לא רק בני זוג: מהמיטה אל העסק המשותף
אומרים שבסופו של דבר, מערכת יחסים היא סוג של שותפות. על בני הזוג לנהל חיים משותפים, הכוללים קבלת החלטות, אחזקת בית וניהול תקציב. נועה בנוש ראיינה שני זוגות שלקחו את השותפות צעד אחד קדימה, ובחרו לכונן עם השותף לחיים גם שותפות עסקית
לאחרונה התחלתי לעבוד יחד עם בן זוגי, המוסיקאי נמרוד לב. מה שהתחיל כשיתוף פעולה אד-הוק לכתיבת שירים, התפתח לשותפות בתהליך היצירה, ומכאן הדרך היתה קצרה עד שלקחתי על עצמי גם את תפקיד הניהול האישי.
עוד בנושא:
בן הזוג נשלח לעבוד בחו"ל. איך מסתדרים עם זה?
זוג רומנטי בעבודה. איך לשמור על הסוד?
מצליחים לעבוד ביחד ולהמשיך לאהוב כמו זוג טרי
כל עוד השתעשענו ביצירת מוסיקה, העבודה המשותפת הרגישה כמו משחק מהנה. אבל עכשיו, כשהשיר הראשון מהאלבום כבר מתנגן ברדיו, הגיע זמני להפסיק לשחק ולהתחיל לעבוד. כובד משקלה של ההחלטה צנח על כתפי וזמזם לתוך אוזני שאין לי מושג ירוק כיצד מתנהלת עבודה משותפת עם בן זוג.
על מנת להתכונן לבאות, ראיינתי שני זוגות שעובדים יחד בהצלחה מרובה. ביקשתי ללמוד מהם דבר או שניים על היתרונות והחסרונות של העבודה המשותפת, ולאסוף מהם טיפים ליצירת שותפות זוגית ועסקית משולבת.
אני לא זז בלי שהיא תגיד לי את דעתה
ארז שרביט (42), הוא מעצב שיער ובעל רשת מספרות ארצית. הוא נשוי לשלי (33) ולהם שלושה ילדים (9,6,2). בעוד שארז אמון על החלק המקצועי ועל התפעול השוטף של העסק, מכהנת שלי כמנהלת של סניף הדגל בתל אביב ואחראית לכל פעולות "מאחורי הקלעים" הנדרשות לעסק.
שתוף הפעולה ביניהם החל כמה חודשים לאחר שהכירו, כששלי הייתה בת 21 בלבד. ארז מספר: "אני לא מוכשר בהתנהלות מול בנקים, ספקים וחשבוניות, ושלי אמרה שהיא יכולה לעזור לי בזה כי היא מאד מסודרת".
שלי לקחה על עצמה את הניהול האדמיניסטרטיבי הבסיסי, וככל שהעסק צמח, נוספו לה עוד ועוד תחומי אחריות, כמו ניהול הכספים, התנהלות מול ספקים וניהול פרויקטים. עזרתה של שלי לעסק קיבלה תוקף רשמי רק עם לידת הילדה השלישית. שלי עזבה את מקום עבודתה הקודם ומונתה למנהלת העסק.
כיום היא עובדת ממשרד הממוקם בביתם, דבר המאפשר לה לטפל בו זמנית בילדים. "היא אמנם לא נמצאת שם פיזית", אומר ארז, "אבל היא שותפה לכל החלטה גדולה. אני לא זז בלי שהיא תגיד לי את דעתה. היא עושה דברים שחלמתי עליהם, אבל לא ידעתי איך להביא אותם לכדי ביצוע".
מה היתרונות של העבודה המשותפת?
"שלי משלימה אותי. היא נותנת לי גב בעניינים של העסק שאני חלש בהם. היא יותר טובה ממני בפרטים הקטנים, ולכן שומרת עלי כל הזמן צמוד לקרקע, שהכל יתנהל כמו שצריך. עסקים נופלים מניהול לא נכון: רישומים לא נכונים, החלטות כושלות, תזרים מזומנים מנוהל לא כמו שצריך. אני רוצה להתרכז במה שאני אוהב ובמה שאני טוב בו - בפן היצירתי והאמנותי, ולא בפן הניהולי של העסק".
כשאני שואלת במה זה שונה מעבודתו של מנהל שאינו בן הזוג, שלי מספרת שהיתרון הגדול נובע מהתייחסותה אל העסק: "זה עסק משפחתי שלנו, ולכן גם רמת האכפתיות והמסירות הגבוהה". ארז מוסיף ואומר: "אף אחד לא יכול לנהל כמוה, כי מרגע שהתחתנו העסק הוא 50% שלה ולכן היא עושה את העבודה באופן יסודי ולא תוותר לעצמה. יש לה אינטרס ישיר לטפל בעסק והיא תעשה יותר מהעובדת המוכשרת ביותר שהייתי יכול להביא".
אלו אתגרים עמדו בפניכם?
ארז: "ההתנגשויות בינינו הן בגלל שהיא יכולה להציף אותי על הבוקר עם 20 משימות לעשות. הפתרון שמצאנו הוא שהיא רושמת את הכל על פתק כדי שאטפל בזה במשך היום בצורה מסודרת".
שלי: "יש חסרונות מכיוון שהעבודה אף פעם לא באמת מסתיימת. אין שעה מוגדרת ביום בה אני מפסיקה לטפל בענייני העסק".
איך עושים את ההפרדה בין בית לעבודה?
שלי: "חשוב לדעת לעשות הפרדה בין ענייני עבודה לחיים אישיים, אנחנו משתדלים מאד לא לדבר על ענייני עבודה בסופי שבוע, וגם במהלך השבוע בשעות הערב המאוחרות, בסוף יום עבודה, אם אין דברים דחופים לטיפול. מסיימים יום עבודה, ואז עושים הפרדה ומפסיקים לדבר על העסק, ככה שמשאירים את סוף היום בערב לזמן משפחה".
יש לכם טיפים לזוגות שעובדים ביחד?
ארז מעניק לי טיפ חשוב: "צריך לתת הרבה כבוד לבן הזוג ולמה שהוא עושה, לכבד את מה שהשני מבקש, כי אתם עובדים לשם אותה מטרה. אתה חייב לסמוך על הפרטנר שלך ולא לשפוט אותו. גם אם חלה טעות, לא להתנהג כאילו סוף העולם הגיע, אלא לראות איך משתלטים על זה. במקום לריב צריך לצמוח וללמוד מזה איך לא לעשות את זה שוב".
אנחנו מתנהלים במשרד כאילו שהוא לא נמצא בתוך הבית
מזי סולומון יולזרי (42) ורמי יולזרי (49) נשואים מזה 15 שנים, ולהם שלושה בנים (14,7,5). הם הקימו את "זטה טולס" - חברה למחקרי שוק באינטרנט ובמדיה חברתית, כאשר מזי משמשת כמנכ"ל החברה ורמי כסמנכ"ל מחקר ופיתוח עסקי. בנוסף, הם מנהלים יחד את עמותת "רצים עם רמי", המקדמת טיפול יעיל בנפגעי פוסט טראומה באמצעות קבוצות ריצה תומכות שיקום.
מזי מספרת כי למרות שאת רוב העבודה הם מבצעים ביחד מהבית, הם הגדירו אזור מסוים וספציפי כאזור עבודה, והם יושבים במרחק של כמה מטרים אחד מהשני, כאשר כל אחד עובד בנפרד בהתאם לתחום העיסוק שלו ואז מעביר להמשך טיפולו של השני.
איך ניתן לתחום אזור עבודה בלי לחרוג ממנו? אתם לא ממשיכים לדון על עבודה בזמן הכנת ארוחת הצהרים?
מזי: "אנחנו מתנהלים במשרד כמו במשרד - כלומר כאילו שהוא לא נמצא בתוך הבית. אנחנו עובדים כמו פסיכים עד ארבע, ומנשנשים סנדוויץ' מול המחשב. אחד מאיתנו הולך להביא את הילדים ונמצא איתם, ומי שלחוץ יותר נשאר לעבוד. אם יש לחץ אנחנו נמשיך לעבוד עד אמצע הלילה והילד יחמם לו משהו, בדיוק כפי שהיה קורה אם הייתי עובדת מחוץ לבית".
מה היתרונות של העבודה המשותפת?
"היתרון הגדול של העבודה המשותפת הוא שיש לנו זמן רב יותר אחד עם השני. אנחנו לא מבזבזים זמן על הנסיעה לעבודה, ואחרי פגישות אנחנו לפעמים חותכים לעסקית במסעדה. החלום שלנו היה לעבוד בבית בגלל שיש לנו שלושה ילדים ואין לנו מטפלת. תמיד יש אחד שלא מרגיש טוב וצריך להיות זמינים בשבילו".
אלו בעיות עלולות להיווצר?
"יש נטיה לסמוך על עובדים שמשלמים להם יותר מאשר על אדם קרוב, בגלל שאם עובדים עם מישהו מחוץ למשרד רואים רק את התוצר הסופי. לעומת זאת, כשעובדים עם מישהו, רואים את הפגמים שמאחורי הקלעים, וזה מערער את הביטחון שלך באדם הזה כאיש מקצוע. לכן צריך ללמוד לסמוך על היכולת המקצועית אחד של השני בלי להיות ביקורתיים. פשוט לסמוך עליו ולכבד את ההחלטות שלו".
מזי מציינת כי אחד האתגרים של עסק משותף הוא להתאפק שלא להגיד משהו על עבודה באמצע ארוחת הערב. "קשה לא להביא את העבודה למרחבים הזוגיים, בעיקר בתקופה של יזמות כמו עכשיו, שזה מציף וממלא אותנו, וצריך לבדוק איפה עובר הגבול כדי שהעבודה לא תזלוג יותר מידי לכיוון הזוגיות".
מה עושים כדי שחילוקי דעות בעבודה לא יזלגו לחיים האישיים?
"אני מקפידה לא להביא את הדברים האלה לעניין הזוגי. אני אומרת לעצמי בראש שזה היה בעבודה, אז מחר בבוקר נדבר על זה. האתגר האמיתי הוא דווקא בכיוון ההפוך - איך לא להביא כעסים אישיים לעבודה, ולהצליח לעבוד ביחד גם כאשר יש תסכולים ברמת הזוגיות. לפעמים העבודה המשותפת דווקא עוזרת כי היא מאפשרת לנו להמשיך בתקשורת בינינו ממקום של ריחוק מהמקום האישי".
יש לך טיפים עבורי?
"טיפ באופן כללי לזוגיות, הוא להצטייד בהמון סבלנות וקבלה, ולהכניס את הכל לפרופורציות המתאימות. כך אנחנו נכנסים לפחות עימותים וכמעט שלא רבים.
"בעבודה ביחד צריך לתת את המרחב, לא להתערב בכל דבר ולהידחף לתוך כל סיטואציה. צריך להחליט על גבולות גזרה, שכל אחד ידע במה הוא טוב ולסמוך אחד על השני".
מעבר לעצות שסיפקו לי הזוגות הנפלאים שהסכימו להתראיין ולהכרה בדברים הרבים עליהם יש לתת את הדעת לפני הכניסה לעבודה משותפת, התובנה המרכזית היא ששותפות עסקית היא תמונת מראה לשותפות הזוגית.
אותם כללים החלים בקשר הזוגי - סבלנות, אמון, כבוד הדדי, הכרה בערך של השני ומתן מקום לחיים אישיים - יביאו איתם גם הצלחה בהתקשרות העסקית. אז אם שותפות עסקית היא העניין שלכם, אל תחששו ממנו ולכו עליו בכל הכוח. בהצלחה!
יש לכם סיפורי זוגיות מעניינים? ספרו לנו בפייסבוק של ערוץ יחסים