גוף בריא בנפש בריאה
ספורטאים שמים כיום דגש לא רק על הצד הפיזי, אלא גם על הפן המנטלי. למה הליווי הפסיכולוגי חשוב? פסיכולוג הספורט, ד"ר שרגא שדה, מסביר
"אני כלום בלי סבא שלי, ניצול השואה" - מדברי השחיין הצרפתי, פביאן ג'ילו, מדליסט הזהב במשחה 4X100 חופשי. עמית עברי, השחיינית הישראלית הראשונה שעלתה לשלב חצי הגמר באולימפיאדה: "לפני שאני שוחה אני לא רואה ימינה, שמאלה, למטה או למעלה. אני מנותקת לגמרי, מתרכזת בעצמי".
סרגיי ריכטר, הקלע שהחמיץ את הגמר בנקודה: "הטענות הן רק לעצמי. לא ציפיתי שאתרגש וזה כנראה הכשיל אותי. בכל אופן, אני כבר עם הראש מורם ועם הפנים לריו 2016".
ההתייחסויות הנ"ל משקפות חלק ממגוון תגובות הספורטאים, המאפיינות סיבות, דרכי הכנה מנטאלית ואופן חשיבה לאחר ביצוע. אלו תגובות שמטרתן לעזור
לספורטאי להיות במצב של דריכות מיטבית לפני, במהלך ובסיום הביצוע. כיום, ספורטאי והמערכת המקצועית המלווה אותו מודעים יותר ויותר לחשיבותה של ההכנה המנטאלית באימונים, כמו גם ברגעי האמת - בתחרות עצמה.
אלו מאיתנו העוקבים בימים אלו אחר נסיונותיהם של ספורטאים מרחבי העולם וכמובן אלו המייצגים אותנו, מצפים מצד אחד שהספורטאי יהיה במיטבו ויציג ביצוע מוצלח. הספורטאים מודעים לציפיות השונות וכחלק מתהליך ההכנה אמורים להתאמן גם על הפן המנטלי בתוספת לאימונים הפיזיים והטכניים.
המערכת המקצועית אכן מאפשרת לספורטאים להכליל בצוות גם אנשי מקצוע בתחום הפסיכולוגי, זאת כדי לאמן את הספורטאי באוסף של שיטות שמטרתן לתת לו כלים לצורך שליטה טובה יותר ברמת העוררות הגופנית. דוגמאות לשיטות אלו כוללות משוב ביולוגי, דמיון מודרך, חשיבה חיובית, הצבת מטרות ותרגילי ריכוז, שיטות שמטרתן לחזק בספורטאי את תחושת המסוגלות העצמית.
אולימפיאדה - הכותרות:
- שלזינגר נופלת גם בבית הניחומים. צפו
- לי קורזיץ פותחת בכל הכח
- זארה פיליפס מביאה כבוד לבית המלוכה
- והעיר לונדון צהלה ושמחה. או שלא?
חשוב לציין שתפקידנו כפסיכולוגים הוא גם לאבחן את אישיותו של הספורטאי ולהתאים את שיטת הייעוץ והטיפול למבנה האישיותי המיוחד והשונה שלו. הליווי הפסיכולוגי של ספורטאים קיים כבר מספר שנים: יעל ארד, זוכת המדליה הישראלית הראשונה באולימפיאדה, שיתפה בצוות שלה פסיכולוג (אוהד מעוז) וכך עשו ועושים ספורטאים לא מעטים גם היום.
אם זאת נראה שיש עדיין קושי לקבל את ההתייחסות לליווי הפסיכולוגי כחלק מתהליך ההעצמה של הספורטאי, קושי שמנע למעשה שיתוף של פסיכולוגים במשלחת האולימפית לצדם של המאמנים, רופא ופיזיותרפיסט.
הכותב הוא ד"ר שרגא שדה, פסיכולוג ספורט