בר-אילן-טהרן - כך הוחמצה האופציה האמריקנית
אם נתניהו היה מקבל את סדרי העדיפויות של אובמה, ומתקדם למדינה פלסטינית, היה זוכה בתמיכה בנושא איראן ונכנס לספרי ההיסטוריה. הוא התעקש שהסדר הפוך, ועכשיו כבר מאוחר מדי
ישראל זקוקה לשיתוף פעולה עם ארה"ב, או לפחות להסכמה ולתיאום מלא איתה, בטרם תצא להתקפה על תשתיות הגרעין באיראן. ראש הממשלה רואה באיום הגרעין סכנה קיומית ויכול היה לזכות בשיתוף פעולה כזה אילו זיכה את נשיא ארה"ב בשיתוף פעולה מצדו להתקדם לעבר שתי מדינות כפי שהכריז בנאום בר אילן ב-14 באוגוסט 2009.
לטור הקודם של איתן בן אליהו: בלי האמריקנים זה לא יילך
בחלוף 64 שנים, לאחר 18 כנסות ו-32 ממשלות הפנמנו את העובדה שכנסות, ממשלות וראשי ממשלה אינם נצחיים, יש להם תקופה קצובה והזדמנות מוגבלת. למעט יוצאים מן הכלל, הזיכרון הקולקטיבי אינו מייחס לאיש מבין חברי כנסת וגם לא לשרים אירוע מאלה שנרשמו בדברי הימים של האומה. רק ראשי ממשלות שיזמו והגשימו מהלך בתקופת כהונתם שמם נחרט בדברי ימי האומה.
דוד בן גוריון הבין את גודל ההזדמנות והקים מדינה במחיר כבד למרות התנגדויות אלימות מבית ומחוץ. מנחם בגין ויתרבנקודת זמן היסטורית על חלום ארץ ישראל הגדולה והביא שלום עם מצרים. יצחק רבין חתם על הסכם שלום עם ירדן והעז בניסיון ראשון אי פעם ליזום ולבצע מהלך מדיני עם הפלסטינים. אריאל שרון גבר כמה פעמים על הטרור, הוביל מהלך נגד כל כוחות הנגד ופינה את עזה.
בפני נתניהו עומדים שני אתגרים: הגרעין האיראני וקביעת גבולות סופיים של מדינה יהודית וציונית לצד מדינה פלסטינית מפורזת. במאי 2009 התקיימה פגישה ראשונה בין הנשיא אובמה לראש הממשלה נתניהו, הפגישה לא עלתה יפה. אובמה הבהיר שהוא עומד להכריז על תהליך שלום מואץ, נתניהו התנגד ודרש לפני הכול טיפול בגרעין האיראני. מאז נפגשו השניים עוד שמונה פעמים והפערים נותרו בעינם, נתניהו דורש שהגרעין האיראני יטופל תחילה, אובמה מצדו עומד על כך שהסדר עם הפלסטינים קודם. "בוא איתי לפתרון הסכסוך עם הפלסטינים ואחר כך אלך איתך בעניין הגרעין", הציע אובמה, אך נתניהו התעקש מצדו על סדר הפוך.
מאחר שנתניהו כבר הביע בנאום בר אילן תמיכה פומבית בהקמת מדינה פלסטינית והנשיא אובמה הבהיר מצדו כמה פעמים את נחישותו הבלתי מתפשרת שלא תהיה איראן גרעינית, נראה שיש הסכמה בין השניים לעצם העניין. חילוקי הדעות היו בשאלת הקדימות. על-פי נתניהו, הגרעין האיראני הוא סכנה קיומית לישראל ומאחר שהוא תומך בחזון של מדינה פלסטינית לצד מדינה יהודית ציונית, יכול היה לקבל את סדר הקדימויות של הנשיא אובמה.
מנהיגות מחייבת הכרעה. הגדרת הגרעין האיראני כסכנה קיומית לישראל היא הכרעה, תמיכה במדינה פלסטינית לצד מדינה יהודית היא הכרעה. שאלת הקדימות בין השניים - זו רק החלטה. לאחר שנתניהו הכריע, אילו היה מחליט בשעתו לקבל את בקשת הנשיא, יכול היה לזכות בתמיכת הנשיא בנושא הגרעין, שמו היה נחקק בתולדות המדינה. היום, בלוח הזמנים הקצר שנותר לפני איראן גרעינית, זה מאוחר מדי והבחירה הזו כבר לא קיימת.
אלוף במיל' איתן בן אליהו, מפקד חיל האוויר לשעבר
גולשים מוזמנים להציע טורים במייל הבא: opinions@y-i.co.il