המדריך הגדול: כך תטפלו בכל פציעת ספורט
יותר ויותר מאיתנו מתמכרים בשנים האחרונות לפעילות ספורטיבית כלשהי, אבל גם הענפים הפופולריים כמו ריצה, רכיבה על אופניים ושחייה טומנים בחובם סכנת פציעה והשבתה מפעילות. מה הן הפגיעות הנפוצות, ובאילו דרכים מקובל לטפל?
מתאמנים יותר - וגם נפצעים הרבה יותר: יותר ויותר ישראלים עוסקים היום בספורט, בזכות עליית המודעות לחשיבות הפעילות הגופנית לאורח חיים בריא וגם כדי לשמור על משקל תקין.
לצד העיסוק המבורך הזה בפעילות גופנית מסוגים שונים, אנו מוצאים גם עלייה בשיעור הנפגעים בשל האימונים.
מתחילים לזוז - בלי להיפצע:
- לפני שקופצים לבריכה: איך להימנע מפציעות שחייה
כאבים עלולים לשבש את הפעילות ואף לגרום להפסקתה באופן זמני או קבוע. חלקם טבעיים נובעים מקרעים מיקרוסקופיים קטנטנים בסיבי השריר, המהווים בסיס לבנייה מחודשת של סיבי השריר בצורה חזקה יותר, וחלקם נגרמים בשם שחיקה או פציעה.
ממצאי סקר שערך מכון רותם TRI בקרב ישראלים בני 50-30, הראה כי יותר מ-60% מתאמנים פעמיים או שלוש בשבוע. מתוכם 33% מבצעים הליכות קבועות, 25% רצים, 23% מתאמנים בחדר הכושר ו-13% רוכבים על אופניים.
על פי הסקר, כ-10% מהעוסקים בפעילות גופנית סובלים מכאב באופן קבוע, במיוחד בקבוצת ההולכים - קרוב למחציתם (47%) סובלים מכאב.
מרבית משתתפי הסקר (72%) שסבלו מכאב שרירים או מפרקים נטו לבטל אימון למשך כמה ימים כשדרגת הכאב הייתה 5 מתוך 10. 20% נטלו טיפול תרופתי כלשהו, ומתוכם 16.3% פנו לייעוץ רפואי.
לכל ענף ספורט פגיעות אופייניות משלו. לפניכם סקירה של הפגיעות השכיחות בענפים הפופולריים, ודרכי הטיפול שישיבו אתכם לפעילות במהרה.
פציעות כדורגל
כדורגל הוא ענף ספורט הדורש מאמץ ברמה גבוהה: שינויי כיוון, ניתורים, נחיתות ועצירות פתאומיות. האזורים הנתונים בסיכון יתר הם הברכיים, הקרסוליים והגב.
בקרסוליים אנו מוצאים נקעים, ברוב המקרים חיצוניים עם נזק לרצועות הצדיות. נזקים אלו יכולים לגרום להשבתה ממושכת ולעיכוב בחזרה לפעילות, לכן חייבים לעבור שיקום אינטנסיבי ומיידי.
בברכיים הנזק יכול להיות במניסקוס החיצוני או הפנימי, ולעתים קרובות הדבר מצריך ניתוח.
בנוסף, יכול להיגרם גם נזק לרצועה במפרק. אם נגרם נזק לרצועה הצדית, הפגיעה בדרך כלל אינה קשה, אם נזק ברצועה הפנימית יגרום לקושי ניכר בפעילות במשך שלושה-שישה שבועות. פגיעה ברצועות הצולבות - האחורית והקדמית - תגרום לאי-יציבות הברך, נזק ניכר והשבתה מפעילות. גם כאן יש לתקן לעתים בניתוח, אשר ההחלמה ממנו אורכת כמה חודשים.
ברוב הפגיעות מתחילים בטיפול נוגד דלקת וכאב כגון ארקוקסיה או אטופן, כדי להקל את תקופת ההחלמה ולמנוע השתרשות של הפגיעה. עם זאת, גם אם קיימת חזרה מלאה לפעילות אפשר לצפות לנזקים מאוחרים יותר בשל פגיעה ברקמת הסחוס.
קרעי שריר, ממתיחות ועד קרע מלא, מטופלים מיידית בפיזיותרפיה ובנוגדי דלקת.
פגיעות בגב יכולות לערב קרע בשריר קטן בבטן התחתונה (פציעה שנובעת מההתמתחות לנגיחה), דלקת כרונית בחיבור שרירי הבטן לעצם הפוביס, או בקע בשרירי הבטן ("בקע כדורגלנים"). גם כאן הטיפול הוא בפיזיותרפיה ובנוגדי דלקת.
בנוסף, ספורטאים סובלים לעתים מכאב בגב התחתון עם תגובה שרירית או עצבית, ובהתאם לתסמינים הטיפול הוא בפיזיותרפיה ובנוגדי דלקת.
פציעות כדורסל
הפגיעות הנפוצות בכדורסל מערבות נקעי קרסול כתוצאה מנחיתות לא טובות ומשינויי כיוון בעת ריצה או כדרור. הנזקים בדרך כלל בצג החיצוני ומערבים טיפול פיזיותרפי, קרח ונוגדי דלקת כגון ארקוקסיה או סלקוקס.
