שתף קטע נבחר

תמי 4: למה ההנחיות לישראלים ולאמריקאים שונות

בין היתר, לפי התקן האמריקני, יש להחליף סנן אחרי 500 ליטר, אולם בתמי 4 המליצו לצרכנים בישראל להחליפו רק אחרי 2,000 ליטר. החברה: "המים בישראל טובים מאשר בארה"ב". אחרי פניית ynet, שטראוס מים הסירה את איזכור התקן מהאתר שלה. "יידענו את לקוחותינו בכל התקנים הרלוונטים למכשיר אותו הם רוכשים"

שטראוס מים התהדרה באתר תמי 4 ובפרסומיה בתקנים אמריקניים מחמירים, אבל מבדיקת חוברת ההוראות לצרכן בעברית עולה כי ההנחיות לצרכנים הישראלים שונות מהנחיות התקנים מארה"ב. מדוע התהדרו בשטראוס מים בתקן אמריקני למים, כשלכאורה לא עמדו בו באופן חלקי בארץ? בישראל, תמי 4 פועלת פי התקן הישראלי, אם כך, למה להצהיר בחגיגיות שהמכשירים עומדים בתקן זר שאינו מיושם כלל בארץ, אלא רק בקרב לקוחות החברה שמעבר לים?

 

באתר האינטרנט של החברה נכתב: "מכשירי תמי 4 Primo ותמי 4 Family הוסמכו לתקנים המחמירים ביותר של ארגון המים האמריקאי ה- WQA; ברי המים הוסמכו לתקן ה- GOLDSEAL על-ידי ארגון המים האמריקאי, WQA, מול 3 תקני NSF (תקן 42, תקן 53, תקן 55), המתמקדים במערכות טיפול במים ונחשבים לתקנים המחמירים בעולם בהקשר זה".

 

כלומר, לפי אתר תמי 4 וכן לפי הודעות ששלחו לעיתונות, המכשירים פרימו ופמילי קיבלו את ההסמכה המכונה "סרטיפיקציית חותמת הזהב" (Gold seal certification ) של ארגון המים האמריקני - (WQA – (Water Quality Association לשלושה תקני (NSF (National Sanitation and Foundation המתמקדים בעיקר בבדיקות כימיות של מערכת הסינון וקשורים בין היתר בטיפול בכלור, טעם וריח המים. בנוסף, כך אמרו במכון התקנים הישראלי ל-ynet, למכשירי תמי 4 - פמילי ופרימו - ניתן תו תקן ישראלי (ת"י 1505 חלק 1).

 

לפני: החברה מתגאה בשלושה תקנים אמריקניים ()
לפני: החברה מתגאה בשלושה תקנים אמריקניים

 

אחרי פניית ynet: החברה מתגאה רק בשני תקנים אמריקניים ()
אחרי פניית ynet: החברה מתגאה רק בשני תקנים אמריקניים

 

 

הישראלים צריכים להחליף סנן מאוחר מדי?

נשמע מכובד ביותר, אך שימו לב לאי ההתאמות בין התקן האמריקני NSF 53 לבין ספרי ההפעלה של המכשירים בארץ. לפי התקן האמריקני, הסנן טוב לשימוש ועושה את עבודתו עד כ-500 ליטר ואז יש להחלפו, אולם לפי ספרי ההפעלה בעברית של תמי 4 יש להחליף סנן כל 6 חודשים או כל 2,000 ליטר.

 

מדוע בתמי 4 ממליצים לצרכן הישראלי להחליף את הסנן אחרי כמות מים הגדולה פי 4 מזו הנדרשת לפי התקן האמריקני? אם הסנן טוב עד 500 ליטר, האם זה אומר שהצרכנים בישראל משתמשים לכאורה בסנן שכבר לא מסנן היטב?

 

בבדיקות שנערכו במסגרת התקן האמריקני, נמצא שמכשיר הפמילי מפחית את כמות הכלור בלפחות 50% לאחר שעברו דרכו 500 ליטר. אולם לא ברור אם הסנן נבדק אחרי שעברו דרכו 2,000 ליטר כפי שממליצים לצרכן הישראלי. בנוסף, מדוע לצרכן הישראלי נאמר להחליף סנן כל 6 חודשים בעוד שבתקן האמריקני אין כל התייחסות לפרק הזמן הזה?

 

המנורה קוטלת חיידקים באופן שונה בארץ לעומת חו"ל?

תהייה דומה מתעוררת גם לגבי ההוראות לצרכן הישראלי בעניין מנורת ה-UV שאמורה "לקטול את החיידקים" לפי תמי 4. על פי תקן ה-NSF המדובר, היא אמורה לפעול כשקצב זרימת המים הינו 0.9 ליטר לדקה. אולם בחוברת של תמי 4 פמילי נאמר כי המנורה אמורה לפעול בספיקה של 1.3 ליטר לדקה. גם מידע זה, לכאורה, אינו עומד בהלימה עם התקן.

