מהומות בדרום-אפריקה: שוטרים ירו למוות בכורים
3,000 כורים שבתו והתבצרו בשבוע האחרון במכרה הפלטינה "לונמין", והיום הגיעה שעת ה-ש'. המשטרה החליטה לפזר אותם אחרי שהמשא ומתן עלה בתוהו, והכורים החמושים במצ'טות ובמקלות סירבו להתפנות. לפחות 36 בני אדם נהרגו
לפחות 36 בני אדם נהרגו הערב (יום ה') בדרום-אפריקה, כשהמשטרה המקומית פתחה באש לעבר כורים שובתים במכרה פלטינה כ-100 קילומטרים צפונית-מערבית ליוהנסבורג. לפי צלם של סוכנות הידיעות רויטרס, בני אדם נוספים נפצעו.
עוד חדשות מהעולם :
- האיראני היפה: עושה "לייק" ותורם לנפגעי הרעש
- מלחמות בלי כדורים. הסנקציות באמת עוזרות?
- תוניסיה: צייר מגן דוד על קיר מסגד - ונשלח לכלא
- המורדים: "המערב לא עוזר? נפנה לאל-קאעידה"
המשטרה הסתערה על הכורים שהתאספו ליד המכרה אחר הצהריים, ובשידורי הטלוויזיה בדרום-אפריקה ניתן היה לשמוע ירי כבד. בשידורי תחנת e.tv ניתן היה לראות גופות מוטלות שותתות דם על הקרקע. באחת התמונות נראו כמה כורים מביטים ממרחק בשוטרים החמושים מכף רגל ועד ראש.
אלפי הכורים השובתים באזור המכרה המתינו שם בימים האחרונים חמושים במצ'טות ובמקלות. מוקדם יותר היום אמר דובר המשטרה, דניס אדריאו, כי השיחות עם מנהיגי איגוד העובדים הרדיקלי "התאחדות פועלי המכרות ואיגוד הבנייה" התפוצצו, וכי לא נותרה ברירה אל לפנות אותם. "היום הוא היום", אמר הדובר.
כבר אתמול התאספו סביב המכרה כ-3,000 שוטרים, בהם אנשי יחידת עילית לפיזור מתפרעים, כשמגבים אותם מסוקים וסוסים. נשיא איגוד העובדים הרדיקלי הזהיר עוד לפני הפשיטה המשטרתית כי אם השוטרים יסתערו על הכורים, יהיה מרחץ דמים. "אנחנו לא הולכים מכאן לשום מקום", צעק וזכה לקריאות עידוד מהקהל, "אם יהיה צורך, אנחנו מוכנים למות כאן".
מכרה "לונמין", שבו אירעה התקרית, הוא יצרן הפלטינה השלישי בגודלו בעולם. בהודעה שפרסמה הנהלת המכרה מוקדם יותר היום נמסר כי הכורים יפוטרו אם לא יתייצבו למשמרות מחר.
התסיסה סביב מכרה לונמין החלה ב-10 באוגוסט, כש-3,000 פועלים פתחו בשביתה במחאה על משכורותיהם. הנהלת המכרה טוענת כי מדובר בשביתה בלתי-חוקית. לדברי ההנהלה, כורים שכן ניסו לשוב לעבודה ביום שבת האחרון הותקפו
על-ידי עמיתיהם. ביום ראשון השבוע, המשבר הפך לקטלני כשהמונים הרגו שני שוטרים כשהעלו את מכוניתם באש. ביום שני, אספסוף הרג שני פועלים ושני שוטרים. מנגד, שוטרים פתחו באש והרגו שלושה בני אדם.
השביתה החלה אמנם במחאה על משכורות, אולם האלימות שולהבה על-ידי מאבקים בין שני איגודי עובדים יריבים, שהמתיחות ביניהם כבר גלשה לעימותים אלימים מוקדם יותר השנה. שני האיגודים, "האיגוד הלאומי של פועלי המכרות" ו"התאחדות פועלי המכרות ואיגוד הבנייה", האשימהו זה את זה בסכסוך במכרה.