עוספיה לא לבד: 30 מזבלות מעשנות תועדו בגליל
עשרות אתרי פסולת לא חוקיים פזורים בצפון ומסכנים את התושבים בגלל סכנת ההתלקחות שלהם. עמותת "אזרחים למען הסביבה" מיפתה כבר 30 אתרים כאלה ומבקשת מהציבור להזרים תמונות נוספות שיעזרו למפות את השאר
המזבלה הלא חוקית בעוספיה, שבה פרצה השריפה בכרמל , אמנם תהפוך לפארק – אבל עשרות אתרי פסולת פיראטית אחרים פזורים כבר שנים בצפון הארץ ומסכנים את חיי התושבים את הסביבה, משום סכנת ההתלקחות שלהם. כעת החליטו בעמותת "אזרחים למען הסביבה" בגליל לפעול לפתרון הבעיה ופנו לציבור בבקשה לסייע במיפוי אתרי הפסולת הפזורים בשטח.
- המזבלה שגרמה לשריפה בכרמל תהפוך לפארק
- מדוע פסולת הבנייה ממשיכה לזהם את הטבע?
- זבל של עבריינים: המלחמה בפסולת הפיראטית
ליאורה אמיתי, מנהלת שותפה בעמותה, מספרת כי אין כמעט יום שבו לא מתרחשת שריפה אחת לפחות, באחד מאתרי הפסולת הרבים שברחבי הגליל העליון והמערבי. על רקע מכת השריפות של הקיץ האחרון - אתרים אלה מהווים סיכון משמעותי לתושבים משום סכנת התפשטות האש, כפי שאפשר היה לראות באסון הכרמל. עד כה מיפתה העמותה כבר למעלה מ-30 אתרים, שמופיעים במפה שלפניכם:
בדרך כלל מדובר באתרים פיראטיים ללא פיקוח, כאשר הסיבות להתלקחות עלולות להיות התלקחות טבעית כתוצאה מתסיסת חומרים שונים, שריפה מבוקרת שיצאה מכלל שליטה או הצתה מכוונת. מכוון שאתרי הפסולת הללו כוללים שלל חומרים כמו פלסטיק וגומי, השריפות גורמות לפליטת חומרים רעילים ומסוכנים לאוויר, שמסכנים את בריאות התושבים.
אך התוצאות של השריפות הללו עלולות להיות הרסניות הרבה יותר. "התופעה מסוכנת מאוד ויכולה לגרום חלילה לאסון כבד", מזהירים בעמותה. "ריבוי צמחייה וחורשים בגליל, בצירוף גלי החום והיובש אשר פוקדים את האזור מהווים 'קרקע פורייה' להתפשטות שריפות שיכולות לצאת מכלל שליטה ולהמיט אסון".
על מנת להפסיק את התופעה, בעמותה פצחו בפרויקט שכולל פעילות הסברה בעברית וערבית למניעת שריפות באתרי פסולת. בנוסף, בעמותה החלו למנות את שלל האתרים כדי לגבש תמונת מצב עדכנית, ומבקשים את עזרת הציבור בנושא. איך עושים זאת? כל מי שרואה אתר פסולת פיראטי או עשן שריפה מיתמר מאתר פסולת - מוזמן לתעד זאת ולשלוח את התמונה לעמותה, על פי סדר הפעולות הבא: