולים. אם יגיעו איתם להסכמה  - יהיה אפשר".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
חרדים מקבלים פטור. גם באוגוסט?
צילום: ירון ברנר
מומלצים