 

בקצב מהיר של 1.3 ליטר בדקה, יעילות מנורת ה-UV לכאורה יורדת. מדוע ,לכל הפחות, לא התאימו בתמי 4 את קצב הזרימה של מכשיריה בארץ לקצב שנבדק בארה"ב? לא ברור אם הסיבה לפער היא התאמה לתקן הישראלי, אולם לפי התקן הישראלי, יתכן שהיה צורך דווקא להקטין את קצב הזרימה כדי להעלות את יעילות מנורת ה-UV ולא להאיצו. 

 

משיחה עם החברה נאמר ל-ynet כי תקן 53 NSF בודק זיהומי מים בעיקר בארה"ב. הוא עוסק בבדיקת מתכות רעילות שלא קיימות במי מדינת ישראל ומדובר באחד התקנים הכי מחמירים מבחינת בדיקת המים. טענתם: "לא רק שאנחנו בטוחים לפי התקן המחמיר ביותר, אלא שאנחנו עומדים בתקן הנדרש בישראל", אבל אם התקן לא תקף בישראל, למה להתהדר בו?

  

מה זה "מטהר כימי"?

תהיות נוספות עולות מחוברת ההפעלה של תמי 4 פמילי הניתנת להורדה באתר. בחוברת מופיע המונח "מטהר כימי", אך המונח אינו קיים בתקן הישראלי ויוצר את הרושם כאילו המתקן מטהר את המים מכימיקלים שונים – ולא כך הדבר. לפי החוברת, תו התקן ניתן על הורדת הכלור בלפחות 75%. לא על טיהור כימי. בחברה טוענים כי לאתר קושרה חוברת ישנה וכעת - הוסר ממנה המונח.

  

בנוסף, מנורת ה-UV מתוארת בחוברת כמנורה שקוטלת חיידקים. האמנם? המנורה, במידה והיא יעילה ומתפקדת, מונעת התפתחות להמשך צמיחה של חיידקים. לא קוטלת אותה.  

 

אחרי פניית ynet, בשטראוס מים הסירו את ההצהרה בעברית המתהדרת בתקן NSF 53 מאתר החברה. כמו כן הסירו מהאתר את החוברת הכוללת את המונח "מטהר כימי".

 

"שטראוס פועלת על פי הוראות מכון התקנים הישראלי"

מנהל האיכות של שטראוס מים אורן גרייפנר, מסר בתגובה: "חברת שטראוס מים הינה חברה בינלאומית המפתחת, מייצרת ומשווקת מערכות לטיפול במי שתייה וגאה לעמוד בתקנים המחמירים ביותר בעולם בתחום טיפול המים, על מנת להבטיח ללקוחותינו מוצרים איכותיים, אמינים ובטוחים לשתייה.

  

"שטראוס מים פועלת על פי כל הוראות מכון התקנים הישראלי, לפיכך- הבדיקות לסנן נעשו בהתאם לתקן הישראלי ל- 2000 ליטר ולפי ספיקה של 1.3 ליטר לדקה. מעבר לבדיקות של יכולות המכשיר, מתבצעת בדיקה של מיצוי כל החומרים שנוגעים במים. אנו מיידעים את לקוחותינו בכל התקנים הרלוונטים למכשיר אותו הם רוכשים".

 

"מכשירי תמי 4 של שטראוס מים, הם מכשירים המשווקים בכל העולם, לפיכך, אנו מקפידים להחזיק בתקנים בינלאומיים שונים בנוסף לתקנים הישראלים המחמירים. הבדיקות עבור NSF-55 נבדקו לפי קצב של 1.3. ליטר לדקה ו- 2000 ליטר.

 

"כחברה בינלאומית אנו עומדים בתקנים הרלוונטים למדינות בהן משווקים המכשירים שלנו. תקן 53 מטפל בחומרים אורגניים שנמצאים במים (VOC) ולא מטפל במתכות כבדות בכפוף להנחיות משרד הבריאות הישראלי. כל המכשירים נבדקים ומאושרים ע"י מכון התקנים הישראלי בתו תקן 1505.

 

"מכשירי שטראוס מים נבדקים על ידי מכון התקנים הישראלי לפי תקן NSF-53 המכונה גם 'מטהר כימי' (ממיסים נדיפים), לכן זה צויין בעבר במדריך. בגלל בעיות טכניות של מכון התקנים הוא אינו מסוגל לבצע את הבדיקות כיום לכן החלטנו להוריד את המושג מכל מדריכי הלקוח".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
המקצוענים
צילום: רונן מנגן
בר מים פרימו של תמי 4. בארץ הוראות ההפעלה שלו אחרות
צילום: רונן מנגן
מומלצים