שתף קטע נבחר
 

משק בפאניקה וכלכלה שזקוקה להרגעה

כלכלה חייבת יציבות ואופק בהיר. מאידך, פטפטת בלתי נגמרת, קו לא אחיד וערפול, מביאים למצב שגם כלכלה מוצלחת נכנסת לפאניקה ויוצרת אפקטים שליליים על המשק. ברור שאם תרחישים יתממשו, יהיו לכך השלכות מרחיקות לכת על הכלכלה. האם מקבלי ההחלטות לוקחים את כל הסיכונים בחשבון?

בתום מלחמת העולם השנייה יזמה ארצות הברית את תוכנית מרשל לשיקום אירופה. התוכנית הביאה לשגשוג מהותי ארוך שנים, של המשק האמריקני. בהקשר אחר אך עם תוצאות כלכליות עגומות, יצא הנשיא בוש השני למלחמת עיראק.

 

 

העלויות המטורפות של המלחמה וההקשר הגלובלי שלה, הכו את הכלכלה האמריקנית מכה קשה ממנה לא התאוששה עד היום. דיון קצר זה ולקחיו, אמורים להביא לתובנות על הקשר ההדוק שבין כלכלה לפוליטיקה, ולחשיבה על מה שיהיה לאחר המלחמה, הרי זה מה שקובע.

 

המשק נמצא במצוקה. מניתוח קר של המצב, ברור שמלחמה עם איראן לא תיטיב עם המצב הכלכלי, להיפך. סביר שמחירי האנרגיה יזנקו ויפגעו בכלכלה העולמית וזו רק דוגמה אחת. לא ניכנס לאובדן חיי אדם יקרים שיגרמו לצער כבד.

 

הביצועים של הכלכלה שלנו נמצאים בירידה מתמשכת. הממשלה מתרצת זאת במצב הכלכלי הגלובלי. הוא בהחלט משפיע. מצופה ממנהיגות אחראית שתאמר גם כאן את כל העובדות, כאשר היא לא יכולה להתעלם מכשלים מהותיים במדיניות הפיסקאלית והרגולטורית שננקטו על ידה.

 

מכשולים שהשפיעו לרעה על הפעילות הכלכלית במשק, שהתבטאה בהגדלת הגרעון, בדרדור שוק ההון, בעלית מחרי הדיור בירידה בביצועים עסקיים של חברות ובעליה באבטלה. ההשפעות החיצוניות צפויות להעיק עוד יותר ולהשפיע לרעה על הביצועים.

 

החולשה והמשבר בגוש האירו ובארה"ב לא ייטיבו עם היצוא הישראלי. ספק אם יגיעו השקעות זרות מהותיות למשק וברור שהצמיחה תקטן משמעותית. לתוך סיטואציה בעייתית זו נכנסת עכשיו ברגל גסה מדיניות צחצוח החרבות הפומבית בנושא האירני ומדרדרת את המצב הכלכלי עוד יותר.

 

מה הציבור מבין ומה הממשלה עושה

הציבור מבין לאשורו את המצב ופועל בהתאם. ניכרת ירידה בצריכה הפרטית המקטינה את הצמיחה במשק. לא מעט אנשים נכנסים לחרדות ושומרים את כספם בדולרים. מחזורי הבורסה מצטמקים והולכים, כאשר במקביל ניכרת האטה בכלל הפעילות הכלכלית, שמתווספת אליה הירידה בייצוא.

 

כל אלו יגדילו את מספר המובטלים וירעו את מצב הרוח הכלכלי והלאומי. הציבור לא רואה שלפטפטת יש השלכות על המוכנות הלאומית לשעת חירום. לחלק גדול מהאוכלוסייה אין מקלטים ראויים. חלק משירותי החירום לא ערוך להתמודד עם אירועים רחבים,ולכשליש מהאוכלוסייה אין ערכות מגן.הציבור גם סופג סטירות בשפע, כאשר ברור שגזירות 2013 בשער והם תהיינה כואבות. בין איראן לגזירות אין פלא שהדיכאון מתגבר.

 

כלכלה, הובלה ואחריות

מנהיגות נבחנת בזמן משבר ואנחנו מצויים במשבר. מנהיג צריך לשדר ביטחון, רוגע, סמכות ואחריות. מצופה ממנהיגות אחראית שתלך לפי קו ברור, רציני ושקול שהיא מתווה. מנהיגות במשבר איננה יכולה להמשיך ולנקוט במדיניות של זיג זג. רק אתמול האשים ראש הממשלה את הרגולציה בחלק מהחוליים של הכלכלה שלנו. מי יצר וגידל את הרגולציה?.

 

אסור למנהיגות בזמן משבר לייצר פאניקה. המצב הוא רציני מידי ואין צורך בפטפטת מיותרת כדי להמשיך ולדרדר אותו. בנוסף כולנו מבינים אתהמשמעות של המונח "נבואה שמגשימה את עצמה". הפטפטת יוצרת מכניזם שלילי במשק, בחברה ובכלכלה. הפרשנות שמשנה חדשות לבקרים כיוון, יוצרת כר נרחב לניחושים ומגבירה את חוסר הביטחון. בהיבט הכלכלי מתחילים להרגיש ניצני פאניקה. עם ישראל זקוק לביטחון. יש לנו צבא מדהים, הציבור מצפה שתהיה לו גם מנהיגות.

 

הכותב הוא מרצה לכלכלה במרכז ללימודים אקדמיים אור יהודה. עמית במכון לאחריות חברתית

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
ד"ר ישראל בוקסר
צילום: באדיבות המרכז ללימודים אקדמיים אור יהודה
מומלצים