הרצליה: וילה במחלוקת בחוף של מיקי פדרמן
וילת הענק של איש העסקים מיקי פדרמן, הבעלים של מלון דן אכדיה הסמוך, נושקת לחוף בהרצליה. זאת למרות שהמקום אסור למגורים אלא מיועד למלונאות. בעיריית הרצליה טוענים: לווילה יש היתר; ובמלונות דן מוסיפים: הכול חוקי
כבר שנים שעיריית הרצליה, והעומדת בראשה יעל גרמן, נאבקות בנחישות כדי שקו החוף ההרצלייני יישאר בידי הציבור ולא ישמש לצורך מגורים פרטיים . יעידו על כך מאות מדיירי המרינה שהעירייה מונעת מהם להתגורר בדירות, ומנסה לאלץ אותם לקיים את הוראות בית המשפט ולהפוך את הדירות ליחידות נופש לכלל הציבור בחלק מהשנה.
כתבות נוספות בנושא חופי הרצליה:
- אושרה הרחבת דן הרצליה; שכ"ד של 350 שקל
- התושבים נגד הרחבת מלון דן אכדיה על החוף
- תושבי הרצליה נגד טיילת: "תחסל את החוף"
אלא שמתברר שיש מקרה אחד לפחות, יוצא דופן, שבו לעירייה אין שום בעיה להשלים עם כך ששטח נדיב הנושק לקו המים, בייעוד מלונאי, משמש כבר 32 שנים למגוריה של משפחה אחת - משפחת פדרמן. אבי המשפחה, איש העסקים מיקי פדרמן, הוא מבעלי רשת מלונות דן ובהם דן אכדיה, שנמצא בחוף אכדיה בהרצליה. בשטחו של אותו מלון ממוקמת הווילה שבה מתגוררת המשפחה.
רק לפני כשנה הפך הבית לאולם שמחות, כשהבן דניאל פדרמן נשא לאישה את הזמרת שרונה פיק, בתו של צביקה פיק. מיטב ידועני ישראל הוזמנו לאירוע, ובראשם נשיא המדינה שמעון פרס. כולם בוודאי החסירו פעימה מהמיקום המנצח של הבית, על מדשאה הפונה לים.
קרקע שייעודה מגרש מיוחד
כיצד זכתה משפחת פדרמן להתגורר צמוד לקו החוף? מסמכים שהגיעו לידי "ממון" מלמדים כי ב1977- ביקשה חברת מלונות דן היתר לבניית אגף מלונאי חדש ברחוב רמת ים, מדרום ובסמיכות למלון הקיים בחוף אכדיה. בהיתר הבנייה שניתן לחברה תואר ייעוד המבנה כך: "הקמת אגף ייצוג בן קומה אחת - שתי דירות וחניות בשטח של 467 מ"ר."
מדובר בקרקע שייעודה "מגרש מיוחד" ושהתכליות בה, לפי התוכניות, הן "בתי הבראה ונופש, בתי מלון ופנסיונים, בתי הארחה, בתי קפה ומסעדות עם תזמורת, אולמי ריקודים ונשפים." מה פשר ההגדרה הלא שגרתית "אגף ייצוג?" מומחי נדל"ן עמם שוחחנו טענו כי אין מדובר במינוח רשמי, והכוונה ככל הנראה לאגף שבו ישכן המלון אח"מים.
אלא שבחברת מלונות דן ובעיריית הרצליה פירשו את ההיתר אחרת. בפועל, משנת 1980 ועד היום, כפי שעולה מדיווחים של חברת מלונות דן בעבר, מתגוררת במקום משפחת פדרמן, שמשלמת כיום שכירות של 695 אלף שקל בשנה, כולל 66 אלף שקל ארנונה לעירייה.
מדוע דווקא משפחת פדרמן זוכה לגור בנכס המיוחד? במסגרת החלטת מלונות דן בשנים האחרונות לחדש את חוזה השכירות מול הבעלים, נכתב כי "החברה רואה יתרון בהשכרת הנכס הצמוד למלון למר מיכאל פדרמן, בין היתר לאור החשיבות ששוכר הנכס לא יעשה בו שימוש העשוי להפריע לפעילות המלון, ובכלל זה עמידתו של מר פדרמן בתנאי הסכם השכירות."
נכס מפואר, מהיקרים בישראל
צילומי אוויר מלמדים כי לא מדובר בעוד נכס מפואר בהרצליה פיתוח, אלא בקרקע ייחודית, מהיקרות בישראל, עליה ניצבת וילה רחבת ידיים שנושקת לטיילת החדשה שבנייתה הסתיימה לאחרונה. כחלק מהעבודות אף נסלל שביל קצר שמחבר בין הכניסה המערבית למתחם לבין הטיילת עצמה. שטח המגרש עליו ניצבת הווילה עומד על 1.8 דונם והוא מוקף בצמחייה מטופחת, שמסתירה מעיני סקרנים את המתרחש מאחוריה.
בשנים האחרונות מקדמת חברת מלונות דן תוכנית גרנדיוזית להקמת בית מלון עצום, שיכלול 1,300 חדרים. המלון מתוכנן לקום על שטח מלון דן אכדיה הקיים, והמגרשים שצמודים לו צפויים להיהרס, בהם גם הווילה עצמה.
