שתף קטע נבחר

 

"עסקים קטנים יקרסו, העשירים לא באמת ייפגעו"

מס המעסיקים יכביד על העצמאים, שמזהירים: "זה יגדיל את מעגל פושטי הרגל". משפחות יידרשו לקצץ עוד, "וגם עכשיו אנחנו עובדים כמו חמורים מהבוקר עד הערב". ויש מי שמשבח את ההעלאה במס ההכנסה: "עוד 61 שקל לא יהרגו אותנו"

"מי שגדול וחזק יישאר, הקטנים ייעלמו". הגזירות הכלכליות שיובאו מחר (יום ב') לאישור הממשלה צפויות לפגוע בין היתר בעסקים הקטנים והבינוניים. לפי החלטת האוצר, מס המעסיקים יוחזר ויעמוד על שיעור של 0.6 אחוז. יוסי דלויה, בעל חברה שמעסיקה למעלה מ-600 עובדים, סבור שהגזירות יובילו לפשיטת רגל. לדבריו, "כבר עכשיו כ-70 אחוז מהעצמאים בדרום ובצפון פושטים רגל מדי שנה".

 

הגזירות הכלכליות - דיווחים נוספים ב-ynet:

ב-2013: עוד 5 מיליארד שקל יקוצצו מהתקציב

הגזירות הכלכליות נמשכות: מס הכנסה יגדל ב-1%

הערכות: העלאת המע"מ תייקר הדלק ב־40 אגורות

 

דלויה, שמכהן כנשיא לשכת המסחר בבאר שבע והנגב, הזהיר: "אם יוטלו עוד מסים על העצמאים, זו תהיה גזירה שהם לא יוכלו לעמוד בה. זה יגדיל את מעגל פושטי הרגל בדרום ויקטין את מספר המעסיקים. עצמאים היום לא יכולים לשרוד ואין להם כדאיות כלכלית להמשיך להיות עצמאים".

 

בבאר שבע פגשנו את שאמי אברהם, קבלן בניין ובעל קונדיטוריה בעיר. גם הוא מוחה על הפגיעה בשכבות הביניים ובשכבות החלשות. "השכבה החלשה תישאר חלשה", הוא אומר. "החליטו שיותר נוח להתעסק עם שכבת הביניים שהייתה הבטן הרכה. למדינה יישארו האנשים העשירים מאוד, שכשירצו להחזיר חובות הם ילכו ל'מספרה'. לבעלי העסקים הקטנים אין הפריבילגיה הזאת".
חבילת הצעדים המעודכנת

חבילת הגזירות המעודכנת
הגזירה

תוקף

הכנסות למדינה

השלכות על האזרח

קיצוץ רוחבי של 5% ב-2012 ועוד 3% ב-2013

מיידי

1.3 מיליארד שקל

פגיעה בשירותים לאזרח. ייתכן שיבוטלו פרויקטים חשובים כגון רכבת קלה לגוש דן ותוספות תקציב לאוניברסיטאות

העלאת מס הכנסה ב-1%

מ-1 בינואר 2013

1.2 מיליארד שקל מי שמרוויח מעל 8,881 ישלם יותר מסים

העלאת מע"מ ב-1%

מ-1 באוגוסט 2012

4.4מיליארד שקל

התייקרות רוחבית של כל המוצרים למעט פירות וירקות

העלאת מס קנייה על סיגריות

בוצע

כחצי מיליארד שקל

עלייה של בין 2.5 ל-3 שקלים במחיר חפיסה

העלאת מס קנייה על בירה

בוצע

כחצי מיליארד שקל

תיתכן עלייה של כ-4 שקלים במחירה של כוס חצי ליטר

מס מעסיקים בשיעור של 0.6%

מ-1 בינואר 2013 950 מיליון שקל אובדן הכנסות לחברות, ייתכנו פיטורים

העמקת הגבייה – תגבור כוח אדם ברשות המסים ושינויים חקיקתיים

עם אישור החוק בכנסת

כ-2 מיליארד שקל

אין

הארכת תוקף הוראת מס הרכישה

בוצע

כ-300 מיליון שקל

ירידה בכדאיות של השקעה בנדל"ן

2% מס על הכנסות של מעל 67 אלף שקל בחודש

מ-1 בינואר 2013 כחצי מיליארד שקל

בעלי הכנסות גבוהות במיוחד ישלמו יותר מסים

שחרור הרווחים הכלואים של חברות

עם אישור החוק בכנסת

כ-3 מיליארד שקל

אין

ביטול הפחתת המכס על מוצרי אלקטרוניקה בידורית   250 מיליון  שקל

 
אי עדכון המדד בשלוש מדרגות המס הגבוהות   300 מיליון

שקל

 

 

בנוגע להחלת מס המעסיקים אמר אברהם: "זו הגזירה הכי גדולה. אני מציע לכל מומחי האוצר לשבת עם נציגי העסקים הקטנים ושיבדקו כמה מסים הם משלמים. אני לא מבין את זה, כמה מסים אפשר לשלם על טעויות? ראש הממשלה אמר לפני שנתיים שאנחנו מדינה מתקדמת ומפותחת ופתאום הכול בלוף ואנחנו אלה שצריכים לשלם על הבלוף הזה".

 

אברהם ביקש להציע לראש הממשלה "שייקח מכל אלה שלא מתביישים לומר 'אנחנו לא משלמים חובות'. בעלי העסקים הקטנים חיים בקושי, במימון הבנקים. זו לא חוכמה להיות חברים של מיליארדרים. מה שקורה זה שהשלטון לוקח מהעני ונותן לעשיר".

