רוצים מימון לפונדקאות? 'אל תגלו שאתם הומואים'
סל הבריאות מממן בדיקת זרע וייעוץ לפוריות לכל גבר המבקש להביא ילד לעולם, אלא אם הוא מצהיר שהוא הומו הנמצא בתהליך פונדקאות עם בן זוג. עד שיאומצו ההמלצות החדשות לאישור פונדקאות בישראל - האם מדובר בחוק מפלה?
אריאל ובן זוגו ד' המתגוררים יחד בתל אביב, החליטו להביא ילד לעולם. כמו זוגות חד-מיניים רבים, הם הבינו שאי אפשר לצפות כרגע למימון תהליך פונדקאות על ידי המדינה, לפחות עד שבמשרד הבריאות יחליטו לאמץ את המלצות ועדת מור-יוסף שהוגשו לפני כחודשיים, ובהן המלצה לאפשר בחוק לזוגות חד-מיניים להביא ילדים בישראל באמצעות אם פונדקאית.
פונדקאות להומואים בישראל - תמונת מצב:
- מהפכה בישראל: המלצה לפונדקאות גם להומואים
- פונדקאות גם להומואים - מה זה בדיוק אומר?
- תביעת תקדים מהראל: שלמו פונדקאות להומואים
במקום להמתין לשינוי המיוחל, החליטו אריאל וד' להתחיל בהליך פונדקאות בהודו, אך לטפל בזרע בישראל כדי לחסוך בעלויות הטיסה והשהייה בהודו.
לצורך העניין הם פנו לקופת החולים "מכבי" שבה הם מבוטחים, וביקשו ייעוץ לפוריות.
הרופא בקופת החולים הפנה אותם למרפאת הפוריות באיכילוב, והשניים ביקשו טופס 17 למימון הייעוץ שם, כולל בדיקות זרע הנערכות במסגרתו.
"לד' אישרו את הטופס ולי לא", מספר אריאל בראיון ל-ynet. "למרות התהיות, פנינו לקבל הייעוץ כשברור לנו שאני איאלץ לשלם את מחיר הפגישה ולאחר מכן ננסה להשיג החזר עבורה.
"אחרי הפגישה חזרנו לקופת החולים כדי לברר למה לא אישרו לי טופס 17 דומה, ואז נאמר לנו דבר הזוי: 'האישור ניתן בטעות, גם לד' לא יינתן טופס 17'. הם ביקשו שנשלם עבור הייעוץ באיכילוב בעצמנו".
"תגיד שיש לך בת זוג - ואני חייב לממן"
כשניסו בני הזוג לברר מה אירע, פנה אליהם הרופא טלפונית והסביר כי כיוון שמדובר בטעות של הקופה, הם יזכו בהחזר עבור טופס ה-17 שאושר בטעות, אך "לפעם הבאה", מתאר אריאל, "הוא אמר שרצוי שפשוט לא נציין את העובדה שאנחנו זוג הומואים המבקשים לעשות טיפולי פוריות לצורך פונדקאות".
על פי שיחת הטלפון של אריאל עם הרופא, נאמר לו "לא פנית כדי לבדוק אם יש לך דלקת באשך, הלכתם במטרה לבדוק פריון בשביל פונדקאות. זה לא שייך לסל הבריאות, אז אם אתה אומר 'יש לי בת זוג', אתה יכול לעשות מה שאתה רוצה. אני חייב לממן את זה. טיפולי פוריות אינם מוגבלים לזוג נשוי".
חשוב להדגיש כי המחלוקת של בני הזוג אינה עם "מכבי", אלא עם החוק בישראל שאליו היא כפופה ושעל פי היא פועלת. חוק זה קובע שהמדינה תממן כל הליך רק אם הוא נדרש רפואית, וכל דבר אחר נתפס כבחירה אישית של האזרח שאינה קשורה בבריאותו. למשל, המדינה אינה מממנת ניתוח פלסטי למי שאינו זקוק לו בשל מחלה או פגיעה גופנית.
עם זאת, כשנחקק חוק ביטוח בריאות ממלכתי, לא הובא בו בחשבון הרצון של זוגות הומוסקסואליים להיות הורים, לכן, הטיפול בזרע נחשב לעניין לא רפואי. מצב זה יוצר אפליה קשה של זוגות הומואים הבוחרים להביא ילדים לעולם בלי אישה.
