שתף קטע נבחר

מומחה טוען: טיפול אלטרנטיבי באלרגיה - מסוכן

סביב תגובות אלרגיה לפריחה ולמזון הומצאו שיטות ומכשירים שונים ומשונים שמתיימרים לטפל בבעיה ולהקל את התסמינים המטרידים, אבל האם מדובר בחלופה אמיתית לרפואה הקונווציונלית? מומחה מסביר מהן הדרכים היחידות לאבחן

אלרגיה היא תופעה לא רצויה שנגרמת מ"טעות" של מערכת החיסון. המערכת מפעילה ללא צורך "כלי מלחמה" בגוף האדם כנגד גורם חיצוני שמשולל יכולת להזיק, ובכך פוגעת בתפקוד האיבר שבו מתרחשת התגובה האלרגית, ולעתים גם בתפקוד הכללי.

 

לדוגמה, חולים הסובלים מרגישות לפריחת זית יפתחו לעתים קרובות תסמינים בעיניים כצריבה ודמעת, תסמינים אפיים כנזלת והתעטשות או תסמינים נשימתיים כקוצר נשימה, שיעול וצפצופים בחודשי האביב המאוחרים יותר.

 

קראו עוד על טיפול באלרגיה :

  

אלרגיה כמחלה של מערכת החיסון גורמת לתסמינים מוגדרים מאוד: התגובות יהיו קודם כל בשטחי המגע בין הגורם הזר למערכת החיסון. כלומר, לא ייתכן שאלרגן הנמצא באוויר, למשל, יגרום לתסמינים בגופנו מבלי שתהיה תגובה ראשונית במערכת הנשימה. הדבר נכון גם לגבי אלרגן הנמצא במזון, ולאחר ספיגתו מתפתחת תגובה - לא ייתכן שתופיע ירידה בלחץ דם בלא שתהיה גם פריחה.

 

יתר על כן, כדי שמערכת החיסון תוכל להגיב, על מחולל התגובה להיות בעל גודל פיזי מסוים ובכמות מספקת, אחרת לא תתפתח התגובה.

 

תגובה לא רצויה כלפי גורם חיצוני שאינה קשורה למערכת החיסון מכונה "אי סבילות". אי סבילות ללקטוז, למשל, עלולה לגרום לכאב בטן ולשלשולים, תסמינים שאינם קיימים בתגובות אלרגיות.  

 

יש המשוכנעים שהפרעות קשב, למשל, נגרמות ממזון כלשהו, ובמיוחד נוטים להאשים את הממתקים. אולם ADHD היא פגיעה נוירולוגית באזורים מוגדרים במוח: המוח מוגן מחדירה של חומרים כימיים, לכן לא תיתכן חדירה של חלבונים שיכולים לגרום לאלרגיה לרקמת המוח, ואין אפשרות של תגובות אלרגיות בה.

 

אשר לסוכרים, הסוכר היחיד המועבר למוח הוא גלוקוז, ואיננו יכולים כלל להיות רגישים אליו.

 

רפואה מודרנית מול עתיקה

טכנולוגיות הרפואה המודרנית מאפשרות אבחון וטיפול ברמת דיוק גבוהה במחלות לב, מחלות נוירולוגיות, מחלות ממאירות ועוד. מצבים שהוכרו במחצית הראשונה של המאה העשרים כגזר דין מוות, מטופלים היום בהצלחה באלפי חולים מדי שנה.

 

ידוע כי לטיפול בחולים בתרופות, בניתוחים ובשיטות נוספות יש תופעות לוואי או סיכונים, ואלה נלקחים בחשבון בעת ההחלטה על הדרך המוצעת למטופל. התייעצות של רופאים מהתמחויות שונות משפרת את סיכויי ההצלחה ומפחיתה את הסיכון, אך למרות זאת יצא לרפואה המודרנית שם רע בעשורים האחרונים.

 

רבים פונים לשיטות טיפול אחרות, רובן עתיקות או ותיקות, מתוך אמונה שאלה יעילות יותר וגם חפות מתופעות הלוואי המאפיינות את התרופות המודרניות.

 

עם שיטות הטיפול המקובלות ניתן למנות את ההומיאופתיה, אקופונקטורה (דיקור סיני), אוסטיאופתיה (טיפול במניפולציה של עצמות השלד), הרבליזם (תרופות מהצומח), ריפוי באנרגיות המועברות מ"בעל כוחות" למי שחסר אותן ועוד.

 

הרפואה המערבית מעמידה את כל המידע בשקיפות מלאה לשם בקרה מחקרית, ודורשת הוכחה מבוקרת לכל טענה, דרך הטיפול ושיטת הבדיקה. לעומת זאת, הרפואה האלטרנטיבית מקבלת לעתים קרובות נתונים בני עשרות, מאות ולעתים אלפי שנים מבלי להטיל ספק בנכונותם ובלי לבדוק את תוקפם.

 

אלרגיה תופיע קודם בשטחי המגע בין הגורם הזר למערכת החיסון (צילום: index open) (צילום: index open)
אלרגיה תופיע קודם בשטחי המגע בין הגורם הזר למערכת החיסון(צילום: index open)
 

האם יש אלטרנטיבה לאבחון?

תסמיני אלרגיות נחלקים לארבע קבוצות, שהחשובה והשכיחה בהן היא האלרגיה המיידית. בתגובות אלרגיות מסוג זה המערכת מגיבה תוך דקות לאחר חשיפה בדרכי הנשימה. שהייה בבית שיש בו חתול למי שרגיש אליו, למשל, תגרום לגירויים בעיניים, לנזלת ואף לקוצר נשימה.

 

מצד שני, אכילת חטיף המכיל בוטנים על ידי מי שרגיש להם תגרום ראשית לפריחה ורק בהמשך לתסמינים נשימתיים או תסמינים הקשורים לכלי הדם או הלב. גם בהחדרה ישירה של אלרגן לגוף (עקיצת דבורה או הזרקת תרופה), תופיע קודם פריחה ורק לאחריה תסמינים נשימתיים ואחרים.

 

ניתן לאבחן אלרגיה באמצעות תבחין עורי או בדיקת דם. התבחין העורי זול, מהיר ובעל רגישות גבוהה, בעוד שבדיקת הדם יקרה מאוד והתשובה ניתנת לרוב רק כעבור מספר שבועות. אין כל בדיקה חלופית היכולה לאבחן רגישות אלרגית.

 

מכשירים המתיימרים "לקלוט תדרים" מהמטופל כדי לאתר אלרגיות ושיטות מוזרות אחרות לא נבדקו מעולם בצורה מדעית מבוקרת, לכן לא נכון להשתמש בהן.

 

האם יש אלטרנטיבה לטיפול?

טיפול מודרני באלרגיה מבוסס על התאמה בין סיפור קליני לבין ממצאי תבחין העור או בדיקת הדם, ויציע למטופלים התרחקות במידת האפשר מחשיפה לגורם האלרגיה, תרופות המטפלות בתסמינים או בגורמיהם ולעתים טיפול חיסוני.

 

לא ניתן להפחית אלרגיה בדרך אחרת, ועד היום לא נמצאה עדות מבוקרת להשפעה של שיטה אלטרנטיבית כלשהי על תסמינים אלרגיים.

 

יתרה מכך, ניסיונות אלטרנטיביים "לבטל" אלרגיה, במיוחד במקרים של רגישות חזקה למיני מזון, עלולים להיות מסוכנים כיוון שהם יוצרים אשליה אצל המטופל שלא ייגרם לו נזק במקרה של חשיפה.

 

בכל מקרה של חשד לאלרגיה מומלץ לפנות למרפאה לקבלת ייעוץ מרופאים מומחים בתחום.

 

הכותב הוא מנהל מרפאה לאלרגיה במאוחדת



 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
הדרכים היחידות לאבחן: בדיקת דם או תבחין עורי
צילום: index open
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים