אלוורה: הג'ל הירוק שמרפא כוויות. מתי הוא מסוכן?
נגד צרבות, עקיצות וכוויות. אבל נמצא גם במשחות שיניים, ברצועות להסרת שיער ואפילו בתחתוניות. וכל זה לפני שמזכירים את התכונות המרפאות שמוכחות במחקרים רבים. השימושים והמוצרים של הג'ל הכי ירוק
אלוורה ידועה בעיקר "כג'ל הירוק" שיכול לעזור לצריבה ולגירודים. אבל עדויות רבות מצביעות על כך כי מוצרים המבוססים על צמח האלוורה הם הרבה יותר מכך. מדי שנה, נוספים עוד ועוד מחקרים מכל העולם על תהליכי ריפוי מוצלחים באמצעות מוצרים המכילים אלוורה.
השפעת האלוורה נחקרה על מחלות שונות, החל מאלרגיות ועד לסרטן לסוגיו, איידס וטרשת נפוצה. בכל המקרים נצפה שיפור מפתיע בהיקפו ובמהירותו בהשוואה להשפעה העדינה יחסית של צמחי מרפא אחרים.
עוד כתבות בנושא האלוורה ב- ynet:
- ממה צריך להיזהר כשבוחרים ג'ל או סבון לחיטוי?
ההשפעה של האלוורה גרמה לפיתוח של תעשיית מוצרים, ביניהם מוצרי קוסמטיקה, טיפוח, ריפוי ועוד המבוססים על החומר. רק החודש פורסם כי פותח חומר ניקוי חדש המבוסס על צמח האלוורה, Aloe clean שמכיל אך ורק אלוורה ושמנים שונים, הבטוח לגמרי לשימוש לנשים בהריון ולילדים.
צמח האלוורה – אלפי שנים של ריפוי
את העקבות הראשונים של האלוורה ניתן לאתר כבר לפני 6,000 שנים במצרים העתיקה. הפרעונים הקדמונים כינו אותו "צמח האלמוות" בגלל סגולותיו המרפאות ואפילו נטען כי קליאופטרה ייחסה את יופיה לשימוש בג'ל האלוורה.
האלוורה הוא סוקולנט (צמח בשרני) ממשפחת השושניים, שמקורו באזורים יובשניים באפריקה. קיימים כ-300 סוגים של אלוורה, כשהנפוץ בה הוא Aloe Barbadensis Miller.
תוצאות מחקרים שונים מכל העולם הראו, כאמור, כי חומר האלוורה משקם וממריץ את מערכת החיסון, מאיץ את תהליך התחדשות התאים ברקמות פגועות עד פי שמונה מהמהירות הרגילה.
כך למשל, בניסויים שנערכו על מאות חולי סוכרת בתאילנד, נוכחו החוקרים לדעת שחולים ששתו מהג'ל נזקקו לכמויות אינסולין קטנות והולכות עד כדי 70% פחות מהתקופה שקדמה לכך.
תופעות לוואי מסוכנות
מיכל גרשוביץ, דיאטנית קלינית, טוענת כי למרות הפעילות הידועה של הג'ל המופק ממרכז העלה, ישנה סכנה ממשית בשימוש במיצוי שהופק מהשכבות החיצוניות של העלה, באמצעות שתייתו.
לדבריה, השכבה החיצונית מכילה חומרים שנקראים anthraquinones – אחד מהם הוא aloin אשר נחשד כחומר קרצינוגני, ועלול לגרום לשלשולים, הקאות עד למצבים של פגיעה כלייתית דם בשתן, רמות נמוכות של אשלגן בדם וגידולים סרטניים במעי הגס.
במחקר שנערך במשך שנתיים בארצות הברית מטעם התוכנית הלאומית לטוקסיקולוגיה NTP נמצא כי כשנתנו מיץ שנסחט מהעלה לעכברי מעבדה – הופיעו אצל העכברים גידולים סרטניים במעי הגס.
בדרך כלל כיתוב הרכיבים על המוצרים לא מציג כמה aloin יש בפנים, אבל יש חברות שמוסיפות על מוצריהם את הנתון הזה.
היא מוסיפה, כי גם במצבים של הריון והנקה לא מומלץ לשתות מהמיצוי של הצמח, משום שהוא עלול לגרום להתכווצות של הרחם ולהפלה. גם על ילדים מתחת לגיל 12 נאסרה שתייה של האלוורה – בשל דיווחים על התכווציות, שלשולים ועוויתות של הבטן.
פתרון יעיל לצריבות ועקיצות
השימוש הכי נפוץ של האלוורה, כאמור, הוא בטיפול בכוויות, גירויים ועקיצות באמצעות מריחת ג'ל. כמו גם השימוש שנעשה בצמח בתעשיית הקוסמטיקה. מהחלק הפנימי של הצמח מפיקים גם משקאות, קפסולות, אבקות וחומרי טעם. ה-FDA האמריקני אישר את האלוורה כתוסף מזון טבעי.
חשוב מאוד להבדיל בין מיץ האלוורה (שאותו ניתן להשיג גם כאבקה לערבוב במים) לבין הג'ל שהוא הצורה הכי ידועה בשימוש. למיץ, שהוא בצבע שקוף, אין את התכונות הטיפוליות של הג'ל.
