שתף קטע נבחר
 

יותר מהכל, אני מפחדת שהוא יפסיק לאהוב אותי

מהיכן נובע הפחד מדחייה, כיצד הוא משפיע על מערכות היחסים שלנו ואיך ניתן להתמודד עם הפחד המשתק הזה? שרון שחף על אנשים שנמצאים בהתגוננות מתמדת מפני איומים שלעיתים, כלל אינם קיימים במציאות

כשהדבר העיקרי שמניע אותנו הוא הפחד מדחייה, החיים הופכים לחלום בלהות בו כל צל בגודל עכבר הופך למפלצת מאיימת, ובמקום לקחת דברים בפרופורציה - אנו מכלים את כוחותינו בהתגוננות מתמדת מפני איומים, שפעמים רבות כלל אינם קיימים במציאות. פחד הרסני זה מתגבר פי כמה וכמה במערכות יחסים רומנטיות על-פיהן אנו שופטים עצמנו בחומרה כשווים או חסרי ערך.

 

עוד בנושא:

גברים עם חרדת נטישה, נשים שוברות מסגרות

בגלל הפחד להיות בלעדיו, היא חונקת אותו

הם כל כך אוהבים, אז למה הם נכשלים בזוגיות

 

מהיכן נובע הפחד מדחייה?

מקורו של הפחד מדחייה בילדות: הורינו, בשל הציפיות שנשאו, החינוך שחוו ובשל תסכול וכאב שכלל לא היו קשורים אלינו, נהגו בנו פעמים רבות באופן שיפוטי, ולא אחת היו כה עסוקים בבעיותיהם עד שצרכינו היו עליהם כמעמסה.

 

 

מכיוון שילד אינו יכול להבין את התמונה הכוללת, הוא רואה הכל כקשור בו ("זה באשמתי", "הכל בגללי"). כאשר הוא חווה דחייה, הוא מנסה להיות טוב יותר ולרצות, אך מכיוון שהדחייה אינה נובעת ממניעים רציונליים הוא לעולם אינו מצליח, לא משנה עד כמה הוא משתדל. כתוצאה מכך מפתח הילד חוסר ביטחון מחד וכעס מנגד.

 

כיצד משפיע הפחד מדחייה על מערכת היחסים?

מכיוון שלא זכו לכך מהוריהם, מטילים מבוגרים רבים על בני-זוגם את הציפיה שיספקו להם את האהבה ללא תנאי שאמורה אם לספק לתינוקה.

 

הציפיה שמישהו יאהב אותנו ויקבל אותנו באופן מלא - כל הזמן, אינה ריאלית ולכן, מהר מאוד היא גם מכזיבה. מה גם שבשל כאב העבר עומד אותו אדם כל העת על המשמר, חרד פן יחווה פגיעה נוספת, וממהר לפרש כל אירוע באופן שלילי ופוגעני כלפיו.

 

לנשים וגברים, ככלל, תגובה שונה במקצת לפחד מדחייה, אף שהכאב שבתוכם זהה. נשים הסובלות מכך מאבדות את הביטחון בשלב מוקדם מאוד של הקשר ונוטות לדרוש הוכחה מתמדת לאהבתו של בן-זוגן, פעמים רבות באופן מתיש וקיצוני. בשל הכאב שבתוכן, גם כאשר מתאמץ בן-הזוג להוכיח את אהבתו הן מוסיפות להטיל בה ספק, ובנקל מגיבות בכעס, האשמה, דרמה ובכי. כאשר הופך הגבר שמולן מסויג ומתרחק אין זה בהכרח משום שהפסיק לאהוב אותן, אלא משום שהוא מותש רגשית.

 

גברים הסובלים מפחד מדחייה נוטים לפעול מהאגו; בתחילתו של קשר חדש הם יהיו מאוד רגישים ועם הסממן הראשון שייתפש בעיניהם כדחייה, ימהרו להצהיר שאינם מעוניינים בהמשך הקשר רק בכדי שלא לחוות דחייה אפשרית. לאחר הפרידה הם ינסו בכל הכוח להראות שלא אכפת להם, ידחיקו את רגשותיהם ויכנסו לקשר עם האשה הראשונה שתגיד להם 'כן', רק בכדי להוכיח שהתגברו.

