שתף קטע נבחר
 

גיסתו של בשאר אסד: סוסים, קניות וסנקציות

פרטים מעטים ידועים על מנאל, גיסתו של אסד שנשואה לאחיו האכזר מאהר. למרות התרחקותה מהתקשורת, ידוע שהיא מיליונרית, רוכבת סוסים מוכשרת ומקצוענית וחובבת קניות. לצערה, גם היא נכללת ברשימת הסנקציות השחורה שהוטלה על בכירי המשטר בסוריה. קווים לדמותה

מאהר אסד, אחיו של נשיא סוריה, בשאר אסד, זוהה מתחילת המרד הנוכחי במדינה כאיש החזק בצבא העומד בראש מבצעי הדיכוי. מעבר לתיאורים הכלליים על אכזריותו וקשיחותו הרבה, ידועים פרטים מועטים בלבד על חייו האישיים של מאהר. הוא אינו מתראיין לתקשורת וחשיפתו הציבורית מינימלית.

 

כתבות נוספות בנושא סוריה  ושלטונו של אסד :

 

מאהר שומר בקנאות על פרטיות התא המשפחתי שלו. הפרטים הבודדים הידועים הם שהוא נשוי מזה מספר שנים למנאל (בת 42) ושלזוג שלושה ילדים.

 

ברית עלאווית-סונית משומנת באינטרסים עסקיים

הנישואים של מאהר למנאל משקפים היטב את שאיפתה של משפחת אסד לדורותיה ליצירת בריתות מעבר לעדה העלאווית. האב חאפז אסד נישא לאניסה ממשפחת מחלוף הסונית. הנשיא הנוכחי בשאר אסד נישא לאסמה ממשפחת אחרס הסונית וגם מנאל אסד מגיעה ממשפחה סונית - משבט ג'דעאן שמקורו במחוז דיר א-זור, אליו עוד נגיע בהמשך.

 

מנאל אסד. שופינג ורכיבה על סוסים ()
מנאל אסד. שופינג ורכיבה על סוסים

 

מובן כי בריתות אלה התבטאו ברבות השנים באינטרסים כלכליים ועסקיים ענפים. משפחת מחלוף הפכה לשליטה כמעט בלעדית של המשק הסורי. ראמי מחלוף בן דודם של מאהר ובשאר נחשב עד מרס 2011 לכל יכול במשק הסורי. מאז הנישואים, גם בני משפחת אחרס הרחיבו את האינטרסים הכלכליים שלהם בסוריה וניתן לומר כי גם בני משפחת ג'דעאן לא קופחו בהקשר זה.

 

בניגוד לאסמה, מנאל התרחקה מהתקשורת ולכן מעט ידוע עליה. עיקר פרסומה הגיע לה בזכות היותה רוכבת סוסים מוכשרת ומקצוענית, דבר שאף זיכה אותה בכמה תארים בינלאומיים. את מרבית זמנה השקיעה בטיפוח ענף רכיבת הסוסים בסוריה וכמובן בשופינג, אם כי נראה שבצורה מוקצנת פחות מגיסתה, אסמה.

 

שופינג בביירות

באחד ממסעות השופינג שלה בביירות בתחילת 2005 יצרה מנאל מבוכה וכאב ראש לא קטן לאנשי משפחת אסד. מסתבר כי ביום הפיגוע שקטל את חייו של ראש ממשלת לבנון לשעבר, רפיק אלחרירי, שהתה מנאל לא הרחק ממקום הפיגוע. מאחר שמשטרת לבנון סגרה את הרחובות, "נתקעה" גיסתו של נשיא סוריה במקום. היא הרימה טלפון לבעלה וזה דאג להתקשר למי שצריך בצמרת הלבנונית כדי להחזיר את אשתו בבטחה לסוריה.

 

לפי הדיווחים, מנאל לא סובלת מאז הצטרפותה למשפחה השלטת ממחסור והונה האישי מוערך בכמה מיליוני דולרים. במערב חוששים כי אנשי אסד משתמשים באנשי ג'דעאן כדי להעלים את נכסיהם בחו"ל. לפיכך, באחד מסבבי הסנקציות שהוטלו על בכירי משטר אסד מאז 2011, נכלל גם שמה של מנאל ברשימה השחורה.

