קנדידה: איך לזהות ולטפל בדרכים טבעיות
כאבי בטן, עייפות, ירידה בחשק המיני, דיכאון ואפילו היפראקטיביות הם רק חלק מהסימפטומים שמצביעים על הימצאות קנדידה בגוף. למה חשוב לטפל בה, איזה תוספי תזונה יכולים לעזור ולמה אסור להתייאש אם ההטבה היא לא מיידית
קנדידה נחשבת לפטרייה מסוכנת לאדם, שהפכה למגיפה של העולם המערבי. מדובר בפטריית שמר, שבגלל זיהום סביבתי והשפעות שונות של אורח החיים המודרני, מופיעה בפלורת המעיים אצל חלק גדול מהאוכלוסייה וגורמת לנזקים רבים.
בואו לקרוא עוד על קנדידה ב-ynet:
- קנדידה: 8 עצות שיעזרו לכם להיפטר ממנה
כשהקנדידה פולשת לפלורת המעיים - צמחיית חיידקי מעיים חיוביים, המהווים קו הגנה ראשון מפני חיידקים ונגיפים זיהומיים הנמצאים במערכת העיכול, היא מצמיחה קורים ומייצרת רעלים, גזים ואלכוהול הגורמים לבעיות מעיים שונות.
אבל לא תמיד נשארת הקנדידה רק במעיים. באמצעות הקורים היא מסוגלת לחדור את דפנות המעי ולהיכנס למערכת הלימפה, לנדוד בגוף ולהתיישב באיברים שונים כמו ריאות, אוזניים, אף, דרכי שתן, הנרתיק, הציפורניים ועוד. במקרים מסוימים היא עלולה אף לפלוש למערכת הדם.
הפגיעה בדפנות המעי, גורמת במקביל לכניסה של הקנדידה, גם לכניסה של מזון מעוכל חלקית למערכת הלימפה (תסמונת המעי הדולף) – תופעה הגורמת אלרגיות, רגישויות שונות ובעיות אוטו-אימוניות.
למה הקנדידה מתפתחת בגוף?
יש גורמים רבים להתפתחות קנדידה. בין השאר, מתח נפשי, זיהום סביבתי, תזונה לקויה ושימוש ממושך בתרופות כמו אנטיביוטיקה, הורמונים, סטרואידים וכדומה.
כל אלה תורמים ליצירת חוסר איזון בפלורת המעיים, מחלישות את הגוף ואת מערכת החיסון ויוצרות מצע נוח להתפתחות הפטרייה.
גוף האדם מסוגל אמנם להתמודד עם כמות קטנה של קנדידה, בהתאם למבנה ולחוזק האישי שלו, אולם הימצאותה בריכוז גבוה עלולה לגרום למחלות ולפגיעה חמורה בבריאות. לכן קיימת חשיבות מכרעת לאבחון הראשוני של הקנדידה כתנאי להמשך טיפול מוצלח.
איך מגלים את הקנדידה?
היות שהסימפטומים של מי שסובל מקנדידה דומים לאלה הסובלים ממחלות אחרות, קיימת סכנה של אבחון מוטעה וכתוצאה מכך – טיפול בלתי הולם. יש כמה דרכים לבדיקת הימצאות הקנדידה.
בדיקת מעבדה מכוונת. המוכיחה או שוללת חד משמעית את האפשרות של זיהום פטרייתי, שכן בבדיקות דם ומעיים שגרתיות לא ניתן לראות את הזיהום הפטרייתי. ישנם כמה מכונים בארץ (בחיפה וברעננה) המבצעיח בדיקות האלה.
בדיקת דם. בדיקה ספציפית הבודקת את הימצאות הפטרייה בדם. בנוסף, ישנה בדיקה מקומית לקנדידה וגינאלית (קנדידה טסט) הנחשבת למדויקת באזור הווגינאלי או האוראלי.
חשוב לדעת כי כאשר הפטרייה היא פנימית, כלומר נמצאת בפלורת המעיים, היא אינה מידבקת. כאשר הפטרייה גולשת לאזור חיצוני, היא הופכת להיות מידבקת. בכל מקרה, אדם עלול להידבק בקנדידה רק בתנאי שמערכת החיסון שלו חלשה ופלורת המעיים שלו אינה מאוזנת.
הסימנים שיגרמו לכם לחשוד
לאנשים הסובלים מקנדידה כרונית יהיו סימפטומים שונים בהתאם לגורמים כמו גיל (לרוב 15-50) ומין (לרוב נשים). אולם יש כמה סימפטומים כלליים: עייפות כרונית, אובדן אנרגיה, הרגשת חולי כללי, ירידה בחשק המיני.
- סימפטומים של מערכת העיכול: פטרת הפה, נפיחות, גזים, עוויתות במעיים, גרד ברקטום, חוסר התרוקנות מוחלטת ביציאה. שינוי בתפקוד המעיים, שלשולים ועצירות לסירוגין, רעב למתוקים ובצקים.