עם זאת, מקריאה במסמכי התוכנית עולה כי הבנייה בפועל צפויה להתחיל חמש שנים לאחר אישור התוכנית וכי גם אז הווילה לא תיהרס, כיוון שמדובר בתוכנית בנייה בכמה שלבים. בשלב הראשון ייבנה החלק הצפוני של המגרש ורק לאחריו, בתהליך שייקח כמה שנים, ייבנה החלק הדרומי שבו מצויה הווילה, כך שבפועל הווילה לא צפויה להיהרס בשנים הקרובות.
תוכנית הבנייה רחבת ההיקף, שזוכה לתמיכת עיריית הרצליה, אושרה לאחרונה בוועדת התכנון המחוזית של תל-אביב. אלא שכמה מתושבי האזור שמתנגדים לתוכנית הגישו בשבוע שעבר בקשה לערער על ההחלטה למועצה הארצית לתכנון ולבנייה.
לדברי המתנגדים, קיומו של מלון כה גדול יביא לעומס תחבורתי עצום ולפגיעה בנוף. באחד מנימוקי הבקשה לערער כותבת נציגת אותם דיירים, עו"ד ענת בירן, כי בתוכנית קיימים "פגמים חוקיים שעניינם אי-גילוי העובדה כי בתחום התוכנית נעשה שלא כדין שימוש אסור למגורים."
בהמשך מוסיפה בירן כי "ברור לכל כי קיומו של בית מגורים והשימוש בו למגורים במקרקעין המיועדים למלון בלבד אסורים על פי דיני התכנון והבנייה ומהווים עבירה על החוק, מסוג העבירות בהן נלחמת עיריית הרצליה עד חורמה במיוחד ביחס לשימושי מגורים באזורי מלונאות."
עיריית הרצליה: ההיתר חוקי
בקשת הערר מעלה סוגיה נוספת. בהיתר הבנייה המקורי משנת 1977 נכתב כי שטח המבנה יהיה 467 מ"ר בנוי בלבד. אלא שבדיווחיה של חברת מלונות דן עצמה מהשנים האחרונות, בהם היא מתייחסת למבנה כ"בית מגורים," נכתב כי שטחו הבנוי גבוה בהרבה ועומד על 700 מ"ר.
"כיצד קיים במקום בית מגורים בשטח של כ700- מ"ר כאשר היתר הבנייה מתיר רק 467 מ"ר ואף הם בייעוד למלונאות,"? נכתב בבקשה.
בעיריית הרצליה אליה פנינו השבוע סירבו להתייחס באופן מפורש לעניין המגורים, ורק טענו כי ההיתר שניתן בעבר חוקי: "לווילה יש היתר להקמת אגף ייצוג, בן קומה אחת, שתי דירות וחנייה. ההיתר משנת 1977 ואושר מתוקף תוכנית 253א.'
"ההיתר יצא על פי השימושים שהתב"ע מאשרת. לגבי הטענה ששטח הבית 700 מ"ר, הוצאנו פקח לשטח ואנו בודקים את הנושא. החברה לפיתוח תיירות תיכננה וביצעה את עבודות בניית הטיילת בחוף הים. בחלק מתכנון דרך הטיילת, בנתה החברה לפיתוח תיירות שביל המחבר מאזור החנייה הציבורית לטיילת לצורך גישה נוחה לציבור, תפעול ותחזוקה שוטפת. השביל העובר מהחנייה לטיילת עובר ליד ביתו של פדרמן. לא נבנה שביל לביתו של פדרמן."
תגובת חברת מלונות דן: "מלון דן אכדיה, על כל מבניו ואגפיו, כולל המבנה המושכר ליו"ר דירקטוריון החברה, מיקי פדרמן, נבנה בהתאם לתוכניות בניין העיר הרלוונטיות, ועל פי היתרי בנייה שהוצאו לחברה כדין מעת לעת, והשימוש בו, כולל לצורכי מגוריו של יו"ר הדירקטוריון, הינו כדין. קיומו של המבנה, ומגוריו של מר פדרמן במבנה, מפורסמים בציבור, ידועים לכל ואינם בגדר סוד. לא נעשה כל ניסיון להסוותם.
"על פי התוכנית שהוגשה על ידי החברה, ושאושרה בוועדה המחוזית, מיועד המבנה להריסה, ולכן לא היה צורך להתייחס אליו בהרחבה בתסקיר ההשפעה על הסביבה של התוכנית המוצעת, שהוגש על ידי החברה. בשנות השבעים, בעת הוצאת היתר הבנייה למבנה, הייתה נהוגה דרך חישוב שטחים אחרת מזו הנהוגה כיום. היתר הבנייה שהוצא אז מקיף את כל שטח המבנה, וההבדל בין השטח כפי שדווח על ידי החברה (שהינו השטח לצרכי ארנונה) לשטח המחושב לצורך היתר הבנייה משנות השבעים נובע מהשינוי בדרכי החישוב".
הידיעה פורסמה הבוקר במוסף "ממון" של "ידיעות אחרונות"