מחאה בצ'ילה: סטודנטים הציתו אוטובוסים
זה למעלה משנה שסטודנטים, תלמידים ומורים בצ'ילה מפגינים למען מערכת חינוך שוויונית, איכותית וזולה. במהלך הפגנה שהידרדרה לאלימות נרגם אוטובוס שבו נוסעים ואחרים הוצתו
לאחר יותר משנה של הפגנות ומחאה ציבורית, משבר החינוך בצ'ילה עדיין לא נפתר. אתמול (יום ד') הגיעה המחאה לאחד משיאיה האלימים כאשר אוטובוסים הוצתו בסנטיאגו במהלך הפגנה של אלפי סטודנטים שדרשו חינוך חינם. המשטרה השתמשה בגז מדמיע וזרנוקי מים ו-75 מפגינים נעצרו. 49 שוטרים נפצעו.
לא רק אלימות: התנשקות המונית במחאה בצ'ילה
המחאה נגד הרפורמה בחינוך הייתה שלווה ברובה והתאפיינה בהפגנות של סטודנטים, תלמידים, מורים ומשפחות. אך לעתים מסתיימות ההפגנות בעימותים עם השוטרים, בהובלת קבוצות אלימות שמתחמשות במקלות ובבקבוקי תבערה. ממשרד התחבורה נמסר כי הנזק לאוטובוסים מגיע ל-836 אלף דולרים.
בצילומים סלולריים מהזירה נראים נוסעי אוטובוסים זוחלים על רצפת הרכב בזמן שבריונים שראשיהם מכוסים בברדסים משליכים אבנים לעבר החלונות.
ממשלת צ'ילה מפנה אצבע מאשימה גם כלפי מנהיגי הסטודנטים: "המנהיגים פותחים פתח לוונדליזם ועבריינות", האשים דובר לשכת הנשיא, אנדרס צ'דוויק, "עד כמה אנחנו יכולים לסבול את המצעדים הלא חוקיים הללו שקוראים להשתלטות על בתי ספר ושמאיימים באוגוסט של אלימות? איך זה קשור לחינוך?".
מנגד, תוקפים הסטודנטים את הממשלה: "אני מצר על מה שקורה היום ברחובות סנטיאגו, אבל הממשלה אחראית לכך בגלל העצלות שלה ושתיקתה לנוכח ההצעות של תנועת הסטודנטים", אמר נשיא התאחדות הסטודנטים של אוניברסיטת צ'ילה, גבריאל בוריס, "ניסינו בכל דרך לנהל דיאלוג".
כשהחלו ההפגנות ההמוניות בצ'ילה התעוררה תקווה לרפורמה במערכת החינוך, שתיטיב עם משפחות עניות. במקומות מסוימים השתלטו תלמידים על בתי הספר שלהם, כינסו אסיפות ופתחו בשביתות רעב בקריאה לשפר את מערכת החינוך.
אך אחרי שנה של מחאה, הפוליטיקאים והסטודנטים מתבצרים בעמדותיהם והמערכת עדיין סובלת מבתי ספר ציבוריים באיכות נמוכה, אוניברסיטאות פרטיות יקרות, מורים לא מוכשרים ובנקים שגובים ריבית גבוהה
על הלוואות לשכר לימוד שרוה הצ'יליאנים לא יכולים להרשות לעצמם.
שיעור התמיכה בנשיא צ'ילה, סבסטיאן פיניירה, צנח בעקבות המחאה, שהסבה את תשומת הלב לחוסר השוויון בהשכלה ובכלכלה. פיניירה סירב לשנות את מערכת החינוך, אך הציע להקצות מיליארד דולרים למלגות ולהפחתת הריבית על הלוואות. אך הסטודנטים דורשים שינוי דרמטי. הם מבקשים לשנות את שיטת המיסוי כך שעשירים ישלמו יותר והממשלה תשלוט באוניברסיטאות הפרטיות.