מפקד צבא מצרים כתב: על ארה"ב לעזוב המזה"ת
פשפוש בעברו של סידקי סובחי, שמונה השבוע לרמטכ"ל המצרי בטלטלה שעשויה לחזק את אחיזת האיסלאמיסטים בשלטון, מספק הצצה נדירה לעמדותיו המדיניות. "על ארה"ב להסיג כוחותיה מהמזרח התיכון לתמיד", כתב בתזה ב-2005, והלין על הקשר ה"חד-צדדי" של וושינגטון עם ישראל
האיש שמונה השבוע למספר 2 בצבא מצרים אמר בעבר כי ארצות הברית צריכה להסיג את כוחותיה מהמזרח התיכון, וכי כל דמוקרטיזציה של האזור צריכה לבוא מתוכו ולקבל לגיטימציה דתית. כך עולה מעבודת תזה שכתב בשנת 2005.
עוד חדשות מהעולם :
- במערב מאשרים: אחיו של אסד איבד רגל בפיגוע
- מהומות בדרום-אפריקה: שוטרים ירו למוות בכורים
- פורסם קלסתרון של חשוד בסיוע למחבל בבורגס
- אקוודור: ניתן מקלט מדיני למייסד ויקיליקס
אף שהוא נכתב לפני בחירתו של נשיא ארה"ב הנוכחי, ברק אובמה, המסמך שחיבר המפקד החדש של צבא מצרים, סידקי סובחי, כשלמד בארצות הברית, מספק הצצה נדירה למה שמתחולל בראשו של הקצין הבכיר מצבא מצרים, זירה המתנהלת הרחק מעין הציבור בדרך כלל.
הגנרלים של צבא מצרים, שבמשך עשרות שנים נשארו מאחורי הצללים, נדחפו לקדמת הבמה כשהנשיא חוסני מובארק, בעצמו מפקד חיל האוויר לשעבר, הודח במהפכה בשנה שעברה ובית המשפט העליון והכוחות המזוינים קיבלו על עצמם את האחריות לניהול המדינה.
הנשיא האיסלאמיסט החדש, מוחמד מורסי, שנכנס לתפקידו בחודש יוני, השאיר את חותמו על הצבא השבוע כשפיטר את שני הגנרלים הבכירים ביותר בו ולקח לעצמו בחזרה סמכויות שהגנרלים ניסו לשמור לעצמם. אף שבכירי הצבא המצרי קיימו
מסיבות עיתונאים והעניקו ראיונות כשניהלו את ענייני המדינה, הם מיעטו לחשוף בציבור את מחשבותיהם בנוגע למדיניות של מצרים מעבר לנושאים הקשורים להעברת השלטון, כמו למשל מערכת היחסים הקריטית עם ארה"ב, המספקת למצרים 1.3 מיליארד דולר בסיוע צבאי מדי שנה ומאמנת קצינים מצרים רבים.
"אני סבור שנסיגה אחת ולתמיד של צבא ארה"ב מהמזרח התיכון ומהמפרץ צריכה להיות המטרה של האסטרטגיה האמריקנית באזור", כתב סובחי בעת לימודיו בבית ספר צבאי בארה"ב. בהערות הסיכום שלו לתזה בת 10,600 מילה כתב כי "ארה"ב צריכה לקדם את המטרות האסטרטגיות שלה באזור בעזרת אמצעים סוציו-אקונומיים ויישום חסר-פניות של החוק הבינלאומי". הוא התכוון בכך למשפט שכתב מוקדם יותר בתזה, ובו תיאר את מערכת היחסים ה"חד-צדדית" של וושינגטון עם ישראל.
הגנרל סובחי אמר כי נוכחות הכוחות האמריקניים באזור נוצלה לשם הצדקת מאבקים מזוינים על-ידי איסלאמיסטים קיצונים. אף שרבים במזרח התיכון מתנגדים להצבתם של חיילים אמריקנים באזור, אין זה שכיח שהדעה הזו מושמעת כה בבירור על-ידי דמות בכירה בצבא מצרים, בעלת ברית איתנה של ארה"ב.
