עקב הקיצוץ: ההבטחות לדיור הציבורי יירדו לטמיון
שבוע לאחר מותו של משה סילמן, מסתמן כי הבטחות הממשלה בתחום לא יתממשו: תוכנית הקיצוצים תחייב את משרד השיכון לקצץ מהתקציבים החברתיים, כשהפגיעה העיקרית תהיה בדיירי הדיור הציבורי ובנזקקים לסיוע בשכר דירה
שבוע לאחר מותו של משה סילמן והבטחות הממשלה בתחום הדיור הציבורי , הכוללות שיפוץ דירות, קניית דירות לנכים והגדלת סיוע בשכר דירה – צפויות לרדת לטמיון. בעקבות תוכנית הקיצוצים ייאלץ משרד השיכון לקצץ מהתקציבים החברתיים, כשהפגיעה העיקרית תהיה בדיירי הדיור הציבורי ובנזקקים לסיוע בשכר דירה. מדובר על קיצוץ של כ5%- מכ500- מיליון שקל השנה וקיצוץ של 3% נוספים בשנה הבאה. בסך הכל: קרוב ל40- מיליון שקל.
- הדיור הציבורי בקריסה: "אטיאס צריך להתפטר" אטיאס: "מצב הדיור הציבורי מסכן חיי אדם"
- הקריטריונים לסיוע בדיור: לסילמנים אין סיכוי
ממשרד השיכון נמסר כי הקיצוץ יפגע בעיקר בתקציבים החברתיים וביכולת לסייע לאוכלוסייה חלשה ביישובים חלשים בתחומים כמו שיקום שכונות, הקמת מוסדות ציבור ושיפור תשתיות בשכונות ותיקות - מרכיבים שכבר קוצצו משמעותית במשך השנים. זאת לצד קיצוץ ברכישת דירות לנכים ופגיעה בשיפוצים ובתחזוקת הדיור הציבורי, בעיקר דירות של עמידר ועמיגור, שגם כך במצב קשה.
תקציב משרד השיכון כבר נחתך ב56%- בעשור האחרון. בתקופה האחרונה ניסה שר השיכון אריאל אטיאס להחיות את הצעת החוק להקצאת דירות בכל פרויקט בסדר גודל של כ5%- לחלשים, אולם האוצר התנגד והעניין נפל בוועדת שרים לחקיקה.
"תמיד הכי קל לקצץ אצל החלשים," אומר אלכס טנצר, פעיל חברתי המטפל במאות מקרים בדיור הציבורי, "מדינת ישראל משלמת מחיר מופקע על שכירת דירות לנזקקים. אם היו בונים הוסטלים לנזקקים היו יכולים לחסוך 100 מיליון שקל בשנה."
פגיעה נוספת בזוגות צעירים
הקיצוץ יפגע גם בתוכנית הממשלה לטיפול בזוגות הצעירים בכל הקשור ליישום המלצות ועדת טרכטנברג להגדלת מלאי הדירות החדשות ל60- אלף בשנה, מאחר שמינהל ההנדסה במשרד השיכון נמצא כבר היום במחסור של למעלה מ100- מיליון שקל. הדבר יפגע בתקציב תכנון וניהול פרויקטים, שמשמעותו פגיעה בשיווקים עתידיים של קרקעות למגורים.
שר השיכון כבר אמר לפני מספר חודשים, כי "בסיס התקציב הנוכחי של משרד הבינוי והשיכון מיועד לתכנון זעום ואינו מאפשר לעמוד ביעדי השיווק שהציבה הממשלה במסגרת תוכנית טרכטנברג. אנו דורשים תקציב שיספיק לשנה של תכנון בלי חסמים ממשרד האוצר."
ממשרד השיכון נמסר: "אגף התקציבים במשרד האוצר מתייעץ איתנו בתהליך הקיצוץ הרוחבי, אך מחליט בסוף לבדו. למשרד, שתקציב הפעילות שלו נחתך באופן קיצוני, אין מאיפה לקצץ את התקציבים האלה שיפגעו בתקציבים החברתיים."
בתוך כך, נודע כי במשרד האוצר הוחלט להכביד את המיסוי על רכישת דירות להשקעה כדי לצנן את שוק הדירות. המשרד האריך בשנה הוראת שעה הקובעת שמס הרכישה על דירה שנייה יעמוד על 5% לדירה עד עלות של מיליון שקל, 6% עד 3 מיליון שקל ו7%- על 3 מיליון שקל ומעלה.
הכתבה פורסמה הבוקר במוסף "ממון" של "ידיעות אחרונות"