נשים המעוניינות ללדת ילד, גם אם הן מחליטות לעשות זאת לבד או בהורות משותפת, זוכות בכל המימון הדרוש לטיפולים גם ללא בעיית פוריות. גם גבר הומוסקסואל הנדרש לבצע בדיקת זרע כדי להביא ילד לעולם בהורות משותפת עם אישה זוכה למימון מלא, בשל המעורבות שלה בתהליך.
לכן, אם היו אריאל ובן זוגו אומרים בקופת החולים כי הם זקוקים לייעוץ במטרה להביא ילד עם בת זוג - היו זוכים במימון התהליך.
בשיחה עם הרופא שאל אריאל אם על כל זוג גברים לשקר ולהגיד שהם פונים לבדיקת זרע באיכילוב כדי לקבל את ההחזר, כי מרגע שיגידו את האמת - שהם פונים להליך פונדקאות - הם לא יקבלו החזר?. והרופא ענה: "נכון, אתה צודק במאה אחוז".
- האזינו לשיחה של אריאל עם הרופא:
לממן ללא קשר לחוק הפונקאות
עו"ד עדי ניב יגודה, מומחה למשפט רפואי, אומר כי "נכון להיום לא הוכרה בישראל פונדקאות לזוגות חד-מיניים, אך מחובתו של משרד הבריאות להנחות את כל הגורמים הרלוונטיים לפעול לצמצום האפליה.
"מכאן, מן הראוי שמערכת הבריאות בישראל תכיר במימון בדיקת זרע כהליך מבודד שאינו תלוי בנטייתו המינית של המבוטח או בבחירת הזוג לפנות למסלול פונדקאות, בדיוק באותו אופן שהחוק מכיר באפשרות לממן בדיקת זרע לגבר ואישה שאינם מקיימים קשר זוגי אך מבצעים הליכי פוריות בישראל".
לדברי אריאל, "שווי הייעוץ הוא 227 שקלים, סכום פעוט, אבל אין שום סיבה שזוג ששירת בצבא, עובד, משלם מסים ומשלם לקופת החולים על ביטוח רפואי מלא לא יזכה למימון בזמן ששאר המבוטחים מקבלים אותו. בכלל, לא ברור לי למה אני צריך לשלם יותר מ-200 אלף שקל כדי להביא ילד לעולם בזמן שלזוג סטרייטים זה עולה כמו... כמה עולה היום כוס בירה?".
מנכ"ל משרד הבריאות, פרופ' רוני גמזו, אומר ל-ynet כי "לאחר שפרופ' שלמה מור יוסף הגיש לנו את המלצות הוועדה הציבורית שעמד בראשה, התחלנו במשרד הבריאות במיפוי כל ההמלצות.
"המלצות שאינן דורשות שינוי בחקיקה יאומצו בתקנות בחודשים הקרובים, המלצות הדורשות שינוי בחקיקה - כמו ההמלצה לאשר לזוגות חד-מיניים הליך פונדקאות - יובאו עם החזרה מפגרת הכנסת לאישור סגן שר הבריאות והממשלה, שיחליטו אם לקבל את ההמלצות ולקדם חקיקה בהתאם או לא".
מכבי: נטייה מינית אינה שיקול בהחלטות
ממכבי נמסר בתגובה: "נטייה מינית של אדם אינה מהווה שיקול כלשהו בהחלטות הרפואיות שלנו. מכבי תומכת בכך שיוכללו בסל הבריאות טיפולים רבים נוספים שיתנו מענה רפואי לצרכים הגוברים של הציבור בישראל.
"שירותי הבריאות הציבוריים בישראל, בכל קופות החולים, מיועדים לטיפול באנשים הסובלים מבעיה רפואית כלשהי או כדי למנוע התפתחות בעיה כזו. גם זוג של גבר ואישה המגיעים לטיפולי פריון כמו IVF עושים זאת רק לאחר שניסו להיכנס להריון בדרך טבעית ובהמשך בעזרת טיפול תרופתי הורמונלי ואמצעים נוספים. טיפולי IVF הם השלב המתקדם ביותר שבאמצעותו ניתן להרות.
"ישנם בהחלט מקרים שבהם בעיית הפריון קשורה בגבר ולא באישה, ואז אנחנו מטפלים בבעיה של הגבר במטרה להגיע להריון תקין וללידה מוצלחת. כאשר גבר בריא כלשהו, ללא קשר לנטיה המינית שלו, מבקש שהזרע שלו יושבח ויוקפא לטובת הפריה עתידית, הרי שסל הבריאות הממלכתי אינו כולל את הטיפולים האלה".