פציעות ברכיים נפוצות אף הן, ונוסיף להן גם נזקי גיד אכילס וקרעים בשריר התאומים. בנוסף, עקב גובהם של השחקנים, אנו מוצאים לא מעט פגיעות בגב התחתון, ולעתים אף פגיעות בגפיים עליונות.
פציעות במשחקי כדור נוספים כגון כדוריד וכדורעף נובעות מהשילוב בין כדורגל לכדורסל.
פציעות טניס
שחקני טניס מערבים אף הם את כל סוגי המאמץ הגופני, ובנוסף שימוש ממושך וחזרתי בגפיים העליונות.
כתוצאה מכך אנו מוצאים פגיעות בכתף המשחקת ובעיקר נזקים בגידים ובשרירים העוטפים את הכתף. "מרפק טניס" אופייני אצל שחקנים חובבים ומופיע רק לעתים נדירות אצל מקצוענים, בעיקר בשל סגנון משחק לא נכון ועומס פתאומי.
פגיעות בברכיים ובקרסוליים שכיחות פחות בשחקני טניס, אם כי לעתים מופיעות בשל שינוי במשטח הדריכה ופגיעה בעקבים בחבטות הגשה חזקות.
כאב גב תחתון אינו נדיר כלל, ומופיע בעיקר בשחקנים מבוגרים יותר שאינם מקפידים על חיזוק היקפי של המערכת השרירית המייצבת והתומכת.
פציעות שחייה
בניגוד למקובל, שחייה ברמה גבוהה אינה ספורט נטול פציעות. האיבר המעורב ביותר בתהליך הוא הכתף, הסובלת ממספר חזרות רב על תנועת חתירה ("כתף שחיינים"). הפגיעה מערבת צביטה של רקמה רכה ועצבית בעת מעבר הזרוע מעבר לגובה הכתף, והטיפול הנו חיזוק שרירי ושימוש בנוגדי דלקת תוך תמיכה פיזיותרפית.
בנוסף, אנו מוצאים אצל שוחים פגיעות ברך ומפשעה, בעיקר בשחייני חזה, המצריכות טיפול מיידי.
פציעות אופניים
ענף זה הוא בין הנפוצים והבטוחים בישראל, פרט לתאונות כמובן. עיקר הפציעות מופיעות עקב אי התאמת האופניים לרוכב, ועלולות להתבטא בלחץ עצבי בכפות הידיים, במפשעה ולעתים בצוואר, ובכאבי שכמות וברכיים.
בכל הפציעות חייבים לטפל בפיזיותרפיה ובתוספת של נוגדי דלקת.
פציעות ריצה
פי עשרה פציעות ופגיעות אנו מוצאים ברצים למרחקים ארוכים, בעיקר בשל שחיקה וכתוצאה משינוי מרחקי הריצה באופן בלתי מתוכנן: פגיעות ברכיים, דלקות כרוניות של מיתר כף הרגל הצדי, כאב בברך הקדמית מאזור הפיקה ולעיתים גם מעורבות מניסקיאלית. נזקים אלו ניתנים לפתרון בעזרת פיזיותרפיה ונוגדי דלקת.
אצל רצים בעומס יתר בלתי מתוכנן נפוצים שברי מאמץ וכן שין ספלינט.
גם פגיעות כרוניות במפרקי הירכיים מופיעות לאחרונה וכוללות בורסיטיס וסינדרום הפיריפורמיס, המערב לחץ על העצב הסיאטי שבאחורי העכוז ומקרין לאורך כל כף הרגל האחורית. הטיפול שמרני, כפי שפורט.
פציעות ג'ודו
עיקר הפגיעות נובעות מתאונות, לכן הטיפול מתמקד בהפחתת נפיחות באמצעות נוגדי דלקת ובטיפול שמרני של פיזיותרפיה.
פציעות חדר כושר
בחדר הכושר מתאמנים רבים המבצעים סוגים שונים של פעילות. רוב הפגיעות נובעות מעומס יתר והן תוצאה של אי התאמה בין העומס, היכולת הפיזית של המתאמן וזמן ההתאוששות שניתן לו.
הפגיעות האופייניות הן דלקות גידים ונזקי שרירים. הטיפול יתמקד בהחזרה לפעולה באופן הדרגתי תחת פיזיותרפיה, בניית כוח תומך בשרירים נוספים והורדת רמת הכאב והדלקת באמצעות תרופות נוגדות דלקת.
המטרה העיקרית בפגיעות אלו היא קיצור משך זמן ההחלמה, כדי למנוע את נשירת המתאמן מהתוכנית.
לסיכום, הדרך הטובה ביותר לטפל בפגיעות הנגרמות בספורט היא מניעה. חיזוק השרירים ואימונם לענף הספציפי, אימון מערכת שיווי המשקל, בנייה הדרגתית של עומסי האימון וטיפול מיידי ללא הזנחה בכל סטייה מבריאות שלמה - כל אלה מהווים בסיס למניעה של פציעות כואבות ומטרידות.