 

גבר שסובל מפחד מדחייה הוא בן-זוג קנאי, שחייב לדעת כל הזמן איפה זוגתו ומה היא עושה, מפחד שתראה טוב מדי או שתגשים את עצמה ולא תזדקק לו עוד. יש לו צורך אובססיבי לייעץ לה ולטפל בבעיותיה, מה שמצייר אותו בעיניה כחזק ומוצלח ממנה. נשים, מתוך חוסר הבנה, עלולות לתפוש התנהגות שכזו כאות לאכפתיות ואהבה.

 

נשים וגברים יטו במצב זה להתנהגות קיצונית וחסרת שליטה, כדוגמת מעקב פיזי אחר בן/בת-הזוג, בדיקת שיחותיו וההודעות שהוא מקבל, מעקב בפייסבוק, או הופעה פתאומית בביתו, לעיתים בשעות הקטנות של הלילה. לאחר הפרידה הם עלולים להמשיך לחשוב על הקשר במשך שנים רבות ללא יכולת להתנתק, לא בשל אהבה אלא בשל צורך מכלה שהאדם שדחה אותם וכביכול מחק אותם, ישיב על כנו את כבודם האבוד.

 

איך מתגברים על הפחד?

לא ניתן להתגבר על הפחד מדחייה בעזרת שינוי הנסיבות החיצוניות. כל מי שניסה זאת יודע שללא קשר לנסיבות, תמיד תמצא סיבה לפחד. פחד מדחייה הוא ביטוי של מטען רגשי לא פתור, ובטרם יתפוגג מטען זה תמיד ימצאו ראיות לקיומו, שכן בציפיותינו ובתגובותינו נביא על עצמנו עוד ועוד אנשים ומצבים שיפגעו בנו ויגרמו לנו לחוש דחויים.

 

אדם שנושא פחד מדחייה "חי בסרט". הוא אינו רואה את המציאות בבהירות, ויש לו צורך מכאיב לפרש כל מילה או אירוע באופן השלילי ביותר, משום שנדמה לו שזה יסייע לו להימנע מפגיעה. השחרור מהכאב טמון בהבנה שהוא אינו מגיב באופן ישיר לאירוע העכשווי, אלא לכאב נושן שעדיין חי בתוכו אותו מצית האירוע.

 

כן, עליו להכיר בכך שתכופות הוא שרוי ברחמים עצמיים ומהר מאוד הופך תוקפני ומאשים כלפי מי שנדמה לו שפגע בו, ולראות כיצד התנהגות זו רק מגבירה את כאבו וגורמת לאנשים להתרחק ממנו. הבנת המצב והרצון לשנותו הם הבסיס ההכרחי לשינוי.

 

 

משאנו מבינים את המצב, מומלץ להסתייע במיקוד תשומת ליבנו ברגע ההווה ככל שניתן. הנוכחות ברגע ההווה מסייעת להפריך את ההזדהות עם הדימיונות הכה מוחשיים שבראשנו, ולראות בבהירות את המצב העומד לנגד עינינו.

 

כאשר הפגיעות שבתוכנו נרגעת והפחד משתחרר, ביכולתנו לראות עד כמה היו מחשבותינו הזויות ולהבין שלא כל מה שאדם אחר עושה מופעל אישית נגדנו. רק אז נפתחת בפנינו היכולת לנהל מערכת יחסים נינוחה, מכילה, מפרה ואוהבת.

 

 

יש לכם טיפים נוספים למתמודדים עם חרדת נטישה? ספרו לנו בפייסבוק של ערוץ יחסים  

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
הפחד מדחייה נובע מאירועים שקשורים בעבר ומשליך על ההווה שלנו
צילום: shutterstock
הכרויות
כתבו לנו
מומלצים