פישר: הפחד מאחורינו אך הכלכלה עוד מאטה
נגיד בנק ישראל, סטנלי פישר, שומר על אופטימיות זהירה ומעריך: הזרמת מאות מיליארדי דולרים למשק האמריקאי הצילה את כלכלת ארה"ב מחזרה לשנות ה-30. לדבריו, נקודת הכובד של הכלכלה העולמית עוברת לכיוון של הודו וסין: "ב-2005 המערב היווה 67% מהתמ"ג העולמי, וב-2030 יהיה 40%"
הנגיד סטנלי פישר השתתף היום (ב') באירוע הפתיחה של מודל האו"ם 2012 בקמפוס המסלול האקדמי המכללה למינהל בראשון לציון. בדבריו התמקד הנגיד בפעולות שנעשו לחלץ את הכלכלה האמריקאית מהמיתון, וכן לנעשה במקומות אחרים בעולם.
פישר ביקש להתייחס לשיעור שנלמד מימי השפל הגדול בארה"ב וההשלכה שלו על מה שהתרחש בשנים האחרונות: "הבנקאים המרכזיים, במיוחד הבנק המרכזי של ארה"ב, למדו את הלקח מהשפל הגדול. הפד (הבנק הפדרלי המרכזי בארה"ב) הגיב בצורה תקדימית והציף את הכלכלה בכסף. תוך חודשיים הם שמו טריליון וחצי דולר וקנו הכל. והם עשו את זה טוב מאוד. אם בן ברננקי לא היה חוקר של השפל הגדול, היינו אולי נמצאים במקום אחר".
לדברי פישר, ברננקי הבין שזה לא כמות הכסף שמשנה, אלא ההיצע של האשראי. "לא קיבלנו שפל גדול, אלא מיתון גדול. זה סיפור נורא, אבל זה לא אסון בסדר גודל אדיר. אנחנו לא עם 25% פחות תוצר". הנגיד הוסיף כי "עברנו את הפחד הגדול של אחרי קריסת ליהמן ברדרס, אבל הכלכלה העולמית מאטה מעט".
פישר עבר לסקור את שינויי המגמה בכלכלה בעולם. "נקודת הכובד של הכלכלה העולמית עוברת לכיוון של הודו וסין, באופן שונה מכל מה שהכרנו מאז המהפכה התעשייתית. ב־2005 ארה"ב והמערב היוו 67% מהתמ"ג העולמי וב־2030 זה יהיה 40% - זה שינוי אדיר בתקופות ובייצור, ושינוי שכזה לא קורה מבלי שיהיו השלכות. השאלה עתה היא מה יהיו ההשלכות", שאל פישר.
התשובה שהוא הציע לשאלה זו: "מה שקרה הוא שמצאנו את עצמנו בעולם עם משברים גדולים ותכופים, באסיה, במדינות מתפתחות, בדרום אמריקה וקצת באפריקה, ברוסיה וכדומה. מדינות שהחלו להתפתח מצאו את עצמן לא פעם במשבר גדול", אמר.