תוסס, זול ושמח: 10 בירות קיציות
בין מעדניות רוסיות וסופרמרקטים סודיים, ליבי שפרלינג יצאה למסע אחר בירת הקיץ הזולה והמושלמת. מבירות גאות של מבשלות בצרפת, צ'כיה ורוסיה ועד לאייל אפרסק בלגי ומתוק, הכתרנו את 10 הבירות האיכותיות והזולות שלנו לקיץ. יש גם המלצה לפסטיבל בירות שווה
מבשלות בירה בכל העולם מוציאות מדי שנה בחודשים החמים מהדורות מיוחדות של בירות עונתיות קיציות, קלילות ופירותיות יותר, בדרך כלל בעלות אחוז אלכוהול נמוך מהרגיל.
לצערנו הרב, לישראל מגיעות מעט מאד מהמהודרות המוגבלות הללו. המחירים שעולים והמיסוי שמכביד שלחנו אותנו לחפש בחנויות אלכוהול זולות חלופות ראויות.
עוד בערוץ האוכל:
החיים בבועה: השמפניה יורדת אל העם
את בתוך הקצף: משדרגים את הקפה הביתי
לכל כתבות היין והאלכוהול בערוץ האוכל
למרבה השמחה, מסע חובק מעדניות עירוניות הניב דיג מרשים ושלל פלאות.
אנו ממליצים גם לכם לסור לסופרמרקטים סודיים ופרטיים או למעדניות רוסיות, מהסוג שיש בכל עיר, שם המגוון רב והאוצרות רבים.
את המסע שלנו, אגב, ערכנו לאורך רחוב אלנבי ורחוב העלייה בתל אביב, כמשל, אבל כל עיר והעורק הסלאבי שלה.
שימו לב: בניגוד למנהגו בקודש, לא העלינו מחירים לכל בירה, מכיוון שהם משתנים ממקום למקום באופן משמעותי. מה שכן ובגדול, ביום ממוזל הצלחנו להניח את הטלפיים שלנו על בקבוקי 500 מ"ל במחירים זולים באופן שערורייתי, לעיתים גם בפחות מ-10 שקלים.
קרושוביצה אימפריאל
מבשלת קרושוביצה המלכותית הייתה בבעלות המלך הצ'כי רודולף השני. אחר כך היא הופרטה, אבל הכתר שעל התווית והפילזנרים המשובחים נותרו. הבירה מיוצרת בשיטה מסורתית תוך שימוש במי מעיינות והתוצאה צלולה, עם מרירות רכה. היא מתאימה למי שלא אוהב בירות עזות ומרות מדי, ותתאים לאוכל אסיאתי או בשרים קרים מעושנים, עם קצת ממרח חזרת לבנה בצד.
טוכר
בירת חיטה גרמנית לא מסוננת בסגנון בווארי. קלה, מעוננת ופריכה. מתאימה מאד לנקניקיות צלויות, בשר לבן ואפילו פירות ים. 5.4% אלכוהול.
בלטיקה 5
מבשלת בלטיקה, היא אחת ממבשלות הבירה הגדולות באירופה, וידועה בין השאר בזכות שמות הבירה שלה, שהן למעשה מספרים. בלטיקה 5 היא לאגר בהיר ומהנה מאד. טעמי הלתת בולטים בה והמרירות חדה ומפנקת.
אנחנו היינו משדכים אותה לפיצה עם חזה אווז מעושן, אבל היי- אתם יכולים לעשות איתה מה שעולה על רוחכם. עוד במספרי הקסם: בלטיקה 8 , בירת חיטה לא מסוננת בסגנון גרמני ומרקם סמיך.
גוסר
את הבירה הזו גיליתי בברז הצמוד לוויטרינה של הסנדוויצ'ייה רובן שבפלורנטין. אפשר למצוא אותה גם בפאבים שיודעים מה טוב להם ולא בכדי.
הלאגר הבהיר, שמתגאה בתואר הבירה הפופולרית באוסטריה, ניחן בטעם קליל אך נוכח ובמרקם חלק. שדרוג בצידנית של בירות הים? בהחלט.
לפבר בלג'יאן פש - Lefebvre Belgian Pêches
מהבחינה קולינרית, בלגיה נודעה בזכות הרבה דברים טובים, משוקולד ועד בירות מעולות, שנהנות על פי רוב מסמיכות ומטעם עשיר וייחודי.
