ארדן: לא לבזבז מהר את הגז באמצעות ייצוא
השר להגנת הסביבה טוען כי אסור לקבל החלטות שייפגעו בעתיד במשק האנרגיה של ישראל: "צריך להשהות את ההחלטה בעניין יצוא הגז עד שיתברר מהו נפח המאגרים". עוזי לנדאו: "הגז הטבעי יכול להגיע גם לרשות הפלסטינית ולירדן"
"צריך להשהות את ההחלטה בעניין יצוא הגז כדי לצמצם את אי הוודאות עד שיתברר מהו נפח המאגרים לא רק עבור משק החשמל אלא גם עבור התעשייה והתחבורה", כך אמר הבוקר (ה') השר להגנת הסביבה גלעד ארדן, בכנס משותף שעורכים משרדי האנרגיה והגנת הסביבה בנושא ההשפעות הסביבתיות של פעילות הפקת גז ונפט בים התיכון, באוניברסטית בר אילן.
- חצי מהגז במאגרים גדולים - לייצוא לחו"ל
- חשש בריאותי: יש להיערך לסכנות קידוחי הגז
- ים או יבשה? המאבק על מתקני הגז מתחדש
לדבריו, "בגלל האינטרסים הסביבתיים הכל כך חשובים למדינה אני סבור שהגז שהתגלה בים התיכון צריך להישאר בידי המדינה ככל שניתן. יצוא אולי יביא כסף, וזה חשוב אבל לא יותר חשוב מבריאות הציבור. ששינסקי דן בשאלה איך מחלקים את התועלות שמפיקים ממאגרי הטבע. מאגרי הגז הם הפנסיה של המדינה וגם הצאצאים שלנו צריכים להינות מהם".
"לוודא שהמאגרים יספיקו לתקופה ארוכה"
ארדן, שחבר באמצעות מנכ"לית משרדו עו"ד אלונה שפר-קארו בוועדת צמח לבחינת יצוא הגז, הסביר שיש מרכיבים של חוסר ודאות וטכנולוגיה שיקבעו האם ניתן להטמיע את הגז בסקטורים שונים. הוא הפתיע כשהצהיר שאסור לקבל החלטות שיפגעו בעתיד במשק האנרגיה של ישראל.
"אי אפשר ללכת מהר ולקבל החלטות וכבר לבזבז את הגז בצורה נמהרת באמצעות הייצוא שלו. צריך לאמת את נפח המאגרים ולוודא שמאגרי הגז יספיקו לתקופה ארוכה ככל שניתן. יש להכין תוכנית אסטרטגת כמה גז יש לייצא כך שתהיה כדאיות כלכלית גם ליזמים וגם לשימוש עצמי. כולם רואים מה קרה במצרים והאנרגיה תוזיל את מחירי הגז ותשפר את איכות הסביבה במרכזי הערים וזה דבר משמעותי כלפי בריאות הציבור"
בהתייחסו לתוכנית שמקדם משרד רה"מ להקמת נקודות לקליטת גז טבעי בחופי ישראל הבהיר ארדן, שהוא תומך בצעד זה בלא סייג.
"הודעתי כבר שמשרדי יתמוך בכל חלופה עליה תחליט המועצה הארצית לתכנון ובנייה בנוגע להקמת הגז לחוף. כדי שמהפכת הגז תתרחש צריך מערכת הולכה יציבה ובטוחה. צריך יותר מכניסה אחת וברגע שמי שמקדם את זה זו המדינה ולא היזמים, אז עם כל ההערכה למאבקי הנימבי (NIMBY - NOT IN MY BACK YARD - ל"ג ) הקלאסי, הבאת הגז הוא אינטרס סביבתי לאומי כלכלי ונתמוך בהחלטות במועצה הארצית, לכשתתקבל", סיכם.
לנדאו: הגז הטבעי יכול להגיע גם לרשות הפלסטינית ולירדן
שר האנרגיה עוזי לנדאו התייחס אף הוא לגילויי הגז מול חופי ישראל. "תעשיית הגז היא תעשיית ינוקא וחושב ללוות אותה כדי שתתפתח ותתחזק. כאן מגיעה הדילמה של יכולת הפיתוח והיא לא פשוטה, ואם תתרחש פה פגיעה סביבתית בדומה למה שקה במפרץ מקסיקו לפני כשנתיים אזי התעשייה כולה יכולה להשתתק".
לנדאו התייחס ליכולות הייצוא של ישראל ואמר שהייצוא לא חייב להיות מעבר לים אלא גם למדינות או שכנים גיאוגרפים קרובים יותר.
"מאגרי הגז יכולים להגיע גם לירדן, לרשות הפלסטינית ולקפריסין. אנחנו בעיצומו של משבר כלכלי ופיתוח מאגרי הגז הוא אחד מהמפתחות הכלכלים של המדינה שאם נדע להישען עליה כולנו נרוויח.
"רק בשבוע האחרון אישרנו בממשלה את הסכם רכש הגז בין שותפות "תמר" לחברת החשמל, התחלנו עבודות על המצוף הנוזלי מול חדרה וישבנו עם ועדת ההיגוי לקדם את כניסת הגז לישראל. לעניין זה נצטרך לפחות עוד שני כניסות צפוניות על הבודדת שיש היום. חשוב שצינור אחד לפחות יהיה פרויקט שמדינת ישראל תקח על עצמה", סיכם