שתף קטע נבחר

 

המרוץ לזהב: פורסמו הנחיות למחפשי מחצבים

משרד האנרגיה והמים פרסם הנחיות שיאפשרו לכל מי שמעוניין, להתמודד על שטחי חיפוש המחצבים. זהב ויהלומים ייתכן שתתקשו למצוא, אבל זה לא בלתי אפשרי. מה עוד בתפריט? נחושת, גיר, חול ופוספטים

רוצים לחפש זהב ויהלומים? לא בטוח שתמצאו משהו, אבל בקרוב תוכלו לנסות: משרד האנרגיה והמים פרסם הנחיות שיאפשרו לכל הגורמים המעוניינים בכך, להתמודד על שטחי חיפוש המחצבים בישראל. ההנחיות פורסמו אמנם להתייחסות הציבור, אבל במשרד מציינים כי אם יוגשו בינתיים בקשות - יבחנו אותן על פי הקריטריונים המצויינים בהנחיות.  

 

 

ההנחיות מורות על ביצוע הליך תחרותי שקוף, כמקובל במדינות האיחוד האירופי. "לאחר שגורם כלשהו מבקש לערוך חיפושים בשטח פנוי, יפורסם המידע לציבור בדבר השטח המבוקש, כך שתינתן אפשרות לגורמים נוספים להגיש בקשה לחיפוש באותו שטח", מסבירים במשרד. "ההצעות שתוגשנה תיבחנה על ידי מדדים של איכות תוכנית העבודה, איכות המומחים ועוד".

 

במשרד מדגישים כי ההליך התחרותי המוצע, מהווה שינוי למצב שהיה הקיים עד היום, בו ניתנו היתרי החקירה וחיפוש המחצבים למי שהגיש בקשה ועמד בדרישות מקצועיות, מבלי שהוצרך לעמוד בתחרות מול גורמים נוספים. כן כוללות ההנחיות את בחינת תוכנית העבודה של המבקשים, בדיקת הצוות המקצועי שילווה את המבקשים ובחינה פיננסית של החברות. אם וכאשר יימצא מחצב - התמלוגים ישולמו על פי פקודת המכרות.

 

 (צילום: זיו ריינשטיין) (צילום: זיו ריינשטיין)
(צילום: זיו ריינשטיין)

 

איך מחפשים מחצבים?

במשרד מסבירים שכדי לכרות מחצבים, כגון פוספטים, נחושת וזהב, יש לבצע עבודות חיפוש מקדמיות, בדומה להפקת נפט.

 

"קודחים, מוציאים סלע, שולחים למעבדות, מקבלים אנליזות על כמות המחצב ואיכותו, במקביל עורכים סקר גיאולוגי ומנסים לאתר במדויק את עורק או מרבץ המחצב בסלע, ולאחר מכן עושים תוכנית הנדסית לכרייה", מסבירים במשרד. "אחרי כל זה, אם מצליחים ומוכיחים כי ניתן להפיק את המחצב באופן מסחרי, מגישים תוכנית מפורטת לכרייה וחציבה על פי חוק התכנון והבנייה.רק לאחר כל אלה, ניתן להתחיל ולהפיק את המחצב.

  

על פי פקודת המכרות, המפקח על המכרות במשרד האנרגיה והמים מעניק היתרי חיפוש למחצבים שונים. בין היתר מציינים במשרד שכבר מסוף שנות ה-90 מתבצעים חיפושים אחר יהלומים בצפון הארץ, אך טרם נמצאו ממצאים כלכליים. בנוסף, עבר היו בישראל מספר ניסיונות לחיפוש זהב, אך חיפושים אלו לא צלחו ולא נמצא זהב בכמות מספקת כלכלית.

 

בנוסף למחצבים אלו, קיימות זכויות חיפוש וכרייה למחצבים נוספים המשמשים את המשק כמו נחושת - שנמצאה בכמות כלכלית; גיר לבן איכותי  -לתעשיית המזון, תרופות וצבעים; חול זך נקי - לתעשיית הזכוכית; וחרסיות מיוחדות - לתעשיית הקרמיקה והרעפים. במשרד מוסיפים כי המחצב שנמצא בכמות הגדולה ביותר ובפריסה הגדולה ביותר עד היום בארץ הוא הפוספט.

 

להנחיות המלאות באתר האינטרנט של המשרד

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים