אבו מאזן יבקש מעמד של מדינה משקיפה באו"ם
ברשות הפלסטינית מקווים ש-180 מדינות יתמכו בחודש הבא בבקשה להתקבל כמדינה משקיפה שאינה חברה בארגון
הרשות הפלסטינית מתחילה להניע מהלך דיפלומטי נוסף. שר החוץ הפלסטיני, ריאד אל-מלכי, הודיע היום (שבת) כי בחודש הבא תבקש הרשות מעצרת האו"ם לקבל אותה כמדינה משקיפה שאינה חברה. "אנחנו מקווים ש-180 מדינות יצביעו בעדנו", אמר לעיתונאים ברמאללה, "נהפוך למדינה לא חברה ב-2012".
עוד בערוץ החדשות של ynet:
על פי אל-מלכי, הנשיא הפלסטיני אבו מאזן יישא נאום בעצרת הכללית ב-27 בספטמבר, ובו יודיע על הבקשה. בתום נאומו, תפקיד הרשות את הבקשה ותפתח בהתייעצויות עם מדינות שונות על המועד המתאים להצבעה. אל-מלכי הסביר כי התאריך להצבעה לא נקבע משום שהפלסטינים מעוניינים להשיג בה תמיכה מוחצת. "מדובר במאבק מתמשך שנמשיך בו עד הסוף", אמר השר הפלסטיני.
הרשות הפלסטינית מוגדרת באו"ם כיום כישות משקיפה. מעמד של מדינה משקיפה, הזהה למעמד הוותיקן, יאפשר לפלסטינים להתקבל לכמה סוכנויות או"ם וגם לבית הדין הפלילי הבינלאומי. לדברי אל-מלכי, עד נאומו של אבו מאזן בעצרת הכללית של האו"ם בחודש הבא, ינסו הפלסטינים לגבש תמיכה בקרב כמה שיותר מדינות.
רוב פשוט בקרב 193 המדינות החברות באו"ם יספיק כדי לשדרג את מעמדם של הפלסטינים, בלי צורך בהצבעה במועצת הביטחון - שם צפויה ארה"ב להטיל וטו על הבקשה.
המהלך הפלסטיני יוצא לדרך שנה לאחר המאבק המדיני שניהלה הרשות כדי להביא להכרה בה כמדינה חברה באו"ם. לאחר מאמצים דיפלומטיים ענפים, הצליחה ישראל, בגיבוי אמריקני, לסכל יוזמה זו.
בתחילת החודש נבלם מהלך נוסף של הפלסטינים להציג עצמם כמדינה באו"ם - שהוביל לפיצוץ ביומו הראשון של כינוס בינלאומי. נציגי המשלחת הפלסטינית ביקשו, בתמיכת מצרים ומדינות ערביות נוספות, להשתתף בדיוני הארגון לגיבוש אמנה לסחר בנשק, אך הגורמים הישראליים הבהירו: אם הם בפנים, אנחנו בחוץ.
גם בארה"ב ובאיחוד האירופי דחו על הסף את הבקשה הפלסטינית, אולם המדינות הערביות סירבו לאפשר את פתיחת הכינוס בלי נציגי הרשות, ובכך הביאו לביטול יום הדיונים הראשון.
Read this article in English