טוקר-שואו: המנחה החרדי הראשון בסלון שלכם
לטלוויזיה יש תדמית בעייתית למדי בציבור החרדי, אבל מנחם טוקר חושב שתוכנית האירוח היהודית החדשה שלו היא שליחות. "בזמנו גערו בי שאני מכניס את המחשב לבית החרדי, אבל אני עושה מה שאני מאמין בו"
עוד בערוץ היהדות - קראו:
- 1 מ-5 מתחתנים בחו"ל: 'נמאס ממונופול הרבנות'
- אפרת דאום: לחיות עם חנוך זו מתנה
- כך עושים אהבה ביהדות/ טלי פרקש
טוקר (37) הוא סלב במגזר החרדי, וזה כשלעצמו הישג לא קטן בעולם שבו עיתונאים היו רחוקים מדרגת סלב כרחוק מאה שערים ממצעד הגאווה. נגיד את זה ככה: עיתונאי לא היה ברשימת חלומותיה של האם החרדית (גם לא רופא או עורך דין), אבל פריצתה של העיתונות המשודרת חוללה שינוי במעמדם של אנשי התקשורת במגזר.
והוא היה שם מההתחלה - בערוץ 7 המנוח, ברדיו "קול חי" החרדי (שם פרץ), וכיום ב"גלי ישראל" עם תוכנית יומית - וברדיו ירושלים. שלא כאנשי תקשורת מגזריים אחרים, טוקר לא חולם לצאת את גבולות השטעטל. על אף הצעות שקיבל בעבר מהמדיה הטלוויזיונית, סירב להתעסק ב"גימיקים", כדבריו – עד כה.
"הם פנו אלי ורצו לעשות משהו שהוא שונה ומהפכני בעיניי – יהדות בטלוויזיה, ועוד בערוץ 2", הוא אומר. "לא בקטע של להביא רב, אלא תוכנית שציבור הדתי ייהנה מתכניה - והחילונים לא יברחו ממנה. 80% מתושבי המדינה צמים ביום כיפור – ואליהם אנו פונים, בתקווה שגם שאר ה-20% ייהנו מהתוכנית ולא יעברו ערוץ. אני מדבר לקונצנזוס הרחב ביותר, כך שגם חרדים יוכלו לצפות בזה".
בלי רכילות, לשון הרע וגסויות
גימיקים, לעומת זאת, הם כמעט השם השני שלו בתחנות הרדיו שבהן הוא משדר. מי שסייע להכניס את המוזיקה החסידית לנישה תרבותית בולטת משל עצמה, וחתום על תגליות שהפכו לכוכבים - הוא במידה רבה גם בין חלוצי המגזין המשודר, שהגיע באיחור של כמה עשורים לרדיו החרדי, וחילץ אותו מנישת שיעורי התורה והאקטואליה.
"החוכמה היא לעשות רדיו בלי להתעסק ברכילות, ולשון הרע וגסויות ודברים אחרים שמקלים על ייצור רייטינג", הוא אומר, "ושהרדיו יהיה מקצועי למרות הכל, בכל סטנדרט ישראלי ובינלאומי, מבלי לפגוע בקטע הדתי וההלכתי".
ב"באים לשבת" - הרצועה היהודית של "רשת" בימי שישי - עושה טוקר פחות או יותר את מה שעשה ברדיו: מגזין קליל עם פינות יהודיות שמדבר למכנה המשותף הרחב ביותר. פינת נח"ל חרדי שבועית, צרכנות מגזרית עם קריצה לעולם הסקרן שמחוץ לבני ברק, מוזיקה חסידית ויהודית ועוד.
"אני מקבל תגובות מחרדים בברנז'ה", הוא מודה, "על אף שהתוכנית לא מיועדת לציבור חרדי, כי אין לו טלוויזיה. אבל אם הם יראו את זה דרך האינטרנט, הם יהיו גאים".
שליחות אישית
טוקר, שמשפחתו נקשרת לישיבת "חברון" הליטאית, הוא למעשה החרדי הראשון שמגיש תוכנית אירוח בטלוויזיה, מכשיר עם תדמית בעייתית במגזר. "אני מבית מוזר בנוף הדתי והחרדי, כי מגיל אפס היה לי ג'וק להאזין לתחנות רדיו זרות", הוא מספר. "אני מגדיר עצמי כיהודי שומר תורה ומצוות שכפוף לרבנים, ומנסה לעשות מדיה טובה לכולם", ומוסיף: "אנחנו משפחה חרדית מודרנית. ואני דואג שלא ייכנסו דברים פוגעניים בתוכנית. הקריירה והפרנסה שלי לא משם. אני רוצה להראות את הפנים היפות של היהדות".
איך אתה מסתדר אישית וחברתית עם המעבר למדיום הטלוויזיוני המאוד לא פופולארי בחברה החרדית?
"אני רואה את זה כסוג של שליחות אישית. אם לקחו אותי בגלל הכישורים, ולא בגלל הקשרים - אז אני צריך להוכיח שכישוריי טובים".
תיתן לילדים שלך לצפות בתוכנית המשודרת בטלוויזיה?
"ילדיי עוד קטנים, אבל אין לי שום בעיה שהם יראו את התוכנית וייהנו. אני לא עושה משהו שאני מתבייש בו, ובכל הקריירה שלי לא עשיתי דבר שהתביישתי בו. עשור שלם עשיתי את 'חסידיש קייט' - מגזין מוזקאלי חסידי שהופץ בתקליטורים - כך שהמדיה הוויזואלית לא זרה לי. בזמנו גערו בי שאני מכניס את המחשב לבית החרדי, אבל אני עושה מה שאני מאמין בו, ועוצם עיניים כדי לא להיחשף לשלילי. אני מקווה שאני עושה דברים טובים".
- "באים לשבת" משודרת בימי שישי ב-14:00, ובשידור חוזר במוצאי השבת