 

יש לזכור כי במהלך אוגוסט 2011, בעת הפגנה בפריז כנגד משטר אסד, הגיעו למקום מספר בריונים והחלו להכות את המפגינים. משטרת פריז הופתעה לגלות כי המכים היו בני משפחת ג'דעאן כשבידי כולם דרכונים דיפלומטיים, ולכן לא ניתן היה להחזיקם במעצר.

 

אבל כמו שקרה במשפחת טלאס הסונית, נראה כי גם משפחת ג'דעאן נקרעת בין הנאמנות המשפחתית לזו העדתית. במהלך המשבר הנוכחי, הודיעה מג'ד ג'דעאן, האחות הצעירה של מנאל על עריקתה לאופוזיציה. בסרטון שהופץ ברשת היא קראה להפיל את המשטר.

 

מחוז הנפט שהמשטר התעלם

אזור הולדתה של מנאל אסד - דיר א-זור במזרח סוריה, משקף במידה רבה את המתווה הנוכחי של המשבר בסוריה. במשך למעלה משנה הצליחו כוחות המשטר להכיל שם את האלימות הנמוכה יחסית בהשוואה לערים כמו חומס, אידליב וחמה. הדבר נעשה בין השאר באמצעות תיאום עם ראשי השבטים (שרובם מתגוררים מחוץ לדיר א-זור) וכמובן באמצעות גיוס הצעירים לכנופיות השביחה.

 

למשטר היה חשוב שמעבר הגבול בו כמאל שבמחוז ימשיך לפעול ללא הפרעה. מעבר זה הנמצא בדרום מחוז דיר א-זור היווה עורק החיים של הכלכלה הסורית בזמן המשבר. ההערכה היא כי בכל יום שווי תנועת הסחורות במעבר הגיע ל-25 מיליון דולר, בעיקר של מוצרים סורים לעיראק. הסחר הזה החזיק במידה רבה את המרכז הכלכלי של סוריה - חלב - מחוץ למעגל האלימות.

 

ברם, מאז חודש מאי חלה הסלמה ניכרת באלימות במחוז דיר א-זור, ייתכן בין השאר עקב התדלדלות הקופה של אנשי אסד במקום והעברת כוחות למוקדים סוערים יותר. עם זאת, בשבועות האחרונים המשטר נאבק על דיר א-זור מאחר שנפילת מחוז זה עלולה מבחינתו לשמוט מתחת רגליו של המשטר עוד קלף כלכלי חשוב. בשורה רעה מבחינתו הייתה בשבוע שעבר עת המעבר בו כמאל נפל בידי המורדים.

 

מחוז דיר א-זור ובמרכזו הבירה באותו השם קשור בטבורו לעיראק. זהו אזור עשיר בנפט בסוריה ולכן חשוב לאספקת הזהב השחור לבתי הזיקוק המקומיים ולתחנות הכוח. בשנים האחרונות, הפך מחוז דיר א-זור ובייחוד מאז הנסיגה מלבנון, למכרה זהב עבור קציני הצבא הסורי וראשי השבטים שם. הם עשו את כספם שם מתעשיית ההברחות של סחורות שונות (כולל נשק) לשטח עיראק וכן של ג'יהאדיסטים.

 

אבל מעבר לעצימת עין בנושא ההברחות ושאיבת הנפט, עשה השלטון המרכזי של בשאר אסד במהלך העשור האחרון מעט מאד עבור תושבי דיר א-זור. אבטלה גבוהה, עוני ותשתיות ירודות מהווים עכשיו ככל הנראה את הדלק למהפכה של הצעירים הסונים באזור נגד בשאר אסד ובני בריתו.

 

דורון פסקין הוא מנהל אגף המחקר בחברת אינפו פרוד מחקרים המזה"ת - www.infoprod.co.il

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים