מחקר ענק: כולסטרול "טוב" לא מגן מהתקף לב
מחקר אמריקני חדש, שנערך בקרב כ-12 אלף איש, מצא כי בניגוד למה שמקובל היה לחשוב רמות גבוהות של כולסטרול "טוב" לא בהכרח מגנות מפני התקף לב. החוקרים: המחקר מטיל בספק השימוש בתרופות
במשך שנים ארוכות ממליצים אנשי המקצוע להעלות את רמות הכולסטרול ה"טוב" (HDL) במטרה להפחית את הסיכון להתקפי לב ושבץ. מחקר אמריקני רחב היקף אותו הובילו חוקרים מאוניברסיטת "הרווארד", ופורסם בלנצט, המגזין הרפואי היוקרתי, מצא כי ההמלצה לא ממש עובדת.
המחקר מגלה כי עלייה ברמות הכולסטרול "הטוב" לא בהכרח תוביל לירידה בסיכון ללקות בהתקף לב. לדברי החוקרים לאור התוצאות עולה השאלה האם התערבות תרופתית לאיזון רמות הכולסטרול בדם ועלייה ברמות הכולסטרול "הטוב" בדם, נדרשת.
בואו לקרוא עוד על בריאות הלב
- מחקר הוכיח: תה ירוק מפחית משמעותית התקפי לב
המחקר נערך על 12,500 איש עם הסטוריה של התקפי לב, ו-14 אלף איש שהשתתפו בקבוצת הביקורת. החוקרים בדקו 14 ואריאציות גנטיות אפשריות, הקשורות להימצאות כולסטרול "טוב" בדם.
הממצאים שהתקבלו מצביעים על כך כי מנגנונים גנטיים משפיעים על העלאת רמת הכולסטרול "הטוב", אבל לא מורידים במקביל את הסיכון ללקות בהתקף לב.
מלחמת הכולסטרול "הטוב" בכולסטרול "הרע"
פרופ' ארדון רובינשטיין, מנהל היח' למחלות מטבוליות וליפידים, מהמרכז הרפואי תל-אביב, מסביר כי למרות שמחקרים קודמים לאורך השנים הראו, שהפחתת ערכי הכולסטרול הכללי ובעיקר הפחתת ערכי הכולסטרול "הרע" LDL-C היא זו שמונעת התקפי לב, ניתוחי לב, שבץ מוחי ומוות, לא כדאי למהר ולוותר על ערכים גבוהים של כולסטרול "טוב".
הוא מסביר: "2/3 מהכולסטרול נע בזרם הדם בצורת כולסטרול רע (LDL) שגורם להתקפי לב ואירועים מוחיים, וחלק נוסף נע בזרם הדם בצורת הכולסטרול הטוב (HDL) המונע מחלות לב וכלי דם.
"חלק נוסף של הכולסטרול (20%) נע בזרם הדם עם הטריגליצרידים. כאשר רמתם עולה, עולה שכיחות מחלות לב וכלי דם אם כי בעוצמה חלשה בהרבה מהכולסטרול".