שתף קטע נבחר

רוצח דוגמנית בריטית לבג"ץ: שכחתם אותי בכלא

יניב מלכה רצח לפני 14 שנה את חברתו קדמבה סימונס, נידון למאסר עולם והועבר לכלא בישראל. כעת הוא דורש מבג"ץ להורות על שחרורו בטענה חריגה: "העונש שהוטל עליי הוא 13 שנה בלבד, הייתי צריך להשתחרר לפני שנה וחודשיים"

שכחו אותו בכלא? יניב מלכה, שרצח את בת זוגו, הדוגמנית הבריטית קדמבה סימונס, עתר היום (ג') לבג"ץ בדרישה לשחררו מהכלא לאלתר. לטענת מלכה, הוא יושב בכלא שלא כחוק כבר 14 חודשים משום שבבריטניה היה משתחרר לאחר 13 שנות מאסר על אף שנידון למאסר עולם, ואילו בישראל נקצב עונשו ל-30 שנה.

 

עוד בערוץ החדשות:

ביש מזל מתועד: מצא לו מקום לפרוץ למכונית

ניסוי ההתרעה הסלולרי: לא למנויי אורנג'?

 

"עוול כה משווע, דוגמת המקרה של העותר, לשמחת כולנו, מתגלה רק לעיתים נדירות ביותר", נכתב בעתירה שהגיש עו"ד יחיאל גוטמן. לטענתו, מדינת ישראל פגעה בזכויותיו של מלכה "ללא כל הצדקה, בניגוד לחוק ולהתחייבויות הבינלאומיות של ישראל".

 

גופתה של קדמבה בת ה-24 נמצאה ביוני 1998 בדירה של חברתה בצפון לונדון. באותו בוקר נעצר מלכה לאחר שניסה לקפוץ מבניין גבוה. השניים הכירו כמה חודשים קודם לכן בגואה שבהודו והפכו לבני זוג.

 

סיקור המשפט ב"ידיעות אחרונות" (צילום: ארכיון ידיעות אחרונות) (צילום: ארכיון ידיעות אחרונות)
סיקור המשפט ב"ידיעות אחרונות"(צילום: ארכיון ידיעות אחרונות)

 

התביעה בבריטניה טענה שמלכה חנק למוות את זוגתו - שניהלה בעבר רומן עם סולן להקת אואזיס ליאם גלאגר - משום שתכננה לעזוב אותו, אך הוא טען שהשניים רצו להתאבד יחד, אך לאחר שסייע לה לא הצליח לשים קץ לחייו. בשנת 1999 הורשע מלכה ברצח ונידון למאסר עולם. שלוש שנים לאחר מכן הוא הועבר לישראל כדי להמשיך לרצות את העונש שהוטל עליו.

 

"בבריטניה הוא כבר היה חופשי" 

אולם כעת טוען מלכה כי בית המשפט בבריטניה דן אותו למעשה ל-13 שנות מאסר בלבד, במסגרת מה שקרוי בבריטניה tariff - שמשמעותו קביעת רף מינימלי של ריצוי עונש בין כותלי בית הסוהר. פרקליטו טוען בעתירה כי ישראל מחויבת לכבד את החוק הבריטי ולכן עליה לשחרר את מלכה מיד. הוא דורש גם פיצוי כספי בגין מאסר בלתי חוקי ופגיעה בחירות.

 

עו"ד גוטמן טוען כי אם מרשו היה ממשיך לרצות את מאסרו בבריטניה, "בסבירות גבוהה מאוד, שאין חולק עליה, העותר היה אדם חופשי החל מחודש יוני 2011". הוא אף מציג מקרה דומה שהתרחש בצפון אירלנד והתקבל על ידי בית המשפט לערעורים בצפון אירלנד ובית המשפט האירופי לזכויות אדם. 

 

במסגרת העתירה דורש מלכה מבית המשפט להוציא צו הבאת עד,

שבמסגרתו יורה למשרד החוץ לאפשר לשגריר ישראל בפיליפינים מנשה בר-און, אשר שימש כקונסול ישראל בבריטניה בתקופה ההיא, למסור תצהיר בכל הנוגע למעורבותו בהעברת מלכה לישראל. לטענת מלכה, משיחה טלפונית עם בר-און עלה כי הוא "מאשש את טענות העותר כי התפיסה התודעתית של כל הגורמים המעורבים הייתה כי ה-tariff בן 13 שנות המאסר יכובד בישראל".

 

"הרשויות המוסמכות מתבקשות, לאלתר, לשים סוף לעוול המשווע שנגרם לעותר, אשר נמק בבית הכלא רק משום שהועבר מטעמים הומניטריים לריצוי עונשו בישראל", סיכם עו"ד גוטמן, "ברור לכול כי אילו היה היום העותר באנגליה היה הוא אדם חופשי אשר שילם את חובו לחברה. על כן יש לשחרר את העותר מבית הכלא לאלתר".

 

ממשרד המשפטים נמסר בתגובה: "לכשתגיע העתירה, תוגש תגובתנו לבית המשפט, כמקובל".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
קדמבה סימונס
צילום: ארכיון ידיעות אחרונות
מומלצים