שתף קטע נבחר
 

שמפניה להמונים: הכל על מלכת המבעבעים

רפורמות המיסוי הורידו את מחירי מלכת המבעבעים - השמפניה. רועי ירושלמי מספר על המשקה הדקדנטי ביותר בהיסטוריה וממליץ על 8 שמפניות שוות שתוכלו לפגוש אפילו בכוס, בבר הקרוב לביתכם

בעוד שברחבי הארץ גברים מיוזעים, לבושי גופיות סבא, קוראים בקול נגד עליית מחירי הבירה, חוג קטן, מעומלן ונוצץ של ישראלים נהנה השנה מירידה משמעותית במחירו של מבעבע לגמרי אחר - השמפניה. 

 

עוד בערוץ האוכל

אמרו צ'יז: חיים כהן מכין פילדלפיה צ'יז סטייק

רוזה אהובה שלי: יינות ורודים ומומלצים

לכל כתבות היין והאלכוהול של ערוץ האוכל

 

זוהי העת היפה של היין הצרפתי המבעבע, המשקה שנהנה מקאדר הפרזנטורים העסיסי ביותר בהיסטוריה, מאשת רודן הפיליפינים לשעבר אימלדה מרקוס ועד לקיסרית ז'וזפין שבצרפת והמלכה אליזבת' השנייה בלונדון; מחייליו וקציניו של הצאר הרוסי בספריו של טולסטוי ודוסטובייסקי ועד לג'ניפר לופז, מדונה וקניה ווסט.

 

יש לה חברות, מאיטליה, ספרד, גרמניה, מולדובה ואפילו בתוך צרפת, חלקן אף חביבות מאד. אבל בינינו - לשמפניה מקורית ממחוז שמפאן אין באמת תחליף ראוי בשום מקום בעולם. היא יין הייצוא המוביל של צרפת מזה מאות שנים, הוזכרה באינספור ספרים, שירים וסרטים, וגביעי קריסטל דקיקים וצרים (העונים בצרפתית לשם פלוט, ובעברית: חליל) נצפים בידיהם של מיטב שועי העולם, ממלכי אירופה ועד כוכביה הנוצצים של הוליווד.

 

בקיצור: הבקבוקים השמנמנים של חבל שמפאן מסמלים באופן המסורתי והמובהק ביותר את כל מה שמושחת, מענג ודקדנטי עד היסוד בעולמנו.

 

המיסוי בא לעזרתה. שמפניית בלאן דה בלאן של בילקאר סלמון (צילום: אילן נחום) (צילום: אילן נחום)
המיסוי בא לעזרתה. שמפניית בלאן דה בלאן של בילקאר סלמון(צילום: אילן נחום)

 

פתאום קם אדם ודורש גראנד דאם

בקבוקי השמפניה לא הציפו ביום אחד את מסעדות תל אביב והברים של ירושלים, הו לא. למהלך הזה קדמו שלושה זרזים עיקריים: מיסוי אטרקטיבי, למברוסקו ויין שאבלי (Chablis).

 

נתחיל עם העובדות היבשות: ב-2010 הונהג מס אחיד על משקאות אלכוהוליים, שקיצץ בעשרות אחוזים את מחירי משקאות הייבוא היוקרתיים: וויסקי סינגל מאלט, קוניאק וכן - גם השמפניה. עם תג מחיר שנותר לא-זול אבל גם לא בשמיים, השמפניה ירדה בבת אחת מהאולימפוס, הישר לפינת מבצעי האח"מים ברשתות היין המובילות.

 

בשורת ההוזלה לא נפלה על אוזניים ערלות. רבות דובר על המהפך התודעתי שעובר על שתייני ישראל בעשרים השנים האחרונות. ממעוז פנטזיה אפרסק, הפכה הארץ למקום שבו מתבגרים שעד לפני שנתיים לגמו בגאון רק שוקו, מתיישבים במסעדה אסיאתית ומבקשים מהמלצר שיחלוץ עבורם - שומו שמיים - בקבוק של יין שאבלי.

 

היין הלבן והחיוור מחבל בורגון עשה את הבלתי ייאמן - הוא החזיר ליינות הלבנים בישראל את כבודם האבוד ויותר מכל, הוכיח ליבואנים שיש מקום לקידום אלכוהול איכותי בישראל שאינו וויסקי או יין אדום.

 

במקביל, מזה מעל ל-5 שנים, הכשירו במרץ יינות הקאווה והלמברסוקו הזולים את הלבבות בישראל ללגום יין מבעבע. וכך, עשו אנשים חכמים מאיתנו אחד ועוד אחד ועוד אחד, והסיקו שקיים קהל שמעוניין ביין איכותי ומבעבע ושהגיעה העת להכניס את השמפניה לספוט הנחשק הזה.

