תוכנית ליום שאחרי חוק טל: כל החרדים יעברו מיון
כ-60 שנה לאחר הפטור הראשון מגיוס שניתן לחרדים ויום לפני פקיעת חוק טל, נודע ל-ynet כי מערכת הגיוס של צה"ל תתחיל לאתר ולמיין מועמדים חרדים והם לא יקבלו יותר פטור לפני שיעמדו במבחנים ובמבדקים. הערכות: הצעד הזה יוביל לגיוס כ-7,500 חרדים בשנתון - פי 3 מהמספר כיום
לאחר עשרות שנות פטור , צה"ל נערך לגיוס חרדים. יממה לפני תפוגת חוק טל ושבועות ספורים לאחר קריסת ועדת פלסנר, נודע ל-ynet שצה"ל נערך להתחיל במיון מלא למתגייסים חרדים. עד היום הם קיבלו צו ראשון, אך לאחר מכן קיבלו פטור משירות. לפי התוכנית, צה"ל יעביר את כל המועמדים לגיוס מיון מלא, כולל מבחנים ומבדקים שונים. לפי הערכות של גורמים המעורבים בתוכנית, השינוי הדרמטי הזה יוביל לכך ש-7,500 חרדים יתגייסו בכל שנתון - פי שלושה מהמספר כיום.
עוד בערוץ החדשות של ynet:
לעת ערב, צפויים פעילי "מחאת הפראיירים" לחלק "צווי גיוס" ופרחים ברחובות בני ברק. בצווים שיחולקו ל"אחינו החרדים", נכתב כי "מחר קורה דבר בישראל - חובת השירות במדינת ישראל חלה על כולנו, אנחנו ואתם - בלי הבדל בין דם לדם. זוהי הזדמנות אדירה לכולנו, הזדמנות ליצור פה חברה אחת, עם חוק אחד, בה כולם נותנים וכולם משרתים את המדינה. אף אחד אינו מעוניין לגייס בכפייה, אף אחד אינו חפץ לשנות את אורח חייכם. אחים אנחנו, תמיד היינו ותמיד נהיה", על פי המכתב, שמסתיים באיחול "גיוס נעים".
בשבועות האחרונים גיבש צוות היגוי מיוחד, שהורכב ממשפטני משרד הביטחון ומנציגי אגף כוח אדם בצה"ל, מתווה זמני שאמור להעניק "מרווח נשימה" לפוליטיקאים, עד שיגובש חוק חדש. הפטור לחרדים יימשך, עם זאת, ושינוי כלשהו
בהגדרות הגיוס הנוכחיות לא צפוי להיכנס לתוקף לפני 2013.
"אנחנו בודקים את צורכי הצבא, ורואים את מי מתאים ונכון לגייס לפי פילוחים לגילאים ולמצב האישי, תוך הקשבה לרחשי הציבור, לדרישות המוצדקות לשוויון, לדרישות הצבא ולחרדים", הסביר ל-ynet גורם בכיר בצוות. "ברק הנחה את הצבא לפעול להרחבת המסלולים לחרדים ולהגדלת השכר למשרתים, במקום דמי הכיס שהם מקבלים כיום".
גם מועצת התלמידים הארצית נרתמה לנושא ושלחה מכתב חריף לראש הממשלה, שבו היא קוראת לגיוס כללי. "אל תיתן לציוניות להפוך לציניות", ביקש יו"ר המועצה, יובל כחלון. "אותנו לא מעניינת פוליטיקה, אותנו מעניין איך יראו חיינו במדינת ישראל בעתיד. כיצד הנכם מצפים מאיתנו למלא את חובתנו בראש מורם כאשר אפליה בוטה מדרדרת את המוטיבציה העצומה שיש לנו בתרומתנו למדינה?".
המערכת הפוליטית, בניגוד כמעט מוחלט לתאריך ההיסטורי, אינה פעילה, ובהרבה מובנים נראה שהרימה ידיים בנושא, וגלגלה את תפוח האדמה הלוהט לפתחי מערכת הביטחון. חברי הכנסת בפגרה והשר משה יעלון, נציגו הישיר של ראש הממשלה לטיפול בנושא, המליץ להקים מיידית מסגרות שירות חדשות עבור החרדים, ולא לחכות לחוק חלופי.
על פי המתוכנן, יחברו בסוף השבוע גופי מחאה שונים ויצרפו את הקריאה לשוויון בנטל לתלונות על הגזירות הכלכליות החדשות. עידן מילר, יו"ר המחנה המשותף, הסביר כי "ראש הממשלה נתן בשבועות האחרונים גט כריתות לרוב הדומם
בישראל. ההחלטה להעדיף את האינטרס החרדי על פני האינטרס הציבורי הכללי בשאלת הגיוס, הניסיונות הכושלים לפרק את קדימה תמורת אתנן מושחת, והגזירות הכלכליות השערורייתיות הן לא פחות מיריקה בפרצופו של הציבור".
הצעד הדרמטי של מיון החרדים מתרחש בשעה שבה נוצר ואקום בעקבות פסילת חוק טל. שופטת בית המשפט העליון עדנה ארבל קבעה כי בית המשפט ידון בספטמבר הקרוב בעתירה המבקשת שמדינת ישראל תיערך לגיוס צעירים בני 18 מכלל האוכלוסייה עם פקיעת תוקפו של חוק טל. את העתירה הגישה התנועה למען איכות השלטון. היא מבקשת שבית המשפט ייתן צווים על תנאי וצו הצהרתי לשר הביטחון, לצה"ל, לראש הממשלה ולממשלת ישראל שיחייב את אכיפת חוק שירות ביטחון על כלל אזרחי המדינה.
Read this article in English