למה שחיינים מגלחים? הכל על שחייה אולימפית
גם אתם התמכרתם לצפייה בתחרויות השחייה באולימפיאדה? גם לכם עולות בזמן הצפייה שלל שאלות? יחד עם הפרשן משה גרטל בדקנו למה השחיינים מגלחים את השערות מגופם ומה הם עושים אם הם צריכים להטיל את מימיהם רגע לפני השחייה
ענף השחייה אינו מוכר בארץ. תקציבי הספורט מופנים ברובם למשחקי הכדורגל והכדורסל, ולמרבה הבושה אין אף בריכה אולימפית בישראל, וכפי הנראה גם לא תהיה בשנים הקרובות. השחיינים שלנו נאלצים להגר אל מעבר ים, להתאמן במכללות בארצות הברית, שם ספורט השחייה הוא ענף לאומי הקוטף מדליות כמעט באופן אוטומטי.
עוד על שחייה בערוץ הבריאות:
דיאטה במים: מה לאכול לפני ואחרי אימון שחייה?
עם 3 פריצות דיסק: כך השחייה הצילה את ד"ר גל
באיזה גיל מומלץ ללמד ילדים שחייה? מדריך למים
ואולי מהסיבה הזו השחייה נותרה מסתורית למדי והיא יוצרת מגוון רחב של שאלות, גם אצל שחיינים חובבים וגם אצל צופים נלהבים. יחד עם פרשן הספורט של הערוץ הראשון משה גרטל אנו מביאים לכם תשובות לכל השאלות הבוערות, רגע לפני תחרויות גמר השחייה בלונדון.
למה שחיינים מתגלחים?
לגילוח שיער הגוף שני טעמים. האחד, השיער מגביר את החיכוך עם המים וגילוחו מגביר את מהירות השיוט והגלישה על המים ובתוכם. הגילוח גם מסיר תאי עור מתים, ובכך משתפרת עוד יותר מהירות השחייה. נוסף לכך, הגילוח נותן תחושה אחרת לשחיין. הוא מרגיש "מוטמע" יותר בתוך המים, ותחושה טובה משפרת גם היא את ההישגים.
מתי השחיינים מתגלחים?
בדרך כלל כיומיים לפני תחרויות גדולות, ובסך הכל כשלוש עד חמש פעמים בשנה.
מדוע השחיינים נכנסים לבריכה עם בגדי ספורט ונעליים ומסירים אותם רק ליד המקפצה?
הטריינינג מאפשר לשמור על חום הגוף והשרירים רגע לפני המשחה. הדבר משפר ביצועים, בהשוואה לשחיין שיכנס למתחם הבריכה יחף ובבגד ים.
מתי הכי טוב לשחות, בתחרות בוקר או ערב?
בבוקר אנחנו עייפים יותר, גם אחרי כוס הקפה. אין ספק שלעת ערב השרירים מתוחים יותר, הגוף נכון יותר לאימון, והתוצאות יהיו טובות יותר.
מה העומק הסטנדרטי של בריכת שחייה אולימפית?
עומק בריכה אולמפית צריך להיות שלושה מטרים ורוחבה עומד על 25 מטרים. הבריכה מחולקת ל-10 מסלולים, בהם שוחים בשמונה בלבד. רוחב כל מסלול 2.5 מטרים.
היכן מתאמנים השחיינים בארץ?
בהיעדר בריכה אולימפית בישראל, מתאמנים השחיינים בבריכות השחיה, כמובן – בתנאים שאינם מתקרבים לתנאי התחרויות.
למה בסגנון שחייה חופשי שוחים רק חתירה?
בסגנון חופשי רשאי השחיין לשחות בכל סגנון שהוא בוחר, אולם סגנון החתירה הוא המהיר מכולם, ולכן בוחרים כל השחיינים בחתירה.
למה בשחיית חזה מבצעים רק נגיעה בקיר, ולא "קיפר" (גלגול)?
חוקת תחרות השחייה מחייבת נגיעה בקיר בשתי ידיים בסגנון החזה.
מהי טמפרטורת המים ומה חשיבותה?
הטמפרטורה התקנית היא 25 עד 28 מעלות. טמפרטורה נמוכה יותר עלולה לגרום לאיבוד חום מגופו של השחיין (היפותרמיה) עד כדי איבוד הכרה. טמפרטורה גבוהה יותר מונעת מהגוף לפלוט את החום כתוצאה מיצירת האנרגיה הרבה והשריפה הקלורית בעת השחייה. במקרה כזה הגוף ייאלץ לאגור את החום ולסבול מפירוק החלבונים במוח, פגיעה באיברים שונים, איבוד הכרה, פרכוסים ואפילו מוות.
האם הגלים שיוצרים השחיינים בבריכה משפיעים על השחיין שלידם?
הגלים אכן מאטים את המהירות, ולכן בנויים המסלולים המפרידים כך שהם עוצרים את הגלים בתוך המסלול, והגלים נעים קדימה ואחורה בלבד. בהיבט זה, הבדל של אלפית שניה במשחה עלולה להיגרם גם על ידי הגלים שנוצרים, ולכן לא נמדדים זמנים באלפיות השניה, אלא עד מאית השנייה בלבד.
מדוע מנצחים יותר במסלולים המרכזיים ולא בקיצוניים?
המסלולים המרכזיים מהירים יותר מבחינה הידרודינמית בבריכה, ומי שזוכה להיות משובץ בהם אלו השחיינים שזכו בתחרויות מוקדמות להישגים טובים יותר. לא בכדי השחיינים הזוכים הם בדרך כלל מהמסלולים המרכזיים. המסלולים ה"מנצחים" הללו צבועים בצבע אחר משאר המסלולים.
האם גברים ונשים שוחים בצורה שונה?
התנועות במים הן אמנם אותן תנועות, אולם הגברים חזקים יותר מבחינה שרירית מנשים ובעלי מוטת גוף גדולה יותר ולכן הם שוחים בכוח אנרגטי גדול יותר ומהיר יותר.
מדוע חלק מהשחיינים נכנסים לבריכה עם אוזניות?
זוהי בחירה אישית של כל שחיין, ככל הנראה כדי להירגע מהלחץ.
מה עושים השחיינים אם הם חייבים להטיל את מימיהם לפני השחייה?
כל השחיינים מטילים את מימיהם בבריכה, ממש כמו בבריכה רגילה.
האם חזה גדול של נשים מפריע לשחייה?
חזה גדול עשוי להאט את קצב השחייה ולהגביר את החיכוך עם המים. אולם נשים הבוחרות בקריירה של שחייה שורפות קלוריות רבות ובעלות אחוז שומן גוף נמוך מאוד ולכן גם גודל החזה שלהן קטן יותר. בנוסף, בגד הים של הנשים דוחק מעט את החזה כך שיפריע פחות לשחייה התחרותית.
מהו הפס הצהוב שנע לאורך הבריכה?
זהו פס דמיוני המתאר היכן נמצא השחיין בבריכה, בהשוואה לשיא העולם הקודם.
האם יש בישראל קפיצה מגובה לבריכה?
לא קיימות בישראל בריכות עם מקפצות לגובה, ואין תכנון לבנות כאלה בקרוב.