שתף קטע נבחר

אולימפיאדת לונדון: הישג ירוק או החמצה?

בדו"ח שמצא כשלים בטיפול בהשפעות הסביבתיות של המשחקים האולימפיים - מצוין גם שהאולימפיאדה בלונדון מציבה סטנדרטים חדשים בתחום. ריו דה ז'נרו כבר נערכת לצמצום הפקקים והפחתת פליטת גזי החממה

מארגני האולימפיאדה בלונדון מתגאים כי מדובר במשחקים האולימפיים הירוקים ביותר בהיסטוריה. "לונדון 2012 הטמיעה את הקיימות כבר בשלב הראשון של התכנון", אמר עמנואל מורו, דובר מטעם הועדה המארגנת של המשחקים. כך על פי דיווח בפורבס.

 

כתבות נוספות אודות האולימפיאדה בלונדון :

 

בין השאר, המתקנים והמבנים שהוקמו לצורך המשחקים, תוכננו באופן שינצל פחות אנרגיה. הוולודרום של לונדון, למשל, שיארח את תחרויות האופניים, צורך חצי מהאנרגיה לה התחייב. בנוסף, רובם לא יוותרו כפילים לבנים בסיומם - הם תוכננו כך שניתן לפרק, לצמצם ולהעביר אותם מיקום לאחר סיום השימוש בהם.

 

הוולדרום בלונדון (קרדיט: שרון דוידוביץ' ) (קרדיט: שרון דוידוביץ' )
הוולדרום בלונדון(קרדיט: שרון דוידוביץ' )

 

בנוסף, ספקי המזון בפארק האולימפי ישתמשו באריזות מתכלות עשויות עמילן וביו-פלסטיק, ושיתופי פעולה מול ספקיות כמו קוקה קולה והייניקן יאפשרו למבקרים למחזר בקלות ולעזור בהפחתת כמויות האשפה.

 

גם אתר הפארק האולימפי ראוי לציון גם הוא, בעקבות שינוי קיצוני שעבר. האתר שימש בעבר כאזור תעשייה וזוהם במתכות כבדות ורעלים. במקום הוקם הפארק האורבני הגדול ביותר במאה האחרונה ונציגי המשחקים שיקמו בו 8 ק"מ של גדות נהר ושתלו 2,000 עצים מקומיים ו-30,000 צמחי מים.

 

חלק הציפיות נכזבו 

עם זאת דו"ח חדש וביקורתי שגיבשו ארגוני הסביבה הבינלאומיים WWF ו-BioRegional, קובע כי הנהלת המשחקים האולימפיים לא עמדה ביעדים שהציבה בנושאים כמו הפחתת השימוש באנרגיה, פסולת ושימוש במשאבים. כך נמסר בעיתון הגרדיאן הבריטי.  

 

בין היתר מודגם, כי המארגנים לא עמדו ביעד לפיו 20% מצריכת האנרגיה שתידרש באתרים, תופק ממקורות מתחדשים ובסופו של דבר יעמדו כנראה בצריכה של 9% בלבד אנרגיה מתחדשת. בנוסף נקבע שהמשחקים לא יעמדו על אפס פליטת פחמן דו חמצני ופסולת ושלא יעמדו גם ביעדי איכות האוויר.

 

בנוסף נקבע, שלא נוצלו הזדמנויות רבות לשימוש במזון שגודל באופן מקומי ובמוצרים של "סחר הוגן", ככל הנראה בעקבות התנהלות מול נותני החסות והשותפות המסחריות.

 

בחלק מהמדדים הסביבתיים הדו"ח כן מספק ציונים טובים לאולימפיאדה, כמו תחבורה ציבורית ושמירה על הטבע וחיות הבר המקומיות. עם זאת, התוכנית להוסיף היבטים סביבתיים למשחקים פורסמה כבר לפני שנים והציפיות עלו עם הזמן.

 

"ב-2005 נעשו הבטחות שלונדון 2012 לא תעמוד בהן, אם כי אנחנו יודעים שהם ניסו", מסרה מנהלת ארגון Bioregional, סו רידלסטון. התאכזבנו במיוחד מהכישלון לעמוד ביעדי האנרגיה המתחדשת, כך שהמסע אל משחקים אולימפיים בני קיימא ימשיך".

 

אצטדיון האתלטיקה בלונדון (קרדיט: שרון דוידוביץ' ) (קרדיט: שרון דוידוביץ' )
אצטדיון האתלטיקה בלונדון(קרדיט: שרון דוידוביץ' )

 

"לונדון קבעה רף גבוה יותר"

הוועדה המארגנת של המשחקים האולימפיים והפרה-אולימפיים הגנה על ביצועיה, בטענה כי היא עמדה ברוב היעדים. "שמרנו על הרוח וברוב המקרים על ההסכם של מה שהבטחנו, ונותיר מורשת ארוכת טווח וחיובית מבחינה סביבתית", אמר דייויד סטאבס, מנהל הקיימות של המשחקים. "במונחים של כדורגל, אולי לא ניצחנו בכל המשחקים אבל לקחנו את הליגה".

 

בארגון ה-WWF מציינים כי ההישג העיקרי של האולימפיאדה בלונדון, הוא קביעת סטנדרטים חדשים בנושא הסביבה עבור המשחקים בעתיד.

 

"אנחנו מרוצים מכך שלונדון קבעה רף גבוה יותר והתקדמה מהר יותר מאירועים דומים שנערכו בעבר, אך אנחנו צופים שהמחויבות לקיימות תמשיך ותועבר הלאה, למארגני המשחקים הבאים", אמר דייויד נוסבאום, מנהל ארגון WWF בבריטניה, שהיה חבר בצוות כתיבת הדו"ח.

 

מורו, מהוועדה המארגנת, אמר כי המחויבות לפיתוח בר-קיימא, שנותן דגש שווה לצמיחה כלכלית ולנושאים חברתיים, ימשיך להיות דרישה מרכזית בבחירת הערים המארחות הבאות. ואכן, ריו דה ז'נרו כבר עובדת על דרכים לצמצום הפקקים והפחתת פליטת גזי החממה לקראת המשחקים ב-2016, וצוות הקיימות של המשחקים נמצא במגעים שוטפים עם הצוות של לונדון.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
קרדיט: שרון דוידוביץ'
אולם השחייה בלונדון
קרדיט: שרון דוידוביץ'
מומלצים