שתף קטע נבחר

המ"פ מה"זובור" העיד: 'אתיופי, אבל עם ביטחון'

עדותו של מפקד הפלוגה שלוחמיה הוותיקים היכו חייל צעיר שנגע ב"מקל הפז"ם" נחשפת. "כשהגעתי לא הסכמתי שיהיו דברים כאלו, אבל לא ידוע לי שגם היה לפני", טען ותקף את פקודיו. "שטותניק", אמר על אחד. "אתיופי עם ביטחון", על אחר

עדות המ"פ נחשפת - והיא לא כוללת לקיחת אחריות: סרן א', מפקד הפלוגה המסייעת בגדוד נחשון של חטיבת כפיר, נחקר במצ"ח בעקבות ה"זובור" שביצעו חייליו הוותיקים באחד מעמיתיהם הצעירים שהעז ונגע ב"מקל הפז"ם", בפרשה שנחשפה לראשונה ב-ynet. כשנשאל האם יש חוקי צעירים-ותיקים, אמר: "כשהגעתי לפלוגה לא הסכמתי שיהיו דברים כאלו, אבל לא ידוע לי שגם היה לפני. תחקרתי את החיילים והם אמרו שזה קרה להם כשהם היו צעירים (הנאשמים - י"ז)".

 

ה"זובור" בכפיר - כתבות נוספות

 

מוקדם יותר היום בית הדין הצבאי ביפו האריך עד תום ההליכים את מעצרם של חלק מהחיילים שהואשמו בתקיפה שגורמת חבלה ממשית בנסיבות מחמירות. מעצרם של יתר הנאשמים הוארך עד תחילת שבוע הבא. מוקדם יותר הוגש כתב אישום נגד עשרה חיילים

"במהלך האירוע כל הקצינים בפלוגה היו בערב פרידה מהמג"ד", סיפר סרן א'.

"לא הייתה נוכחות קצינים בפלוגה בכלל וגם לא של אנשי הקבע. רק הסגל בשירות חובה נשאר".

 

החייל שהותקף ציין בעדותו כי ההתעללות נמשכה בין רבע שעה לחצי שעה, אך לדברי המ"פ "כל האירוע הזה לוקח בין שבע לשמונה דקות. החייל יוצא וקצת כואב לו בצלעות ובבטן. הוא לא מדווח לאף אחד כי הוא חושב שזה יעבור".

 

על אחד הנאשמים: "הוא בלי יותר מדי שכל"

מפקד הפלוגה הדגיש כי "כל החיילים לקחו אחריות על האירוע ואף אחד לא התחמק, אך בסופו של דבר אם לא היה קורה משהו לחייל לא היינו יודעים על זה בחיים".

 

לדבריו, לא היו אירועים חריגים בפלוגה בעבר. עם זאת, הוא לא חסך ביקורת על החיילים הנאשמים. "זו מחלקה מאוד מגובשת באופן יוצא דופן", אמר. "העובדה שכולם יושבים יחד, זה לא מפתיע. כשהם עלו לפלוגה לפני שנה וארבע, הם דפקו נפקדות מחלקתית. זו מחלקה שבעיקר טובה מקצועית, אך בעיקר מועדת לפורענות ובנוסף לא מזמן היה איתם אירוע של אלכוהול במחלקה".

 

החייל שהותקף בבית החולים לצד חבריו (צילום באדיבות: בית החולים העמק ) (צילום באדיבות: בית החולים העמק )
החייל שהותקף בבית החולים לצד חבריו(צילום באדיבות: בית החולים העמק )

 

סרן א' תיאר בפני החוקרים באופן אישי את דעתו על חלק מהנאשמים שאחד מהם היה נהגו האישי. על הנאשם א', אמר: "בדרך כלל השטותניק של המחלקה, ומנסה לעשות את הדברים פיזית. זה שהוא ניגש ראשון לתת את המכה, זה לא מפתיע. הוא בעל ביטחון עצמי גבוה, בלי יותר מדי שכל.

 

"מ' הוא בחור אינטליגנט מאוד, אבל מועד לפורענות במחשבות שלו ותמיד הוא חושב איך לעשות שטויות. א', נאשם נוסף, אמנם אתיופי, אבל הוא בעל ביטחון עצמי גבוה מעל הממוצע וגם הוא יוזם האירוע. הוא בן אדם אימפולסיבי כחלק מהאופי של המחלקה. שניים מהלוחמים הושעו בעבר מהלחימה ולאחר מכן חזרו ללחימה".

 

"מכה חלשה, כדי לצאת ידי חובה"

המתלונן עצמו סיפר בחקירתו כי קיבל מאחד הנאשמים את האגרוף הכי חזק. "אני לא אשכח את זה", אמר. "התקפלתי ונפלתי על הרצפה. חשבתי שיתנו לי ללכת אחרי המכה הראשונה, אבל כולם היו צריכים לתת לי אגרופים בלי יוצא מן הכלל. זה היה עשרה אגרופים.

 

"כצעיר קיבלתי את משפט הפז"ם עד הסוף. בזמן המשפט הם צחקו ואמרו לי שאני בחור חזק. בסוף בקושי קמתי. ראיתי ממש שחור בעיניים ולא יכולתי לשלוט בעצמי. נפלתי והתעלפתי. לא ידעתי שהעונש שאקבל מכות יהיה בצורה כזו וכל כך הרבה. לא יכולתי לצאת מהחדר כי הם חסמו את הדלת ופחדתי לצאת. היו לי כאבים עצומים, קשיי נשימה וסחרחורת.

 

"יש אצלנו בפלוגה כללי פז"ם כמו שיש בכל חטיבה בצה"ל. הצעירים מקבלים אצלנו עונשים כשהם אומרים בטעות 'כמה עוד', 'עד מתי', או נוגעים בדברים ששייכים לוותיקים".

 

בעדותם, חלק ניכר מהנאשמים הביעו חרטה על המעשים. אחד מהם הוסיף: "אני נגד פז"ם והבאתי לו מכה יחסית חלשה, כדי לצאת ידי חובה. אני מצטער מאוד על מה שקרה לו ומבטיח שדבר כזה לא יקרה בחיים".

 

מגעים ראשונים לעסקת טיעון

ל-ynet נודע כי חלק מהנאשמים החלו במגעים להסדר טיעון, לפיו הם ירצו עונש מאסר של מספר שבועות תמורת הודאה והבעת חרטה על המעשה. בנוסף, לחובתם יירשם רישום פלילי מופחת שנמחק כעבור חמש שנים.

 

עורך הדין שי רודה, המייצג את אחד הנאשמים, אמר בתגובה: "חלקו של מרשי בפרשה מינורי והוא לא יזם את האירוע. מדובר בלוחם מצטיין ועלינו ללמוד את כתב האישום שהוגש נגדו".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
שלושה מהנאשמים בפרשה. לא מוערכים מדי על ידי המ"פ
צילום: מוטי קמחי
עו"ד שי רודה
מומלצים