- מערכת השתן ואברי המין: זיהום פטרייתי בנרתיק, זיהומים תכופים בשלפוחית, צריבה במתן שתן, צורך דחוף במתן שתן.
- המערכת ההורמונאלית: תלונות בקשר לווסת, תת פעילות של בלוטת התריס.
- מערכת העצבים: דיכאון, רגזנות, חוסר יכולת להתרכז, שינויים קיצוניים במצב הרוח, היפראקטיביות.
- מערכת החיסון: אלרגיות, רגישויות לכימיקלים, תפקוד חיסוני ירוד, נטייה לדלקות חוזרות ונשנות, התקררויות, שפעות, סינוסיטיס, זיהומים כרוניים בנרתיק, שימוש כרוני באנטיביוטיקה כנגד זיהומים או אקנה.
- מצבים נוספים המהווים חשד לקנדידה בתור גורם התפרצות: תסמונת טרום ווסתית, רגישות למזונות, כימיקלים ואלרגנים אחרים, רגישות לריחות הגורמת לבחילה, הפרעות הורמונליות, פסוריאזיס, הפרעות קשב וריכוז, תסמונת המעי הרגיז,
תשוקה למזונות עשירים בפחמימות או בשמרים, חוסר הצלחה בירידה במשקל למרות תזונה מאוזנת האמורה להביא לתוצאות.
הטיפול בקנדידה - מותאם ספציפית
ישנם כמה שלבים בסיסיים וקבועים לטיפול בקנדידה:
אבחון הגורם לזיהום הפטרייתי. מכל הגורמים האפשריים להימצאות קנדידה.
בניית טיפול אינדיבידואלי המתייחס למכלול כל חולשותיו של המטופל וכולל דיאטה אנטי פטרייתית המותאמת לצרכיו, הרגליו ורגישויותיו. זאת, תוך דגש מהימנעות משימוש במוצרים שאסורים במצבי קנדידה.
- שימוש במוצרים להשמדת הפטרייה על פי המאפיינים שנקבעו במעבדה. מוצרים כמו צמחי מרפא למיניהם או שמן אורגנו.
- בחירת מוצרים לניקוי רעלים שיהרגו את הקנדידה וירחיקו את הרעלים מהגוף.
- שיקום פלורת המעיים – באמצעות פרוביוטיקה איכותית – המכילה ל-גלוטמין ומגוון זני חיידקים.
- חיזוק מערכת החיסון באמצעות פורמולת הצמחים.
זמן הריפוי הנדרש
אם הטיפול שניתן הוא טיפול מתאים, המטופל ירגיש טוב יותר כבר לאחר שבועיים וכעבור חודש יוכל לדעת בוודאות כי הטיפול מצליח. מאוד חשוב להנחות את המטופל שלא להפסיק את הטיפול. זמן הטיפול הכולל המומלץ לרוב נע בין 3-4 חודשים.
במצבים מסוימים המטופל ירגיש חזרה שלילית למצב הקודם. יש להתמיד ולעודד את המטופל – תגובה זו לטיפול משמשת כעדות לכך שהטיפול יעיל. היא נובעת כתוצאה מן העומס של הרעלים המופרשים מהקנדידה המושמדת, על הגוף.
התגובה נעלמת תוך מספר ימים. לשם כך רצוי להתחיל את הטיפול בשבועיים ראשונים עם הדיאטה ולהמשיך את הטיפול עם תוספי התזונה, תוך מתן דגש על הרחקת פסולת מהגוף במהלך כל הטיפול.
תוספי תזונה המומלצים לטיפול
1. טינקטורה CNDD - מוצר ייעודי לטיפול בקנדידה, המכיל צמחי מרפא בעלי השפעה אנטי קנדידיאלית - התומכים במערכת העיכול, מגבירים את התנגודת החיסונית ויוצרים תנאים בלתי אפשריים לקיומה של הקנדידה.
הוראות שימוש: 2 כפיות פעמיים ביום לערבב עם מעט מים על קיבה ריקה.
2. שמן אורגנו וזרעי דלעת - ידועים כאנטיביוטיקה צמחית. התוסף מכיל תערובת של שמן זית אורגני המשמש כנשא של שמן האורגנו. התכשיר ידוע כקוטל חיידקים, וירוסים ופטריות!
השמן נוסה קלינית בהצלחה רבה באלפי מקרים שהראו יעילות מוכחת במצבי קנדידה. הוא גם החומר היחיד המכיל ריכוז של 80.4% Carcacrol - החומר הפעיל בשמן האורגנו, שקריטי לאופן ואיכות פעילותו, שכן זרעי הדלעת ידועים ביכולתם להשמיד מזהמים.
הוראות שימוש: 10 טיפות פעמיים ביום עם חצי כוס מים.
