בכיר בביטוח לאומי: הכסף הולך לאלפיון העליון
הקצבאות לא מספיקות בעליל, האי-שוויון מעמיק והכסף מחולק בצורה "סוּפר לא שוויונית". סמנכ"ל מחקר ותכנון בביטוח לאומי נפגש עם סטודנטים ועלה למתקפה יוצאת דופן נגד מדיניות ממשלת נתניהו: "הכסף הולך לחברות גדולות. לכו לאלפיון העליון לראות למי זה הולך"
מה באמת חושבים בביטוח הלאומי על המדיניות החברתית-כלכלית של ממשלת נתניהו? סמנכ"ל מחקר ותכנון בארגון, ד"ר דניאל גוטליב, סיפק הצצה נדירה למה שכנראה נאמר עד עכשיו רק בחדרי חדרים. במפגש עם סטודנטים למשפטים במכללת שערי משפט בהוד השרון הוא הודה: "הרסנו לעובד הישראלי את הביטחון הסוציאלי". כך נודע ל-ynet.
עוני, מצוקה וקיצוצים - כתבות נוספות
- מעט פחות עניים: 837 אלף ילדים מתחת לקו העוני
- מכת עוני? "ארגוני הסיוע צריכים להכריז שביתה"
- הקיצוצים אושרו בממשלה; השר כחלון הצביע נגד
"שמונה אחוזים מהעניים בישראל הם ממשפחות שיש להן שני מפרנסים", אמר
ד"ר גוטליב בפורום הסגור, והתייחס גם לסוגיית הקצבאות, שלטענתו "לא מספיקות בעליל". לדבריו, "הבטחת הכנסה מספיקה בערך לשליש מהמינימום למחיה בכבוד על פי מודלים מקובלים של הבנק העולמי. הכיסוי של הקצבה הוא מתחת לכל ביקורת ובהשוואה בינלאומית אנו בקצה התחתון".
הוא ציין כי כלכלנים רבים טוענים שאם אדם יקבל קצבה בקלות, לא יהיה לו תמריץ לצאת לעבוד. "התשובה לטענות אלה היא שקצבאות מאוד עוזרות ויש הרבה מקרים שזה הדבר היחיד שיכול לעזור", אמר, "מי שמבין במדיניות חברתית צריך להבין שצריך לשלם את מה שאדם זקוק לו כדי להתקיים בכבוד, יחד עם עידוד להכניסו לשוק העבודה. אצלנו משקיעים רק שישית ממה שמשקיעים ב-OECD לתוכנית כמו ויסקונסין שהייתה אצלנו וגם היא נסגרה".
"בקצה העליון של ה-OECD באי-שוויון"
ד"ר גוטליב האשים כי המדיניות הממשלתית לא רק שאינה מצמצמת את האי-שוויון אלא מעצימה אותו. הוא רמז למדיניות מיסוי שגויה של הממשלה שהיטיבה עם החברות: "השוק החופשי הקטין את האי-שוויון בין 2002 ל-2009, אבל החלטה ממשלתית הביאה להעלאת האי-שוויון לאורך השנים בגלל מדיניות בכיוון הלא נכון. במדינת ישראל, על פי מדד ג'יני לאי-שוויון, אנחנו בקצה העליון של ה-OECD ומתחרים עם ארה"ב, מכסיקו וטורקיה - וזאת לא מחמאה גדולה כל כך".
הוא הוסיף ורמז לראש הממשלה ולשר האוצר כשאמר: "קובע מדיניות צריך לשאול את עצמו, לאן הוא הולך? איך הוא עושה זאת? יש בתקציב גירעון של חמישה מיליארד שקלים שהולך לחברות חזקות כמו
טבע על פי חוק עידוד השקעות הון. סך הכול מדובר בכ-14 מיליארד שקלים שמחולקים בצורה סופר לא-שוויונית וצריך ללכת לאלפיון העליון כדי לראות למי זה הולך".
עם זאת, סמנכ"ל הביטוח הלאומי מסרב להצטרף לביקורת על הממשלה לנוכח העלאת מחיר הלחם: "זה פופוליסטי כרגע לדבר על הלחם - לא מציינים שיש הצמדה של הקצבאות לעליית המחירים".
מהביטוח הלאומי נמסר בתגובה כי "הדברים שנאמרו משקפים את עמדתו המקצועית והאישית של ד"ר גוטליב".
ביקורת מרומזת פחות השמיעה יו"ר מפלגת העבודה, ח"כ שלי יחימוביץ', שאמרה כי ראש הממשלה נתניהו עושה מאמצים עזים להעצים את העיסוק הציבורי בענייני ביטחון ולסלק את הדיון הכלכלי והחברתי העמוק והער שהציבור מתעקש לקיים.
בדברים שנשאה לפני מנהלים בכירים במגזר הציבורי, בבית הספר למדיניות ציבורית באוניברסיטה העברית, טענה יו"ר מפלגת העבודה כי ראש הממשלה אינו מבין את השינויים שהתרחשו בחברה הישראלית. "נגמרו הימים שבהם ערב בחירות נקראו הבוחרים להתכנס סביב סיסמאות ישנות ומשומשות שחילקו אותם לגושים מסורתיים של ימין ושמאל מדיני", אמרה.