השופטת שנכשלה במבחן ניסו שחם
השעייתו המיידית של ניצב ניסו שחם ראויה לשבח. לא כך פעלה מערכת המשפט בעניין השופטת ורדה אלשיך שחזרה לתפקידה אחרי דו"ח חמור. זו פגיעה קשה בתדמית הרשות השופטת
כשאני נדרש לדון בהתנהלות שני הגופים העוסקים באכיפת החוק ושלטון החוק - יש לי נטייה ברורה ומובנת להעדיף את מערכת המשפט, שאותה שירתתי כמעט שלושה עשורים, ואני רואה בה נדבך חסר-תחליף בשמירה על הדמוקרטיה הישראלית.
בה בעת, הייתה ויש לי ביקורת כלפי ההתנהלות המקצועית והיושרה, של קצינים ושוטרים, שבחלקה לא טופלה עד כה. הפעם אני מבקש לשבח את התנהלות המשטרה, כארגון, הנותן דוגמה לתרבות שלטונית תקינה. כוונתי להשעייתו המיידית וחסרת הפשרות של ניצב ניסו שחם, מיד לאחר שנחקר בחשד לביצוע מעשים מיניים אסורים, בכפופות לו.
עוד בערוץ הדעות של ynet:
למה דווקא רומני / שאול רוזנפלד
מערכה מקדימה ליום כיפור / נסים קלדרון
נכון שיש בציבור רגישות מיוחדת לעבירות מין ובוז כלפי מי שביצע אותן, או חשוד בביצוען. ונכון שיש לתקשורת חלק בכך. ובכל זאת: מדובר בקצין בדרגת ניצב, שלא הזדמן לי להכירו, אך נאמר עליו שהוא מוערך מקצועית ואהוב על פיקודיו. הוא אחראי על מחוז רגיש במיוחד, שהוא מכיר היטב, ועל תקופה רגישה במיוחד, מבחינה בטחונית, במחוזו. רעייתו שירתה ועדיין משרתת בתפקידים בכירים בארגון. למרות כל אלה, הוא הוצא לחופשה והחליף מדיו בבגדים אזרחיים, מיד לאחר שנחקר לראשונה במחלקה לחקירת שוטרים.
הנה כי כן: כל מעלותיו והישגיו המרשימים של הקצין הבכיר, והצורך החיוני בהמשך שירותו, בתקופה זו, לא מנעה מהמפכ"ל נקיטה בצעד חסר פשרות ומיידי: הוצאתו לחופשה של מי שמינה לא מכבר לתפקידו, עוד בטרם הסתיים הבירור העובדתי והמשפטי בעניינו. כך נהגה המשטרה גם בקצין מוערך ועתיר הישגים, שהיה מועמד לפקד על המשטרה - ניצב אורי בר לב - שבסופו של יום הסכים לעזוב את הארגון, ולהגיע להסדר בהליך פלילי בבית המשפט, ובהסכמת המתלוננת.
לא כך, לדאבון הלב, פעלה מערכת המשפט בעניינה של שופטת - מוערכת, מקצועית, חרוצה ומומחית בתחומה - שנציב תלונות הציבור על שופטים חרג ממנהגו המאופק, ופרסם (כמעשה נדיר) דו"ח חמור מאוד על התנהלותה בבית המשפט ובמהלך הבירורים שלו עמה. הוא העביר את העניין להחלטת כבוד נשיא בית המשפט העליון ושר המשפטים. צעד שגם הוא בעל משמעות מיוחדת.
יש לשים אל לב: מי משממונה על כך (שר המשפטים), לא החליט עד כה, על פתיחתה של חקירה משטרתית, ומכאן מובן מאליו שהשופטת לא הואשמה בביצוע עבירה כלשהי. אולם נוכח ממצאי נציב הקבילות, לאחר בדיקה מעמיקה ומתן זכות שימוע לשופטת ומקורביה - סביר להניח שאדם מן היישוב היה נחקר במשטרה בגין ביצוען של כמה עבירות פליליות, שבתחום טוהר המידות, ובמקרה זה - יש עניין לציבור בבירורן.
עניינה של השופטת הנכבדה, כמו עניינו של ניצב ניסו שחם, עדיין לא הגיע לכדי הכרעה. אולם עובדה היא, שמיד עם שובה מחופשה פרטית - חזרה לשבת על כס השיפוט, והמערכת שותקת. זו פגיעה קשה בתדמיתה של הרשות השופטת, המעצימה את יחסו השלילי של הציבור כלפיה ואת הטענות שהיא נוהגת בחוסר שוויון כלפי אזרחי המדינה.
וחבל. חבל מאוד.
שלי טימן, שופט מחוזי בדימוס
גולשים מוזמנים להציע טורים במייל הבא: opinions@y-i.co.il