 

כהרף עין נמלאו מסעדות ברחבי הארץ כולה בשמפניות. לא קאווה, לא פרוסקו ובטח שלא למברוסקו, אלא בדבר האמיתי, שנמזג - הידד! - גם בכוס. מאלו הבסיסיות ונעדרות שנת הבציר (כלומר: שמפניות נון וינטג', שמסומנות בראשי התיבות NV) ועד שמפניות הדגל של בתי היוקרה הגדולים כדום פריניון וו קליקו גראנד דאם, מסעדות בכרמיאל, רחובות, נצרת וירושלים מציעות לפחות סוג אחד של שמפניה בגביע פלוט ובמחירים של שוט וויסקי איכותי.

 

יש כאן שמפניה בכוס. מסעדת סודפא שבנצרת (צילום: תום להט) (צילום: תום להט)
יש כאן שמפניה בכוס. מסעדת סודפא שבנצרת(צילום: תום להט)

 

הבאנו בקצרה קווים לדמותה של מלכת המבעבעים, מספר המלצות וגם רשימת מקומות שמגישים שמפניה בכוס, עבור מי שמעוניין להתנסות בכוס או בבקבוק באיזה ערב רומנטי או בכלל.

 

אז מי את בכלל, שמפניה?

 

אומרים שכעת חם שם יותר מאי פעם ושהגדרת המחוז הורחבה על מנת לספק את הייצור והייצוא לשווקים כסין ורוסיה. אז שיאמרו. מי שלוגם פעם אחת שמפניה קרירה ואיכותית משמפאן יוכל אחר כך לגלגל עיניים ולצקצק בינו לבין עצמו אל מול המקטרגים.

  

מה עושה את השמפניה למשקה כל כך מיוחד? כל מה שסובייקטיבי וספוג במיסטיקה של יום חולין: המיצוב, הטעם ומעל לכל - הבאזז, אותה תחושה נעימה, שמוכרת לכל מי שכבר התבשם קלות ובמידה פעם או פעמיים בחייו. בירה מרגיעה את העצבים הרופפים, וודקה מביאה לשכרון חושים ושמפניה מעניקה את הבאזז החושני והאלגנטי ביותר שאפשר להעלות על הדעת, מה שהופך אותה לאחד המשקאות הכי כיפיים וכן – גם לרומנטיים ומעוררי התאווה והחשק שבהם.

 

ברמה המעשית, מה שמייחד את השמפניה הם מספר גורמים ארציים יותר: תנאי הקרקע, מידת החשיפה של הכרמים לשמש ומזג האוויר הקריר שבכרמי מחוז שמפאן (תנאים אלה מכונים בצרפתית טרואר); אופן הייצור השמרני של היין, הקרוי מתוד שמפנואז (Méthode Champenoise), שכולל תסיסה כפולה בבקבוק ובעיקר – האסמבלאז' (Assemblage).

 

מאחורי המילה המפוצצת הזו מסתתר תהליך של בלנדינג, ערבוב הדרגתי של התוצרים מהכרמים השונים של כל יקב אחרי התסיסה הראשונית, עד שנוצרת תערובת שמשביעה את רצונו של היינן ומועברת לאחר כבוד ליישון ותסיסה נוספת.

 

הערבוב הוא החלק האמנותי והמרתק ביותר ביצירת השמפניה, השלב הנבואי שמתרחש עוד לפני שיודעים בכלל מה יהיה טעמו הסופי של התוצר ושבו ניתן לשמפניות הטעם המוכר, היבשושי האלגנטי שכל כך ייחודי להן.

 

בשנים האחרונות, יש יותר ויותר יצרנים קטנים ומגדלים שמערבבים בעצמם את תוצריהם ומוכרים אותם כשמפניות מגדלים, במחירים נוחים יותר בהשוואה לשמפניות בתי היוקרה. בעינינו, אין עדיין יותר מדי תחליפים משביעי רצון לשמפניות של הבתים הגדולים במחוז, שנהנים מנגישות למיטב החלקות במחוז וכן מכוח אדם האיכותי והמיומן שאמון על תהליך הערבוב.

 

מואט ושאנדון (Moët & Chandon) – ברוט אימפריאל NV

מותג הדגל של תאגיד היוקרה הצרפתי LVMH הוא המפורסם שבבתי השמפניה, שאמון גם על ייצור שמפניית העלית דום פריניון. בעיני רבים, טעמו המוכר של ברוט אימפריאל, השמפניה הבסיסית של מואט ושאנדון, הוא כרטיס הביקור של המחוז כולו – יין חיוור בבעבוע נמרץ, עם טעם מאוזן, ייחודי ויבש למדי, שניחן בניחוח הדרי מעודן.

