הבית הלבן: יש עוד זמן לסנקציות על איראן
בישראל אולי מדברים על תקיפה בסתיו, אבל דובר הבית הלבן מדגיש כי בארה"ב מאמינים שעדיין לא הגיעה העת לתקוף. הוא ציין כי וושינגטון וירושלים חולקות "הרבה מאוד מידע" בנוגע לרפובליקה האיסלאמית, ושהלחץ על טהרן כל הזמן גובר. ולמה באירופה שותקים? "הם לא מאמינים שזה יקרה"
על רקע הדיבורים על תקיפה ישראלית קרובה באיראן, אמר אמש (יום ב') דובר הבית הלבן ג'יי קרני כי בממשל אובמה מאמינים כי "נותר עוד זמן ומרחב" לדיפלומטיה ולסנקציות - ושהאמריקנים חלקו את העמדה הזאת עם בנות בריתם. קרני הזכיר כי ראש ממשלת ישראל בנימין נתניהו אמר לאחרונה כי טרם קיבל החלטה אם לתקוף את מתקני הגרעין של הרפובליקה האיסלאמית.
הסוגיה האיראנית - דיווחים נוספים ב-ynet:
הפגנה תחת ביתו של ברק: "לא למלחמה באיראן"
אולמרט: "אין שום סיבה לתקוף עכשיו באיראן"
"נתניהו וברק רוצים לתקוף באיראן בסתיו"
דובר הבית הלבן, ששוחח עם כתבים במטוס הנשיא בדרך לאירועי הבחירות באיווה, ציין כי מדיניות הנשיא ברק אובמה היא למנוע מאיראן להשיג נשק גרעיני, אולם לדבריו "לאיראן עדיין
יש הזדמנות לנצל" את המאמצים הדיפלומטיים ולשתף פעולה עם הקהילה הבינלאומית.
"אנחנו מצטערים שאיראן לא קיבלה עדיין את ההחלטה האסטרטגית להתמודד עם הדאגות החמורות של הקהילה הבינלאומית לגבי תוכנית הגרעין שלה", אמר קרני והדגיש כי המעצמות ממשיכות במאמץ להגביר את הלחץ על איראן. "ארה"ב ממשיכה לפעול עם שותפותיה סביב העולם להגביר את היקף הסנקציות נגד איראן, והלחץ יגבר עד שאיראן תשנה כיוון".
הדובר ניסה להרגיע את הצמרת המדינית בישראל והדגיש כי ארה"ב מגבירה מדי שבוע את הלחץ שלה על איראן "באמצעות סנקציות ובאמצעים אחרים", שאותם הוא אינו מפרט. הוא גם ציין לטובה את שיתוף הפעולה הביטחוני עם ישראל ואמר כי "אנחנו חולקים בינינו הרבה מאוד מידע, במיוחד בכל הקשור לאיראן".
אורן: "הדיפלומטיה לא עבדה"
בתוך כך, שגריר ישראל בארה"ב מייקל אורן אמר אתמול בראיון לערוץ החדשות האמריקני בכבלים MSNBC כי "אנחנו צריכים להיות מציאותיים. הדיפלומטיה לא עבדה והסנקציות לא הצליחו. אנחנו צריכים להניח ברצינות על השולחן את כל האופציות".
אורן אמר עוד כי "הגענו לנקודה שבה אנחנו צריכים לקבל החלטה מכרעת. סנקציות משתקות, בליווי איום אמין בפעילות צבאית שהחברים בטהרן ייאלצו להאמין לו, אולי יצליחו להניא אותם, אבל אנחנו צריכים - כמו שהנשיא אובמה אמר - לשמור את כל האופציות על השולחן, כולל האופציה הצבאית".
במקביל, רוסיה מתחה אמש ביקורת חריפה על ארה"ב בעקבות הסנקציות שהטילו האמריקנים בסוף החודש שעבר על תעשיית ייצוא הנפט האיראנית. בהודעה שפרסמה דוברת משרד החוץ במוסקבה נמסר כי מדובר ב"סחטנות גלויה". הדוברת מריה זקארובה אף הדגישה כי ההחלטה האמריקנית עלולה להשפיע על היחסים בין מוסקבה לוושינגטון, אם חברות רוסיות יינזקו מן העיצומים.
שותקים באירופה
על-רקע העימות בין ישראל לאמריקנים בסוגיה האיראנית, בולט השקט ששורר בבירות האירופיות המרכזיות בכל הקשור לנושא. בשעה שבכירים הממשל האמריקני הגיעו לפגישות עם הצמרת המדינית בישראל, אף לא אחד משרי החוץ או ההגנה של מדינות אירופה הרלוונטיות לנושא האיראני (צרפת, גרמניה ובריטניה) לא טרחו להגיע לירושלים כדי להביע את עמדתם.
גורמים ישראלים שמקיימים דיאלוג רציף עם דיפלומטים אירופאים בכירים, סיפרו ל-ynet כי בימים האחרונים הסבירו דיפלומטים שמוצבים בישראל כי במדינותיהם "לא מתרשמים מן הדיווחים בתקשורת הישראלית על אודות תקיפה ישראלית". הדיפלומטים סיפרו לבני שיחם הישראלים כי הם מדווחים על השיח הציבורי הסוער בישראל, אולם באירופה מתייחסים לדיווחים אלה בחוסר רצינות, ובעיקר כלפי האפשרות כי ישראל תפעל לבדה ותתקוף את מתקני הגרעין האיראניים.
"או שהם לא מאמינים לביבי, או שהם לא מאמינים שזה יקרה", אמר גורם ישראלי ששמע את הדברים מפי הדיפלומטים. "חוסר האמון בנתניהו הוא גדול באירופה". מי שכן מסתובבת עדיין באזור ומעורה היטב בסוגיה האיראנית היא שרת החוץ של האיחוד האירופי קתרין אשטון. השרה, שהייתה מעורבת גם במגעים של המערב מול איראן, מבקרת לעתים תכופות בירושלים על-מנת לדווח לראש הממשלה נתניהו על המגעים עם טהרן. עם זאת, בתקופה האחרונה גם היא הורידה פרופיל תקשורתי.
במשרד החוץ בירושלים הבחינו בשקט היוצא דופן בבירות אירופה השונות בהשוואה לארצות הברית. דיפלומטים ישראלים שמוצבים בבירות המרכזיות לא דיווחו עד כה על חוסר אמון
כלפי הפרסומים בישראל, אולם בירושלים מציינים כי "אירופה עסוקה מאוד בבעיות הפנים שלה. חוץ מזה, אנחנו נמצאים כעת בשיא חופשות הקיץ, והם לא ממש מעוניינים להתבטא בצורה שתתרום אולי עוד יותר לעלייה במחירי הנפט. הדיבורים כאן בארץ על תקיפה העלו את מחירי הנפט בעולם, המשבר הכלכלי מעמיק, וארה"ב היא זו ששוברת את הראש עם הנושא האיראני. לאירופאים אין סיבה כרגע להתערב".
עם זאת, גם במשרד החוץ מביעים פליאה מחוסר המעורבות האירופית בסוגיה האיראנית, וכן מן העובדה שאף לא אחד מבכירי הממשלות בגרמניה, בצרפת ובבריטניה טרח להגיע לירושלים בחודשים האחרונים על מנת לדון בנושא.
Read this article in English