 

גם מאיר חורי, בעל עסק להתקנת שערים חשמליים ברחובות, סבור שהגזירות החדשות יובילו למיטוט העסקים הקטנים. לדבריו, "מה שיקרה זה שיותר עסקים ייסגרו ואחרים ממש יתקשו לשרוד. אני עובד קשה, גם פיזית, והעובדים מנסים לעזור לי רק כדי שהעסק יהיה עם הראש מעל המים. ממריצים אותנו להקטין את היקף העבודה והעובדים. לפני 10-15 שנה זה לא היה ככה ועכשיו קשה לעמוד בזה".


מס ההכנסה החדש

מס ההכנסה החדש
מדרגת מס

רמת שכר

מס נוכחי

המס החדש

1 עד 5,200 10%

ללא שינוי
2 5,200-8,880

14%

ללא שינוי
3 8,881-14,070

21%

22%

4 14,071-21,240

30%

31%

5 21,241-40,230

33%

34%

6 40,231 ומעלה

46% 48%

 

גם אזרחים רבים נכנסו לכוננות בעקבות ההחלטה להטיל ב-1 בינואר 2013 אחוז אחד נוסף של מס הכנסה, החל ממדרגת המס השלישית (מעל 8,881 שקל) על הפרק, כמו בכל פעם שהנושא עולה, השאלה האולטימטיבית: "איך נגמור את החודש?".

 

באשדוד פגשנו את אבי (32), נשוי פלוס ילד ועוד אחד בדרך, שעובד בחברת הייטק. אבי כבר החל את החישובים הכספיים: "אני מרוויח בסביבות 15 אלף שקל בחודש ואשתי, שעובדת כעורכת דין, מרוויחה קצת פחות. החל מתחילת המס החדשה נשלם יחד בערך 100 שקל יותר למס הכנסה. לזה תוסף קניות בסופר ב-1,500 עד 2,000 שקל לחודש ועליית המע"מ תייקר את זה בעשרות שקלים נוספים".

 

אבי מציין כי הוא טרם ערך את החישוב הסופי של השפעות הגזירות החדשות. לפי שיטת "המקל והגזר", הוא אומר כי "אם בחצי השנה האחרונה הרגשנו עלייה בהכנסה בזכות מסקנות ועדת טרכטנברג, שהעניקה נקודות ניכוי מס לזוגות צעירים עם ילדים, כעת הגזירות יקזזו את זה. לא הגזירות האלה יפילו אותנו לקרשים. חוסר הביטחון ואי הוודאות לגבי העתיד מדאיגים יותר".

 

"דואגים מהעתיד" 

לעומתו, יגאל (34), נשוי ואב לפעוט בן 3, שעובד בחברת הסעות, סבור שהמהלך על החלת הגזירות הוא נכון. הוא מרוויח 15 אלף שקל ברוטו בחודש ומזה נשאר לו קצת יותר מ-9,000 שקל נטו. אשתו עובדת בחברת אלקטרוניקה ונמצאת בדרגת המס הראשונה.

 

יגאל מדגיש כי העלאה משמעותית במחירי הדלק, הסיגריות והאלכוהול, יפגעו באופן משמעותי בחשבון המשפחתי, אבל מוצא בגזירות את הצד החיובי. "ברור לכולם שיקר במדינה שלנו, אבל תוספת של 61 שקל למס הכנסה לא תהרוג אותנו", אמר. "אני מאמין לנתניהו ולשטייניץ שאומרים שביוון ובספרד לא השכילו לנקוט פעולות דומות ולכן הן התרסקו".

 

"הממשלה מחזקת את בעלי ההון". הגר שטרית ובתה (צילום: פרטי) (צילום: פרטי)
"הממשלה מחזקת את בעלי ההון". הגר שטרית ובתה(צילום: פרטי)

 

המשפחה של איתי והגר שטרית מהגליל התחתון התרחבה בשנה שעברה עם הולדת בתם הבכורה, אולם משכורת הנטו שלהם הצטמצמה בעקבות תוספות של מסים ישירים ועקיפים. הפעוטה בבית נגמלה מחיתולים, אבל הוריה עדיין לא נגמלו מעישון הסיגריות. אבי המשפחה התקשה לעקוב אחר רצף ההתייקרויות ואמר: "המס על הסיגריות זה הדבר הכי קל עבור הממשלה, כי אף אחד לא ייצא להפגנה על סיגריות". 

 

אחרי הולדת הבת הבכורה המשפחה קיבלה זיכוי במס

 הכנסה, אבל השינוי שיקרום עור וגידים לקראת תחילת השנה הבאה התקבל מבחינת האב הצעיר כמו שהוא מגדיר זאת "באבו אבואה". לדבריו, "אנשים שורפים את עצמם ברחובות בגלל מצב כלכלי קשה ולא להרבה אנשים ממש אכפת ממך".

 

איתי הוסיף בהתייחסותו להעלאה במס ההכנסה כי "זה רק יגרום לי לעבוד יותר. גם עכשיו אנחנו עובדים כמו חמורים מהבוקר עד הערב. זוג צעיר שמגדל ילד לא יכול לחיות עם פחות מ-13 אלף שקל בחודש".

 

הבת הצעירה הוכנסה לפעוטון והאם הגר חזרה לעבודתה. "נשארו לי שתי אפשרויות", היא אומרת בכאב. "לעבוד פחות ולהוריד מעצמי אחריות כדי להרוויח 5,000 שקל, או לעבוד יותר כדי להרוויח 15 אלף בשביל שיישאר לי 8,000 שקל נטו. זו המדיניות של הממשלה, שפועלת רק כדי לחזק את בעלי ההון".

 

בהכנת הכתבה השתתפו אילנה קוריאל, נרי ברנר ומאור בוכניק
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
ראש הממשלה נתניהו ושר האוצר שטייניץ. מה חושב האזרח על הגזרות החדשות?
צילום: יוסי זמיר
מומלצים