 

אומרים עליה שהיא שגרתית וצפויה. אז אומרים. אם לשגרה צפויה יש את הטעם של שמפניית הברוט אימפריאל - אנחנו נשמח לעבור אליה בהקדם האפשרי, ושישרפו הקנאים.

 

מחיר: כ-280 שקלים.

 

היכן ניתן להשיג בכוס:

  • זוני. יואל משה סולומון 15 (כיכר החתולות), ירושלים
  • אינדיאנה. כביש 85, כרמיאל 
  • סודפא. כיכר מעיין 35, נצרת
  • המלון הסקוטי. גדוד ברק 1 (טיילת), טבריה
  • ננה, אחד העם 1. תל אביב
  • ננוצ'קה. לילינבלום 30, תל אביב
  • סיטארה. סי אנד סאן, תל אביב
  • שילה. בן יהודה 182, תל אביב
  • שמפינה בר, רוטשילד 32, תל אביב
  • פורטו וינו, נמל תל אביב
  • פרדי סיגר, הירקון 99 (דן תל אביב), תל אביב
  • קלואליס. אבא הלל סילבר 13 (בניין עורק), רמת גן

 

הידועה מכולן. מואט ושנדון (באדיבות מואט שנדו)
הידועה מכולן. מואט ושנדון(באדיבות מואט שנדו)

 

וו קליקו (Veuve Clicquot) - ברוט NV

קשה לפספס את הבקבוקים הכתומים של בית האלמנה קליקו, עוד בית שמפניה מפורסם בבעלות LVMH. אם השמפניה של מואט ושאנדון היא האלגנטיות המהודרת בהתגלמותה, אזי מבחינת הדימוי, וו קליקו היא אחותה הלא פחות מפונפנת וההרבה יותר שובבה.

 

הבעבוע כאן בינוני ולא עז מדי והטעם של השמרים מודגש מאד, במיוחד בסיומת הארוכה, וניחן גם בקורטוב של חמיצות שמזכירה בריחה תפוחים ואגסים.

 

מחיר: כ-340 שקלים

 

היכן ניתן להשיג בכוס:

  • מו ומו . הרצל 177, רחובות
  • אלבה. אבן גבירול 36, תל אביב
  • גזאטה. מרמורק 12, תל אביב
  • באסטה. השומר 4 תל אביב

 

שיבוא לנו כל יום כזה יום כתום. וו קליקו ()
שיבוא לנו כל יום כזה יום כתום. וו קליקו

 

רודרר - ברוט פרמייה (Roederer Brut Premier)

בית רודרר, שנודע בעבר כספק הרשמי של הצאר הרוסי ניקולאי השני, מפורסם כיום בזכות שמפניית הדגל שלו - קריסטל, מהיקרים שבמבעבעים המוצאים את דרכם לישראל (מחירה ההתחלתי הוא 1200 שקלים).

 

הברוט פרמייה היא השמפניה הבסיסית של הבית המהודר הזה, שהיא בעינינו אחת המוצלחות ביותר בקטגוריית המחיר שלה. טעמה פריך למדי, דימוי שמתייחס ליובש הנעים שלה, והיא ניחנת בניחוח פרחוני ונעים ובאיזון מושלם. בקיצור נמרץ: אם אתם מתכוונים לפתוח עם יקיר ליבכם בקבוק בבית – זוהי בחירה מעולה ולא יותר מדי יקרה.

 

מחיר: 229 שקלים

 

היכן ניתן להשיג בכוס:

 קלואליס. אבא הילל סילבר 13 (בית עורק), רמת גן

 

אלגנטית. רודרר ברוט (צילום:  קובי טל) (צילום:  קובי טל)
אלגנטית. רודרר ברוט(צילום: קובי טל)

 

בולינג'ר - ספיישל קווה ברוט (Special Cuvée Brut)

מהשמפנייה של ג'יימס בונד אי אפשר לצפות לפחות משיא של אלגנטיות. הצבע זהוב עמוק, הטעם מלהטט בין מתיקות עדינה מאד ודבשית לניחוח בשל של פירות קיץ והבועות הקטנטנות והנמרצות יוצרות חזיון מרגש ונונשלנטי.

 

באופן אישי, זו שמפניית ה-NV האהובה עלי, סימפוניה שכולה מתחברת למשקה נגיש מאד ומוצלח מאד. מומלץ למי שמחשיב את עצמו לחובב הז'אנר לנסות אותה בהזדמנות הקרובה.