המנהג שבמסגרתו הם מוסיפים מדי פעם פירות לבירות שלהם מנפק תוצאות כיפיות, שיושבות בול על מי שאוהב משקאות מתוקים עם טעם מעודן ושיעור אלכוהול נמוך. בירת האפרסק בלג'יאן פש (Belgian Pêches) מכילה שיעור מכובד של רכז אפרסקים מקומיים, מה שמקנה לה טעם דומיננטי של הפרי וריח משכר. הכי קוקטייל בליני בגרסת הבירה.
הוגרדן גראן קרו
וואו, איזו הפתעה מרגשת ונוספת מבלגיה. בירת אייל (Blegian Ale) זהובה וחזקה, פירותית ועשירה מאד, לא מסוננת ומתוקה באופן מפתיע. אהבנו את הסמיכות והטעם המתובל בתפוז וערער (ואולי זרעי כוסברה) ונראה לנו שהיא תשתלב היטב כבירת יציאה בבר ממוזג. 8.7% אלכוהול של שכרון חושים.
נגרה מודלו
לאגר וינאי כהה ועמוק, שמגיע דווקא ממקסיקו, שם ייצרו בעבר המהגרים האוסטרים את הבירה הזאת, הזכורה להם מבית. מתקתקה, קרמלית ועשירה, נתונה בבקבוק שמנמן וכהה כמוה. מומלצת לקינוח ליד שוקולד מריר טוב ובכל מקרה חייבת להילגם קרה כקרח. תענוג. 5.4% אלכוהול.
קרוננבורג 1664
לאגר צרפתי קל מאוד, ממבשלה באזור סטארסבור שבאלזס, אזור שבימים כהרגלם ידוע דווקא ביינות לבנים. הבירה הזו היא זהובה ומרירה למדי, בין השאר בזכות שימוש בכשות איכותי ומיוחד שגדל רק באזור. מעולה לבחורות שאוהבות קורונה.
טיפ למשקיעים: חפשו באי-ביי את המוצרים שעיצב למבשלה פיליפ סטארק, החל משנת 2004. 5% אלכוהול.
שפאטן
לאגר גרמני עדין ושווה. מבשלת שפאטן, הקיימת משנת 1397 במינכן, הייתה הראשונה לייצר לאגר צלולה. הבירה מבושלת על פי מיטב חוקי הז'אנר הנוקשים ןהיא מבוססת על מי באר רכים. זהובה, בעלת גוף עדין, טעמי כשות בולטים ומתיקות מאלטית מאוזנת. לאלה שמתחילים לשתות על הבוקר, כשהרגליים בתוך הבריכה ומפלס הקרח בגיגית יורד. הכי בירה למסיבות רווקים. 5.2%.
עוג אייל קייצי
ואי אפשר בלי אחת, ישראלית ומשלנו. מבשלת הגולן מפיקה מהדורה עונתית בפעם השלישית והפעם בסגנון IPA ובהצלחה רבה. טעמנו בירה קלילה למדי, פירותית מאוד וגם מרעננת וכמעט לימונית. פריכה ומציפה את הפה רבדים חמים. יופי של בקבוק שילווה אוכל אסיאתי חריף וסלטים בוערים עוקצנות שמחה. 4.5% אלכוהול של שמש. 15 שקלים.
ולקינוח: פסטיבל בירות הקיץ של פורטר אנד סאנס
בשבוע הקרוב יתקיים בפורטר אנד סאנס פסטיבל בירות קיץ, מלווה תפריט אוכל של ספיישלים קלילים כסלט שרימפס עם אורז בר, בוטנים, מנגו וכוסברה; קרפצ'יו סינטה עם נקטרינות, צ'ילי ובוטנים ועוד.
בין הבירות שיימזגו מהחבית, מומלצות אינספור יציאות נהדרות. קחוה נשישמה עמוקה ותתחילו לשנן את השמות:
ליפמנס פרוטס (און דה רוקס) – אייל בלגי שמתיישן עם דובדבנים ואז מוסיפים לו גם תותים, פטל ואוכמניות,
ווסטונס סיידר – סיידר תפוחים מדרום אנגליה (הכי שווה סיידר האגסים של המותג הזה),
פאבו פילס - פאר התעשייה המקומית
ביטבורגר - לאגר גרמני קלאסי
נגב פסיפלורה - בירת אייל זהובה שבסוף התהליך מוסיפים לה עסיס פסיפלורה מחבל הבשור
דאנסינג קאמל גורדון ביץ' – בירת אייל בלונד בהירה, בתוספת נענע, שהיא מרעננת ומפתיעה על אמת.
כיף גדול וכמובן שיוצעו מסלולי טעימות בירה אטרקטיביים, להרחבת האופקים.
פורטר אנד סאנס. רחוב הארבעה 14 תל אביב. 03-6244355.
לכל כתבות היין והאלכוהול בערוץ האוכל