הסיוט של טורקיה מתממש בסוריה
מלחמת אזרחים עדתית בגבול ועליית כוחם של הכורדים, אויביה המושבעים של אנקרה. התסריט השחור של ארדואן כבר כאן, ונראה שידיו קשורות. "שינוי קיצוני לעומת הזהירות הטורקית המסורתית"
הסיוטים הגרועים ביותר של טורקיה הולכים ומתממשים בסוריה – מלחמת אזרחים עדתית ומתמשכת בגבולה הדרומי, לצד עליית אזור שנשלט למעשה בידי הכורדים, אויביה הגדולים. המשבר הסורי מרעיל גם את קשריה הרגישים של אנקרה עם טהרן, ידידתה של סוריה, ועם עיראק, ומקשה על הקשרים עם רוסיה. כל זה פוגם מאוד במדיניות "בלי צרות עם השכנים" שטורקיה החזיקה בה עד כה.
פרידה כואבת: כיצד הידרדרו יחסי טורקיה-סוריה?
אסד הופיע בטלוויזיה, לצד החבר מאיראן
טורקיה נגד הכורדים: 115 הרוגים בשבועיים
"סוריה הפכה על פיה את מדיניות השכונה של טורקיה", מסביר סינאן אולגן, דיפלומט טורקי לשעבר שעובד כיום במכון קרנגי לשלום בבריסל. "הגישה של אנקרה לסכסוך הסורי היא שינוי קיצוני לעומת הזהירות הטורקית המסורתית".
אבל מעבר להצהרות לוחמניות, תמיכה פוליטית במנהיגות האופוזיציה וסיוע חשאי גובר למורדים, טורקיה לא יכולה לעשות הרבה לבדה כדי להשפיע על תוצאות ההתקוממות.
ראש הממשלה הטורקי, רג'פ טאיפ ארדואן, שב והצהיר כי לא יתיר ל"קבוצות טרור להקים מחנות בצפון סוריה ולאיים על טורקיה", וכיוון בדבריו למחתרת הכורדית (PKK), שהלחימה בינה לבין צבא טורקיה החריפה לאחרונה.
לפני המשבר, טיפח ארדואן מערכת יחסים ידידותית עם נשיא סוריה בשאר אסד, בניגוד ליחסים המתוחים ששררו בין אנקרה לבין אסד האב. הזוגות הנשיאותיים אף יצאו לחופשה יחדיו. ארדואן ניסה בתחילה לנצל את קשריו הטובים עם אסד כדי להביא לרפורמות ולדיאלוג שישימו קץ לאלימות, אך לאחר שכשל, החל לקרוא לסילוקו של אסד מהשלטון ולסייע לאופוזיציה להתארגן באיסטנבול.
אבל אסד, מוחלש ככל שיהיה, עודנו כאן. הוא חלק מציר מוסלמי שיעי שעובר גם בעיראק ובאיראן, כולל את העלווים שעמם נמנה הנשיא הסורי, ומעורר חוסר נחת בטורקיה, הסונית ברובה. בינתיים, ההנהגה הפוליטית של המורדים, "המועצה הלאומית הסורית", שנשלטת בידי האחים המוסלמים, לא מהווה חלופה מהימנה לשלטון, והדיפלומטיה הבינלאומית נתונה במבוי סתום ולא רלבנטית.
"הם לא ממש חשבו על זה עד הסוף", אמר גארת' ג'נקינס, שחוקר את מדיניות הביטחון הטורקית באיסטנבול, על מנהיגי טורקיה. "זה פשוט היה 'בואו ניפטר מאסד', בלי הרבה מחשבה על השלב הבא. עכשיו שני תסריטי האימים שלהם מתחילים להתממש: עליית ישות כורדית בצפון סוריה, שתחזק את המחתרת הכורדית ואת הכורדים הטורקים, והלבנוניזציה של סוריה – מלחמת אזרחים אתנית ודתית ממושכת שבה קבוצות שונות שולטות באזורים שונים".
כ-45 אלף פליטים זרמו עד כה מסוריה לטורקיה, מכבידים על הביטחון ועל חלוקת המשאבים. לנוכח הלחימה הגוברת בעיר חלבּ, השנייה בגודלה בסוריה, ליד הגבול הטורקי, ניתן לצפות לגל פליטים אדיר.
עריקים מצבא סוריה הקימו בסיסים של "צבא סוריה החופשי" בדרום טורקיה, וחלקם מאומנים ונעזרים בקצינים טורקים, קטארים וסעודים שפועלים מתוך "מרכז עצבים" סודי ליד העיר אדנה שבטורקיה. כך אמרו מקורות במפרץ לרויטרס.
"הם (הטורקים) רוצים להאיץ את נפילתו של אסד ומשטרו", אמר פאדי חקורה, אנליסט לענייני טורקיה בצוות החשיבה London's Chatham House, שאמר כי אנקרה מאפשרת ללוחמים איסלאמיים לחצות את גבולה בדרכם להצטרף ללחימה בסוריה. "הממשלה הטורקית מרגישה שתוכל לשלוט בהשלכות של סוריה שאחרי אסד".
טורקיה הרשמית מכחישה כי היא מחמשת את המורדים, אך מקורות טוענים שהם מקבלים נשק קל מתוצרת רוסית על אדמת טורקיה. אין זה הנשק הכבד שלו הם זקוקים כדי לשנות את מאזן הכוחות בסוריה.
"במבט לעתיד, התסריט שמטריד ביותר את טורקיה הוא כנראה גם הסביר ביותר: כאוס מתמשך וסכסוך עדתי, שיביא לריק ביטחוני בגבול, עם סיכון לזליגה שתשפיע על הביטחון בטורקיה", מסביר איאן לסר, שעבד בעבר בממשל האמריקני ועובד כמומחה לטורקיה בקרן מרשל הגרמנית.
העתיד הזה כבר כאן.
מומחים לטורקיה חושדים שאסד נתן לתנועה הכורדית הסורית, PYD, לשלוט בסידורי הביטחון מחוץ לערים בצפון-מזרח המדינה כדי למנוע ממורדים שם לחבור ל"צבא סוריה החופשי". ב-1998 כמעט פרצה מלחמה בין סוריה לטורקיה בשל נוכחותו של מנהיג המחתרת הכורדית, עבדאללה אוצ'לן, בדמשק ותמיכת סוריה בארגונו.
אם המחתרת תצליח להוציא לפועל מתקפות מאותו אזור גבול, ארדואן יעמוד בפני לחץ לאומני חזק לצאת לפעולה צבאית בסוריה. חלק מהמומחים סבורים שטורקיה תבצע גיחות כפי שעשתה בצפון עיראק במקרה זה. אחרים מעריכים שאנשי המחתרת לא יפעלו מהאזור שכן הם מעדיפים אזור הררי.
מוקדם יותר השנה ביקשה טורקיה ליצור אזור ניטרלי בתוך סוריה שיאכלס פליטים ולאכוף אזור סגר אווירי להגנה על אזרחים. אך ללא תמיכה בינלאומית, אין סיכוי רב שתוכנית כזו תצא לפועל. גורם מגביל נוסף הוא דעת הקהל הטורקית, המתנגדת נחרצות להתערבות צבאית אצל השכנה, אפילו לאחר תקרית הפלת המטוס הטורקי בידי כוחות אסד.
"האמת היא שהם תקועים", אמר הנרי ברקי, מומחה לטורקיה באוניברסיטת ליהיי בפנסילבניה. "הם לא יכולים להתערב צבאית ולא יעשו זאת. כל מה שהם יכולים זה לעזור בקצוות, כלומר, לתת למורדים לעבור, לאמן אותם, לעזור להם להתארגן פוליטית. עדיין, זה יותר ממה שאחרים עושים".
Read this article in English