שתף קטע נבחר

 

החץ הישראלי משודרג; איראן: הם פוחדים לתקוף

על-רקע הדיווחים בדבר אפשרות שישראל תתקוף את מתקני הגרעין באיראן, הדגיש גורם ביטחוני כי ישראל משדרגת את מערך סוללות יירוט הטילים הבליסטיים. יו"ר הפרלמנט בטהרן: "לישראל פה גדול, אך היא פוחדת לתקוף"

הדיווחים על כך שאיראן הצליחה לשדרג את מערך הטילים הבליסטיים שלה וביצעה ניסוי מוצלח בטיל משופר שיכול להגיע עד לטווח של 300 קילומטרים, לא התקבלו באדישות בישראל. גורם ביטחוני אמר לסוכנות הידיעות רויטרס בכתבה שמתפרסמת הבוקר (יום א') כי ישראל שדרגה את מערכת טילי החץ להגנה מפני טילים בליסטיים. במקביל, באיראן עצמה אמרו הבוקר כי השיח הגובר בישראל על אפשרות של תקיפת מתקני הגרעין נובע מפחד.

 

עוד חדשות מהעולם :

  

הגורם הסביר שמדובר בדור החדש של טילי החץ שמכונה "בלוק 4" וזאת במסגרת מה שהגדיר "מרוץ" - בגיבוי ארה"ב - נגד איראן, סוריה ומדינות אויב אחרות באזור. הדור החדש של הטילים מונחי רדאר וטכנולוגיות חדשות של טילים שמסונכרנים עם מערכות הגנה אמריקניות, הותקנו בסוללות ישראליות שכבר נפרסו. התהליך עצמו ייקח כמה שבועות. הגורם הביטחוני ציין כי "הדיוק והטווח של טילים אלה יהיו גדולים יותר. זה חלק מהמרוץ הטכנולוגי המואץ באזור".

 

ניסוי ב"חץ". מרוץ טכנולוגי (באדיבות התעשייה האווירית לישראל) (באדיבות התעשייה האווירית לישראל)
ניסוי ב"חץ". מרוץ טכנולוגי(באדיבות התעשייה האווירית לישראל)

 

בתוך כך, יושב ראש הפרלמנט של איראן, עלי לריג'אני, אמר היום כי השיח הגובר בישראל על אפשרות של תקיפת מתקני הגרעין באיראן מצביע כאמור על פחד. "לציונים יש פה גדול בכל הקשור לאיראן ולחיזבאללה, אבל הפחד שלהם מאתנו ניכר מהדיבורים הטיפשיים האלה", אמר לריג'אני.

 

בשבועות האחרונים אכן עלתה בישראל שוב לכותרות - ביתר שאת - האפשרות של תקיפה באיראן. בשבוע שעבר כתב כאן פרשננו, רון בן-ישי, כי המנהיג העליון של איראן, עלי חמינאי, ויועציו הקרובים הגיעו למסקנה שה"אופציה הצבאית" שישראל והמערב הניחו על שולחנם היא אקדח ריק מכדורים, לפחות עד סוף 2012.

 

להערכת פרשננו, האיראנים סבורים שהמשאבים הצבאיים העומדים לרשות ישראל לבדה אינם מספיקים כדי להסב נזק ממשי וארוך טווח למערכי הטילים ומתקני פיתוח הגרעין הצבאי שלהם. סיבות נוספות לדבריו שבגללן מעריכים בטהרן שישראל לא תעז לתקוף, הן:

 

1. האייתוללות בטהרן משוכנעים שממשלת ישראל ועמה חוששים עד מוות מתגובת הגמול ("הנוראה" כלשונם) שינחיתו עליה איראן, חיזבאללה, הג'יהאד האיסלאמי וחמאס (מעזה) ואולי גם סוריה.

 

הפרלמנט האיראני. טהרן: לא מפחדים (צילום: AP) (צילום: AP)
הפרלמנט האיראני. טהרן: לא מפחדים(צילום: AP)

 

2. חמינאי וחוגו הקרוב משוכנעים שהיחסים בין ארה"ב לישראל הם תמונת ראי של היחסים בין איראן לחיזבאללה, יחסים קלאסיים של פטרון וקליינט: מצד אחד דאגה לצרכים הכלכליים והצבאיים של הקליינט הקשור פוליטית ולעתים גם דתית-

תרבותית; מצד שני צייתנות ומתן שירותים לפטרון. כמו שחיזבאללה חייבת כעת, בראיית האיראנים, להמטיר טילים ורקטות על ישראל אם תתקוף באיראן - כך לפי אותה תפיסת עולם חייבת ישראל להימנע ממהלך צבאי אם וושינגטון מסתייגת או שזה פוגע באינטרסים של אובמה.

 

3. האיראנים סבורים שישראל מבודדת גם כך בקהילה הבינלאומית, ולכן לא תעז לבודד את עצמה עוד יותר עם תקיפה. היא תואשם שבגללה העמיק המשבר הכלכלי העולמי, ועלולה אפילו להמיט על עצמה צרות במועצת הביטחון של האו"ם מבלי שארה"ב (אחרי הבחירות לנשיאות) תיחלץ להגנתה.

 

בינתיים איראן ממשיכה לעשות שרירים מול המערב. אתמול הודיע שר ההגנה האיראני, הגנרל אחמד וחידי, כי היא ערכה בהצלחה ניסוי בטיל "פאתח 110" מדור רביעי. הוא לא אמר מתי והיכן בדיוק נערך הניסוי. מדובר בטיל שעל-פי הדיווחים נמצא בידי חיזבאללה בלבנון.

 

הטיל הוא טיל קרקע-קרקע לטווח בינוני, שלדברי שר ההגנה האיראני כעת הטווח שלו שופר ליותר מ-300 קילומטרים. הוא אמר כי מומחים של משרד ההגנה שיפרו את יכולת הטיל, שבעבר היה מסוגל לפגוע במטרות בטווח של 200-250 קילומטרים.

 

בפתח ישיבת המליאה בפרלמנט בטהרן היום מתח לריג'אני ביקורת על המערב בנושא סוריה, וטען כי "כאשר המערב אינו

מקפיד על החוקים הבינלאומיים, מדוע שאחרים יעשו זאת".

 

בדברים שצוטטו בסוכנות הידיעות האיראנית "פארס" הוסיף לריג'אני כי "הלהבות של חוסר הנחת בסוריה מדאיגות את הציונים, ובנושא זה המאמץ של חלק מהדיקטטורים חסרי הכבוד באזור להביא דמוקרטיה לסוריה הפך לקומדיה פוליטית". הדברים נאמרו כביקורת על סעודיה וקטאר, המסייעות לטענת איראן למורדים בסוריה. לריג'אני הביע תקווה שעמים אלה יזכו בקרוב "לכל זכויותיהם מהרודנים האלה הכפופים לאמריקה".

 

בתוך כך, היום דווח כי סעודיה הזמינה באופן רשמי את נשיא איראן, מחמוד אחמדינג'אד, לוועידה איסלאמית שתיערך במכה באמצע אוגוסט. סעודיה, מנהיגת העולם המוסלמי הסוני, נמצאת במתיחות ארוכת שנים עם איראן, מנהיגת העולם המוסלמי השיעי, על רקע השאיפות של טהרן להגמוניה במזרח התיכון. היא האשימה את איראן לא פעם בניסיונות להמריד שיעים בסעודיה ובמדינות אחרות במפרץ נגד המשטרים שלהן.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
ניסוי ב"חץ"
יו"ר הפרלמנט האיראני לריג'אני
צילום: רויטרס
מומלצים