 

מחיר: 400 שקלים (אבל יש גם חצאי בקבוקים בכמעט – ניחשתם נכון – חצי מחיר)

 

היכן ניתן להשיג בכוס:

 קלואליס. אבא הילל סילבר 13 (בית עורק), רמת גן

 

מה שטוב לג'יימס בונד טוב גם לנו. בולינג'ר (צילום: שיר אדיבי) (צילום: שיר אדיבי)
מה שטוב לג'יימס בונד טוב גם לנו. בולינג'ר(צילום: שיר אדיבי)

 

בילקאר סלמון - בלאן דה בלאן

שמפניית בלאן דה בלאן היא שמפניה שמופקת אך ורק מענבים לבנים מזן שרדונה, ללא ענבים אדומים כפינו נואר, אחד הזנים הדומיננטיים ביינות המבעבעים של שמפאן. זוהי שמפניה מרתקת ויוצאת דופן - מוגזת מאד, עם טעם פירותי מודגש, ניחוח תפוחים ירוקים-ירוקים ורמז לפירות הדר כאשכולית.

 

הסיומת המרירה מוסיפה קורטוב של אפלוליות לכל העסק. המחיר לא זול אך מצדיק את ההשקעה, למי שהפרוטה מצוייה בכוסו.  שמפניה נהדרת למטיבי לכת.

 

מחיר: 693 שקלים.

 

ממ (Mumm) - ברוט קורדון רוז'

אל תתנו לשם הסתמי לבלבל אתכם - ממ הוא אחד מבתי השמפניה המכובדים והחדשניים בחבל שמפאן, שאפילו הקים, לפני 30 שנה ובצעד חריג שלא אופייני לבתי השמפניה השמרניים, יקב אח בעמק הנאפה שבקליפוניה, שמייצר מבעבעים מסקרנים למדי.

 

הברוט נון וינטאג' שלו (NV), הוא יין מאוזן ומוצלח מאד, עם טעם מודגש וחמצמץ ושפע של אופי, בין השאר בזכות השיעור היחסית גבוה של ענבי פינו נואר אדומים שבבלנד היין הזה.

 

מחיר: 289 שקלים 

 

מהמם. מם ברוט קורדון רוז' (צילום: יגאל עמר) (צילום: יגאל עמר)
מהמם. מם ברוט קורדון רוז'(צילום: יגאל עמר)

 

פומרי ברוט NV 

שנים ארוכות, נחשב בית השמפניה הוותיק הזה לאחד הטובים, היוקרתיים והמוערכים שבחבל. עם השנים התעמעם הזוהר שלו, עד שלבסוף נרכש על ידי תאגיד LVMH, בעיקר בזכות הקרקעות המשובחות והרבות שהיו ברשותו. 

 

כיום, אחרי מתיחת פנים שערכו לו בתאגיד, בית פומרי ידוע בזכות ליין הצעירים שלו POP, שכולל בקבוקי שמפניה אישיים ותכולים, אותם שותים בברים של מועדוני הסילון, בקש עבה ומיוחד שהומצא עבור הבקבוק.

 

הליין הרגיל של השמפניות מתויג כבעל טעם כמעט רטרואי, אם אפשר לקרוא ליין כך, וניחן בקשת טעמים ייחודית, שהייתה אהובה ופופולרית יותר בימים עברו, אך עדיין לא נס ליחה. חובבי טעם מודגש יותר של שמרים, חמיצות מינימלית ובעבוע עדין עדין יתענגו על השמפנייה הזו, שנהנית גם מתג מחיר אטקרטיבי למדי

 

מחיר: 240 שקלים

 

גסטון שיקה - ברוט NV

בשונה מהתוצרים של בתי השמפניה הגדולים, שמפניות המגדלים ניחנות בקווי אופי קצת פחות מעונבים. המבעבעים כאן רעננים יותר, והכבדות האלגנטית של הבקבוקים הראוותניים מתחלפת ביינות שמחים וקלילים.

 

בדומה לכל ז'אנר, יש מי שאוהב את הנונשלנטיות הזו ומי שפחות מתחבר אליה. אנחנו נמנים באופן כללי על המחנה השני. ועדיין, שמפניית הברוט הבסיסית של גסטון שיקה היא אחד המבעבעים הטובים והמשתלמים שאפשר למצוא בישראל. תהליך היישון לא ניכר על היין המבעבע הזה, שניחן במתיקות וחמיצות מתונה ובבעבוע עדין, של בועות קטנות ונעימות.

 

שמפניה מעולה למי שמכיר קצת מבעבעים מחבל שמפאן ומחפש לגוון עם משהו דומה אבל לגמרי שונה.

 

מחיר: 229 שקלים

 

היכן ניתן להשיג בכוס:

הלנה. נמל קיסריה

מול ים. נמל תל אביב

יפו תל אביב. יגאל אלון 98, תל אביב 

 

לכל כתבות היין והאלכוהול של ערוץ האוכל

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
בדרכה להשתלט על הבר הקרוב לביתכם. שמפניה (ובמקרה זה: וו קליקו)
צילום: ירון ברנר
מומלצים