שתף קטע נבחר

 

איראן: סוף לאמצעי מניעה חינם, זמן לעשות ילדים

בשנות ה-90 חששה איראן מפני גידול חד באוכלוסייה והפכה למובילה בתחום תכנון המשפחה, כולל סבסוד אמצעי מניעה. עכשיו טוען חמינאי שהמדיניות הזו "שגויה" והתוכניות לצמצום הילודה בוטלו. אבל האם הציבור יכול לעמוד בנטל?

איראן משנה גישה ודוחקת בהורים לגשת לעבודה – ולעשות עוד ילדים. טהרן החליטה לבטל את התוכניות הממשלתיות לתכנון משפחה במאמץ להימנע מהזדקנות אוכלוסייה שמאפיינת רבות ממדינות אירופה. המנהיג העליון אייתוללה עלי חמינאי תיאר את המדיניות הקודמת לצמצום ילודה "שגויה" ונתן את האות לשינוי. בשבוע שעבר ציטט העיתון "שרק" גורם במשרד הבריאות, מוחמד מוטלק, שאמר שמתקציב השנה הבאה קוצצו התוכניות לתכנון משפחה.

 

גן ילדים בטהרן (צילום: AP) (צילום: AP)
גן ילדים בטהרן(צילום: AP)

 

עוד חדשות בעולם :

סין: המחאה קיפלה את הצינור - ואת הממשלה

לונדון: למי יינתנו המושבים הריקים?

תיעוד החטיפה: ה"הישג" של החבר של נסראללה

 

סגן שר הבריאות, עלי רזה מסדריניה, אמר היום (יום א') לסוכנות הידיעות פארס כי מיזמי התכנון המשפחתי הם נחלת העבר. "אין כל תוכנית להגביל את מספר הילדים לאחד או לשניים. המשפחות צריכות להחליט על כך. בתרבות שלנו, משפחה גדולה זו מסורת. פעם לאנשים היו חמישה או שישה ילדים וכך זה עדיין בכפרים. עלינו לשוב לתרבותנו המקורית".

 

חמינאי אמר בשבוע שעבר כי המדיניות שדגלה באמצעי מניעה הייתה הגיונית לפני 20 שנה, "אבל היה זה שגוי להמשיך בה בשנים מאוחרות יותר". לדבריו, "מחקרים מדעיים מראים שאנחנו נעמוד בפני הזדקנות והצטמצמות האוכלוסייה אם מדיניות התכנון תמשיך".

 

ילדים נחים בגן בטהרן, לאחר טבילה בבריכה (צילום: AP) (צילום: AP)
ילדים נחים בגן בטהרן, לאחר טבילה בבריכה(צילום: AP)

 

עם זאת, עדיין לא ברור אם השאיפה הממשלתית למשפחות גדולות יותר תחלחל לאוכלוסייה הכללית, המתמודדת עם קשיים כלכליים עצומים. צעירים רבים דוחים את שלב הנישואים או שומרים על משפחה קטנה בשל הקושי לפרנס.

 

עלי רזה חמסיאן, פובליציסט שכותב בעיתונים רפורמיסטיים, סבור כי השינוי במדיניות עשוי להיות ניסיון לשדר לעולם שהתושבים לא סובלים מהסנקציות שהוטלו עליהם בשל תוכנית הגרעין.

 

עבאס קזמי, שוער בבניין משרדים פרטי, סיפר כי הוא לא יכול להרשות לעצמו יותר משני ילדים. הוא משתכר 220 דולרים בחודש (4.2 מיליון ריאל). "אני צריך לפרנס את אשתי ושני ילדיי וגם את ההורים הזקנים שלי", אמר. יותר מחצי מאוכלוסיית איראן מתחת לגיל 35.

 

שיעור קוראן בטהרן (צילום: AP) (צילום: AP)
שיעור קוראן בטהרן(צילום: AP)

 

שינוי המדיניות הנוכחי מעלה נשכחות. לאחר המהפכה האיסלאמית ב-1979, אייתוללה רוחאללה חומייני קרא גם כן לעלייה מהירה בילודה שעלתה בקנה אחד עם המסורת ועזרה ליצור צבא עצום. ב-1986, לקראת סוף המלחמה הממושכת עם עיראק, המפקד הלאומי הראה על צמיחה בשיעור 3.9% - מהגבוהים בעולם באותה העת.

 

אבל טהרן לחצה על הבלמים בשנות ה-90, מתוך חשש שגידול נרחב מדי יפגע בכלכלה. איראן הפכה למובילה בתחום תכנון המשפחה. היא הציעה קונדומים מסובסדים או ללא תשלום, אמצעי מניעה ופסקי הלכה התומכים בחיתוך צינורית הזרע. שלטים שנתלו במרפאות היללו משפחות קטנות כדרך לחיים טובים יותר. לפי הסטטיסטיקה האחרונה הידועה, מ-2011, שיעור צמיחת האוכלוסייה נפל ל-1.3% - אחד הנמוכים באזור.

 

השינויים הרשמיים במדיניות החלו ב-2005, לאחר עלייתו לשלטון של הנשיא מחמוד אחמדינג'אד,

שכינה את מדיניות תכנון המשפחה "ייבוא מהמערב". ב-2009, הוא הציע הענקת תוכנית חיסכון ממשלתית לכל ילד: 950 דולרים לאחר הלידה, ו-95 דולרים בכל שנה עד גיל 18.

 

פטמה אירנמאנש, מיילדת, סיפרה כי מספר הלידות באזורים הכפריים עלה מאז הבטחתו של אחמדינג'אד לסייע יותר למשפחות: "לפעמים היו באות אליי נשים בהריון כשהן עדיין מיניקות".

 

המרכז הסטטיסטי באיראן הודיע בשבוע שעבר שמספר התושבים הגיע ל-75.1 מיליון איש. ב-1976 מנתה אוכלוסיית איראן 33.7 מיליון תושבים.

 

Read this article in English

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
יולדת בבית חולים באיראן
צילום: AP
מומלצים