עדשת 800 מ"מ נוסעת לקוטב הצפוני
יואל שליין לקח את עדשת הדגל של קנון לטיול. נכון, מדובר בעדשה מאוד כבדה ויקרה להחריד אך והיכולות המדהימות שלה הפכו את הטיול ללא פחות ממושלם. סקירה
ביולי האחרון נסעתי עם קבוצת צילום לשפיצברגן שבקוטב הצפוני, כאשר למסע הצטיידתי באדיבות חנות הפרו-שופ של קרט-ניופן בעדשת הדגל של קנון 800mm F/5.6. כשקיבלתי את העדשה במזוודה המפלצתית שלה לא האמנתי שעם זה אני הולך להיסחב במשך שבועיים, אבל מיד אחרי הקליק הראשון עלה לי חיוך שלא ירד מהפנים במשך כל המסע.
עוד מדריכי צילום:
- פוטוגנים מלידה: צילום תינוקות
- הכיתה המצלמת: מורידים ווליום ומחדדים ריכוז
- הפוג'י X-Pro1: מצלמה אלופה אך יקרה
מבנה 8/10
למרות החזות המפחידה שלה (היא נראית יותר כמו טיל כתף מאשר כמו עדשה), אם נשווה אותה לאחותה הקטנה 600 mm f/4 מדובר בעדשה משמעותית קלה יותר (4.5 קילוגרם לעומת 5.3 קילוגרם) ובכל זאת צילום מהיד ידרוש מכם שעות נוספות בחדר הכושר וגם החזקים מביניכם לא יוכלו לצלם איתה יותר מכמה שניות בכל פעם. אחד החסרונות שלה, ללא ספק הוא הגודל ועצם העובדה שהיא לא נכנסת כמעט לאף תיק.
כשמחזיקים אותה ביד בפעם הראשונה, מיד מרגישים את איכות הבניה המדהימה שלה, גוף מגנזיום מאסיבי אטום למים ואבק, הוד מתכתי עצום שמגיע עם כיסוי מעור, כפתורי קיצור בארבעה כיוונים צמודים לטבעת הפוקוס, מאחז גומי רחב שמאפשר אחיזה נוחה ומערכת כפתורים נגישה לשליטה ב-Image Stabilizer (מיצב תמונה) ובמערכת הפוקוס. קוטר הפילטר הוא 52 מילימטר, אל תדאגו זו לא טעות, כמו רוב עדשות "הסופר טלה" הפילטר מוכנס לאלמנט האחורי באמצעות מגירה.
אופטיקה 10/10
תסלחו לי חברים אבל קשה שלא להתלהב, 18 אלמנטים ב-14 קבוצות מתוכן שני אלמנטים מפלואוריט (מינרל מיוחד) אחד מזכוכית UD ואחד מזכוכית Super UD שמחסלים כמעט כל עיוות כרומטי ומייצרים עדשה כמעט מושלמת.
ה- 800 f/5.6 חדה מקצה לקצה אפילו בצמצם הכי פתוח, אולם כדי להגיע לביצועים מושלמים מומלץ לסגור ל-f/8, תקבלו חדות טובה יותר ופחות vignetting (החשכת פינות). בנוסף, הצבע והקונטרסט פשוט מושלמים, כפי שהייתם מצפים מעדשה ברמה שלה.
צמצם 10/10
צמצם אוקטגוני (בנוי משמונה עלים), מייצר בוקה יפיפייה, חלק ונעים. טווח הצמצם נע מ-f/5.6 במצב הפתוח ועד f/32 במצב הסגור.
פוקוס 8/10
מערכת הפוקוס של ה 800 f/5.6 מורכבת, מדוייקת ומהירה. מרחק הפוקוס המינימלי שלה הוא שישה מטרים ומיצר הגדלה של X0.14, בתור צלם שאוהב להתקרב לנושא שלו נתקלתי בכמה מקרים שלא יכולתי לצלם, פשוט כי הייתי קרוב מדי, בלי ספק חסרון מבחינתי.
כדי לקצר את זמן נעילת הפוקוס ישנה אפשרות להגבלת טווח הפוקוס לשישה מטרים, שישה עד עשרים מטר ועשרים מטר עד אין סוף מה שהופך את העדשה למהירה מאוד, לצלמי הטבע והספורט מבינכם זה יכול להיות מאוד שימושי.
בנוסף קיימת אופציה לקבוע מרחק פוקוס ספציפי (Focus Preset), כאשר האובייקט נכנס לטווח הפוקוס המצלמה מצפצפת ומוכנה לצילום.
מייצב 9.5/10
אם בכל זאת החלטתם לאמן קצת את פלג הגוף העליון שלכם ולצלם מהיד תשמחו לדעת שגם כאן קנון שיפרו משמעותית את מערכת ה-IS (מייצב תמונה), בקנון 800f/5.6 מערכת ה-IS מפצה עד ארבעה סטופים לעומת ה-600 f/4שמפצה רק עד שני סטופים.