ארה"ב ניסתה להרגיע: "עבדנו עם כולם"
סובחי, בן 56, מונה למפקד צבא מצרים, התפקיד השני בחשיבותו בצבא המצרי, במסגרת הטלטלה הגדולה שעליה הכריז ביום ראשון השבוע מורסי. אנשי תנועת האחים המוסלמים שאליה משתייך מורסי נכלאו בהמוניהם ונרדפו על-ידי צבא מצרים בעשורים האחרונים על-ידי מובארק והנשיאים שקדמו לו, שצמחו כולם מהצבא. הקצין הבכיר בצבא מצרים, ראש המועצה הצבאית העליונה מוחמד חוסיין טנטאווי, שכיהן כשר ההגנה של מובארק במשך 20 שנה, נאלץ לפרוש אף הוא, והוחלף על-ידי הגנרל עבד אל-פתח אל-סיסי, ראש המודיעין לשעבר.
בעבודת התזה שלו כתב סובחי כי יש "חוסר הבנה ותקשורת בסיסי" בין מקבלי ההחלטות בממשלים האמריקניים לבין
ממשלות באזור. הוא כתב את הדברים לפני שאובמה ניסה לחולל שינוי במדינות ארה"ב על-ידי הושטת יד לעולם הערבי המוסלמי, צעד שבמסגרתו גם הגיע לשאת נאום היסטורי בקהיר בשנת 2009.
הגנרל כתב כי אחת הסיבות לכך היא שמקבלי ההחלטות בארה"ב עבדו במסגרת דמוקרטית וחילונית מאוד, אולם "דת האיסלאם קשורה באופן הדוק ובדרגות שונות לתפקודן של רוב הממשלות הערביות והחברות שאותן הן מנהלות". לדבריו, תהליך הדמוקרטיזציה "חייב להיות בעל לגיטימציה פוליטית, חברתית, תרבותית ודתית. במילים אחרות, תהליך הדמוקרטיזציה חייב לנבוע ממקור פנימי טהור ולהיתפש ככזה". הוא הדגיש בעזרת כתב נטוי את המילים "דתית", "להיתפש" ו"פנימי טהור".
סובחי כתב כי וושינגטון צריכה להפנות את מבטה לעבר "תוכנית מרשל חדשה", כשכוונתו לחבלת הסיוע העצומה שסייעה לאירופה להשתקם אחרי מלחמת העולם השנייה, כדי לזכות מחדש בהשפעה. התזה של סובחי פורסמה באתר משרד ההגנה האמריקני.
הטלטלה הגדולה בצבא האמריקני באה בעקבות מתקפת הטרור בסיני ב-5 באוגוסט, שבה רצחו אנשי ג'יהאד עולמי 16 חיילים מצרים, חטפו נגמ"ש ופרצו איתו לשטח ישראל - שם חוסלו בידי צה"ל. הפיגוע הגדול נתן למורסי את האפשרות לנצל את הזעם הציבורי כדי לבצע את חילופי התפקידים בצבא. הגנרלים לא גילו כל ניסיון התנגדות למהלך של מורסי. טנטאווי
ומפקד הצבא סאמי ענאן זכו שניהם לברכות חמות וקיבלו מדליות מהנשיא המצרי החדש בטקס שתמונות ממנו שודרו בטלוויזיה המצרית.
בין הגנרלים שקודמו אפשר למצוא גם את מוחמד אל-עסאר, שמונה לסגן שר ההגנה. הוא היה אחראי על היחסים עם ארה"ב, דבר שעשוי היה לסייע לקידומו, כמו גם העובדה שאחרי הדחת מובארק הוא מיהר לדבר נגד הנשיא לשעבר. דוברת מחלקת המדינה האמריקנית, ויקטוריה נולנד, הדגישה השבוע כמנסה להרגיע: "כל הממונים החדשים האלה הם מנהיגים שעבדנו איתם בעבר, ורבים מהם התאמנו גם כאן בארה"ב".
Read this article in English