3. שמן קוקוס - מתעכל בקלות ומשמש כמקור אנרגיה מעולה, בגלל מבנה חומצות השומן שלו שהינן מסוג MCT (Medium Chain Triglycerides). הוא מגביר את קצב חילוף החומרים, קוטל בקטריות, חיידקים ופטריות ותומך במערכת החיסון.
הוראות שימוש: 2-3 כפות ביום עם המזון.
4. פרוביוטיק סאפורט - תוספת חיידקים חיים, ייחודית ועוצמתית המשפרת את האיזון המיקרוביאלי במעיים באמצעות כמוסה צמחית, החיונית לפעולת מעיים תקינה, להיגיינת המעיים, לטיפול במקביל ולאחר נטילת אנטיביוטיקה.
מדובר מוצר מתקדם ומתוחכם המכיל 12 ביליון חיידקים שעמידים בפני חומציות הקיבה ומתפרקים במעיים, בתוספת ל- גלוטמין המשפר את יצירת האנרגיה במעיים.
הוראות שימוש: 2-3 כמוסות ביום.
5. נרות CNDD - נרות ואגינליים המייצגים גישה חדשנית הכוללת מתן חיידקים לאקטובציליים ישירות, כטיפול פרוביוטי מקומי. בדרך זו ניתן לטפל ואף למנוע זיהומים בנרתיק.
כל נר מכיל 6 סוגים של חיידקים ממשפחת הלאקטובאצילוס, אשר מסייעים בהחזרת האיזון הטבעי לנרתיק, ובנוסף גם:
- חומצה לקטית, המסייעת לשמור על רמת חומציות תקינה בנרתיק, וויטמין C בעל תכונות המגנות על קרום הנרתיק.
- מיצוי גליצרידים של נבט חיטה בעלי יכולת ריפוי וחדירה לרקמות עמוקות.
- מיצוי של אצות ים בעלות יכולת מוכחת בהורדת גירויים וצריבה.
הוראות שימוש: נר אחד ביום במשך שישה ימים ברציפות.
6. אצת כלורלה עשירה בחלבון - מרכיבים תזונתיים התומכים בגוף, מעלים את רמות האנרגיה שנמוכה בזמן שהקנדידה קיימת בגוף. יש חשיבות גדולה בשילוב הכלורלה בשלב הסופי של הטיפול, כדי להצליח להוציא את כל הרעלנים שהקנדידה מפרישה.
הוראות שימוש: 5 טבליות, פעמיים ביום.
דיאטה אנטי פטרייתית - הכרחית לטיפול מוצלח
התנאי ההכרחי לטיפול מוצלח בפטריות כמו הקנדידה, הוא דיאטה אנטי פטרייתית הנמשכת בין 3-6 חודשים. הזמן הזה הוא הכרחי למניעת התרבותן מחדש של הפטריות. כל ניסיון לפתור את הבעיה ללא כל דיאטה אנטי פטרייתית נדון מראש לכישלון.
מה כוללת הדיאטה?
- הרבה ירקות וקטניות
- זרעים – טחינה מלאה, אגוזים, שקדים.
- דגנים מלאים בלבד ,עם מעט עמילניים (אורז אדום, בר, גריסים קינואה)
- דגים – מקרל, סלומון, הליבורט
- שמן זית, שמן קוקוס
- שתייה מרובה לצורך סילוק פסולת
- שימוש רב בתבלינים: רוזמרין, כורכום, פלפל שחור, בצל, שום, נענע, זנגביל שומר ועוד
מה אסור?
- מוצרי חלב - לגמרי
- פירות, מעט מאוד – תפוח אפשר
- כמה שפחות בשר
- פחמימות ריקות – גם עמילניים(תפו"א, גזר, סלק, מעט בטטה)
- סוכרים, מתוקים
- חצילים, פלפלים
- משקאות קלים
- רטבים, קטשופ, מיונז
- מזונות מותססים
חובה לשתות לפחות 8 כוסות מים גדולות או תה צמחים בלי סוכר ביום. מי ששותה המון קפה, יכול לשתות לא יותר מכוס אחת ביום עם קצת חלב אורז או סויה.
יש משקאות דגנים בשוק המשמשים כתחליפי קפה.למי שאוהב להרגיש את טעם הקפה מומלץ לשים 2 כפיות בכוס מים.
לאחר חודש וחצי ניתן להתחיל להוסיף גבינות לתפריט.
רצוי לבדוק באם יש רגישות לחיטה. אם כן, יש להוריד אותה ואת מוצריה מהתפריט. אגב, את מברשת השיניים יש להחליף פעם בחודש בזמן הטיפול.
ד"ר ראול רודריגז, מנהל המרכז לרפואה טבעית, משתתף בסופשבוע תזונה ובריאות במלון ממילא בירושלים. לפרטים נוספים - לחצו כאן