גם בצילום מחצובה יש למערכת ה IS החדשה יתרון משמעותי, ברגע שמרכיבים את העדשה על חצובה, המערכת עוברת באופן אוטומטי למצב מיוחד שמפצה בעיקר על רעידות שנוצרות כתוצאה מקפיצת המראה. למערכת ה-IS יש שני מצבים, הראשון (מצב 1) מפצה על תנועה בכל הכיוונים ומיועד לצילום מהיד או ממונופוד, השני (מצב 2) מפצה על תנועה בציר אחד, מתאים לפנינג ועובד הכי טוב עם חצובה.
עבודה עם מכפלים 6/10
אחד המשפטים שמנחים אותי בסגנון הצילום שלי הוא: "קרוב זה טוב". ובכל זאת יש מצבים שלא ניתן להתקרב לנושא שאנחנו רוצים לצלם ולפעמים, ורק לפעמים, גם 800 מ"מ לא מספיק לנו. אחת הדרכים להגדלת הטווח היא עבודה עם מכפלים, ולצערי העדשה לא כל כך שיתפה פעולה. מכפל X1.4 יתן לכם 1120 מ"מ בצמצם f/8, פוקוס אוטומטי יעבוד רק עם מצלמות מסדרת 1D ורק עם נקודת הפוקוס המרכזית. מכפל X2 יתן לכם 1600 מ"מ בצמצם f/11 ואלא אם יש לכם קשרים עם קוסם טוב, כנראה שפוקוס אוטומטי לא יעבוד.
חצובה
טוב, כבר הגענו למסקנה שמדובר בעדשה מאוד כבדה, 4.5 ק"ג וזה עוד בלי המצלמה. אז יש לנו כמה אפשרויות, הראשונה היא כל בוקר לאכול פחית תרד ולקוות שזה יעבוד לנו כמו שזה עובד לפופאי. אני אישית ממליץ על נקודת משען טובה, אם ישירות על האדמה, על שק אורז, או לזויות גבוהות יותר, מונופוד או חצובה יפתרו לכם את הבעיה.
שימו לב, כאשר אתם בוחרים חצובה תוודאו שהחצובה יכולה לעמוד במשקל העדשה עם המצלמה. אחד הפטנטים השימושיים והיעילים הוא ראש Gimbal, הרעיון בראש Gimbal הוא שמרכז הכובד של העדשה יושב מתחת לקו הציר של החצובה וגם מפלצת כמו ה 800 f/5.6 על גוף של1Dx תהיה קלה ונוחה לתמרון.
כמה זה עולה לנו? 7/10
אין מה לעשות. בסוף לכל דבר יש מחיר, ולמרות שמדובר ביצירת מופת זה עדיין כואב וכנראה לא בתקציב של רובנו. אם נוציא מהמשוואה את הקנון 1200f/5.6 שלא נמצאת בייצור סדיר, ה-800 f/5.6 היא בלי ספק העדשה היקרה ביותר בארסנל העדשות של קנון. בישראל תוכלו למצוא את העדשה במחיר מציאה של כ-65,000 שקל, בארה"ב תוכלו לקנות אותה ב-13,300 דולר (נכון להיום זה 53,000 שקל).
מסקנה 8.5/10
ה-800 f/5.6 של קנון בנויה בצורה כמעט מושלמת, ארגונומיה מדהימה שמורגשת גם באחיזה וגם במיקום כפתורי התפעול שלה. אמרנו שהיא כבדה, אבל אם נשווה אותה לעדשות הסופר-טלה המקבילות גם בניקון וגם בקנון ונתיחס לקירוב המפלצתי שלה, אז בעצם מדובר בעדשה יחסית קלה.בנוסף אם עובדים איתה נכון ומקפידים על עבודה עם ציוד עזר מתאים (חצובה עם ראש מתאים) המשקל לא מורגש, לפחות לא בזמן הצילום, בנוגע להתניידות זה כבר סיפור אחר לגמרי.
עם אופטיקה כמעט מושלמת, איכות תמונה מהאגדות, חדות, קונטרסט, צבעים ובוקה שגם הצלמים גדולים ביותר בעולם חולמים עליהם בלילות, שלא נדבר על מערכת פוקוס מהירה ביותר ושיפור במייצב התמונה (עד ארבעה סטופים), אין ספק שמדובר בעדשה מדהימה.
כמובן שאי אפשר להתעלם מהמחיר המטורף שלה, אבל אל תשכחו חברים שלא מדובר בעדשה עממית, מדובר באחת מעדשות הדגל של קנון ובלי ספק אחת מעדשות הסופר-טלה הטובות בעולם.בקיצור, זו בלי ספק העדשה הטובה ביותר שהחזקתי מימי.
יואל שליין הוא מדריך בגליץ בית הספר לצילום וסמנכ"ל פוטוטבע.