אחת הסיבות לעניין הרב שהצמח עורר בארה"ב החל משנות ה-40, הייתה ההצלחה שנחלו רופאים יפנים בהירושימה שהתמודדו עם תוצאות הקרינה האטומית בעזרת האלוורה.
שירלי קטרון, רוקחת סופר-פארם מסבירה: "ידוע כי ג'ל האלוורה משמש כמשכך כאבים ומרפא פציעות למיניהן, מעיכות, עקיצות וגירויי עור. גם במקרים של אקזמה ומחלות פטרייתיות משמש האלוורה כמרפא רב עוצמה. השימוש בטיפוח העור והשיער והגנה מפני יובש, קור וחום באמצעות תכשירים המכילים אלוורה, הוא נושא נלמד ומיושם במגוון גדול של תכשירים קוסמטיים.
"הוכח למשל, שמשחת שיזוף על בסיס אלוורה נותנת לעור הגנה אפקטיבית ביותר. אפילו משחת שיניים על בסיס הג'ל משיגה תוצאות מרשימות שכן האלוורה משקמת את החניכיים ומונעת התפתחות דלקות בחלל הפה", מוסיפה קטרון.
האלוורה נמצאת בשימוש רב גם ברפואה המשלימה. כך למשל, איה הוד, נטורופתית ובעלת המרכז לנטורופתיה ורפואה משלימה, מסבירה כי מגוון הסיבות בהן היא משתמשת באלוורה הוא עצום: בעיות בתופעות מערכת העיכול כמו תסמונת המעי הרגיז, עצירות, חיידק הליקובקטר, אולקוס, צרבות, בעיות עור כמו פסוריאזיס, סבוריאה, פצעים, דלקות מפרקים קשות, אסתמה, נדודי שינה, קרוהן וקוליטיס.
המעבר המורכב מצמח למוצר
אולם המאמץ העיקרי של המדענים בעשרות השנים האחרונות, הוא למצוא שיטה לייצב את הג'ל כדי לשמור אותו שמיש לטווח ארוך. רק בתחילת שנות השישים עלה בידי קבוצת חוקרים לאחר שנים ארוכות של ניסויים לפתח נוסחה לייצוב הג'ל.
הנוסחה שחלקים ממנה נרשמו בשורת פטנטים וחלקה נשארה סודית, משתמשת רק בחומרים טבעיים וחושפת את הג'ל לריתמוס של חימום וקירור קלים במשך שעות ארוכות.
בסופו של התהליך, מתקבל ג'ל מיוצב בעל תכונות זהות ב- 100% לג'ל הטבעי הקיים בטבע, בעל חיי מדף של 5 שנים לפחות.
המוצרים שניתן למצוא בהם אלוורה
לדברי שירלי קטרון, רוקחת סופר-פארם, מגוון התכשירים המכילים אלוורה הוא גדול מאוד.
- קרם נגד פטריות בתוספת אלוורה - אגיסטן אלוורה – מחיר הקרם: 30 ש"ח. (אגב, קרם כזה בלי מרכיב האלוורה בפנים, מחירו יקר יותר).
- משחה נגד כיבים (אפטות) בפה - אפטגון - טווח המחירים דומה – בערך 40 ש"ח.
- משקה אלוורה -מסייע לפעילות תקינה של מערכת העיכול -סופהרב -המשקה עוזר בהתחדשות של רקמות פגועות, חניכיים וכיבים בקיבה, ומסייע בהמרצת מערכת החיסון.
- כדורי אלווה – המסייעים בבעיות עצירות - של חברת פלוריש. טווח המחירים עומד על כמה עשרות שקלים.
- משחות שיניים מבוססות על אלוורה – aloe active - בתוך משחת השיניים, קיימים מרכיבים נוספים כמו מנטה ומרווה. משחת השיניים המבוססת על אלוורה מסייעת למניעת בעיות בחיניכיים, מאזנת את החומציות בפה באופן טבעי מונעת ריח רע מהפה, מורידה את העומס המיקרוביאלי בפה, הגנה מפני עששת.
- רצועות להסרת שיער בשעווה.
- מגבונים לחים.
- סכיני גילוח עם אלוורה שמגנים על העור מפני חתכים אפשריים.
- מגני תחתון עם אלוורה.
- מונע עקיצות. תכשירים למריחת חומר על העור לפני העקיצה.
אלוורה: אפשר גם לגדל בבית
ניקוז: אם מגדלים את הצמח בעציץ, לדאוג היטב לניקוז עודפי מים: להקפיד שיהיה בתחתית העציץ פתח ליציאת מים. כמו כן, מומלץ להוסיף לתערובת הקרקע "פרלייט" או חול שיגבירו את הניקוז.
- מיקום: הצמח גדל בשמש מלאה אך גם בצל חלקי.
- דישון: מועט.
- ייחור: לגזום "צמחון" קרוב לבסיס צמח האם ולשתול אותו בעציץ אחר.
- שימוש: לגזום עלה במרכזו ולהשתמש במיץ הירקרק שניגר ממנו.