אילו פיצוחים יסיעו להרזייה ולהורדת כולסטרול?
מחקר אמריקני חדש מצא כי למרות הערך הקלורי הגבוה יחסית שלהם - השקדים יכולים לתרום לירידה במשקל ואפילו מסייעים לאיזון רמות הכולסטרול בדם. כמה שקדים צריך לאכול ביום כדי להרוויח מכל העולמות?
מחקר חדש מפתיע ומצביע על קשר בין אכילת שקדים לבין איזון רמת הכולסטרול בדם. זאת למרות הערך הקלורי הגבוה של השקדים.
קראו עוד על תזונה נכונה וכולסטרול
- ה-FDA מזהיר: סטטינים מעלים הסיכון לסוכרת
מחקר אמריקני שפורסם רק לאחרונה ב-Lancet בדק שתי קבוצות של אנשים שסבלו מהשמנת יתר. חלק מהם קיבלו שקדים כחלק קבוע מהתפריט וחלק אחר, לא רק שלא אכלו שקדים, אלא התחייבו לא לאכול אגוזים בכלל במהלך הדיאטה.
במחקר השתתפו 123 אנשים בריאים שסבלו מהשמנת יתר, שהיו בדיאטה מחמירה (שכללה ספירת קלוריות מוקפדת) במשך 18 חודשים. הנשים אכלו במהלך הדיאטה, 1200-1500 קלוריות, ואילו הגברים אכלו 1500-1800 קלוריות ביום.
מחצית מהנבדקים שנדגמו באופן אקראי לחלוטין, קיבלו כל יום שתי שקיות של 28 גרם של שקדים (24 שקדים לערך בשקית). מדובר בחישוב כולל של 350 קלוריות. המחצית השנייה של הנבדקים, כאמור, נמנעה מאכילת אגוזים בכלל במהלך הדיאטה.
כשהחוקרים בדקו את הנבדקים לאחר חצי שנה, הם מצאו שהקבוצה שלא אכלה כלל אגוזים איבדה פחות במשקל מהקבוצה שאכלה את השקדים: 8 ק"ג מול 6 ק"ג, בהתאמה.
שנה לאחר סיום המחקר, נמצא כי בשתי הקבוצות הייתה עלייה קלה במשקל ללא הבדל בין שתי הקבוצות.
היות שמחקרים קודמים הצביעו על כך שלשקדים יכולה להיות השפעה על הורדת גורמי הסיכון למחלות לב, שיערו החוקרים כי הבדיקות של הקבוצה שצרכה שקדים, יראו שיפור משמעותי ברמות הכולסטרול בדם והטריגליצרידים בקבוצה שאכלה שקדים.
ואכן כחצי שנה לאחר תחילת המחקר, התגלה כי בקרב "קבוצת השקדים" נצפתה ירידה של 8.7 מילגרם לדציליטר ברמות הכולסטרול בדם, זאת לעומת 0.1 בקבוצה שלא אכלה את השקדים. בשתי הקבוצות נרשמו נתונים של פחות מ-200 מיליגרם לדציליטר - הנורמה המומלצת של הכולסטרול (בארה"ב).
כ-18 חודשים לאחר סיום הדיאטה, הוברר כי רמות הכולסטרול אצל שתי הקבוצות עלו במקצת, אולם בקרב קבוצת השקדים, היא נשארה נמוכה יחסית.
לדברי שירלי קיטרון, דיאטנית קלינית, אחד ההסברים שיכולים להסביר את הנתונים הוא שהיות ש-30 אחוזים מהקלוריות היומיות צריכים להגיע משומנים, רצוי שומנים בלתי רוויים, כמו למשל השקדים ואגוזים נוספים, בעצם מדובר בתוצאה של תזונה מאוזנת.
"השומנים הבלתי רווים (בדרך כלל מהצומח) אכן בדרך כלל מסייעים למנוע את שקיעת הכולסטרול בדם, זאת לעומת השומנים הרווים (שמגיעים בדרך כלל מהחי)", מסבירה קיטרון.
לדברי תזונאים אמריקניים, קשה לשמור על דיאטה מוקפדת מדי לאורך זמן ולאנשים יש צורך לאכול מאכילים "אסורים" מפעם לפעם. "אנשים מחפשים אוכל מנחם, זה מסייע להם להתתמודד עם ההרזיה בפן הפסיכולוגי", הם מסבירים ומוסיפים, "המחקר מצביע על כך שאפשר לשלב את השקדים בדיאטה מאוזנת ועדיין לרדת בהצלחה במשקל".