מאחורי הקלעים: כך מנהל פרס מלחמה נגד תקיפה
בשבועות האחרונים פעל נשיא המדינה במרץ כדי להטות את הכף נגד תקיפה ישראלית באיראן. הוא לגלג על נתניהו, הפגין אמון באובמה וגם העריך שברק עומד מאחורי הדחף לתקוף. מבחינה זו, דבריו הם שיקוף דעתם של רבים במערכת הפוליטית
קשה היה למצוא אמש (יום ה') מישהו במערכת הפוליטית או המדינית שמעורה בסוגיה האיראנית ושהופתע מדבריו של הנשיא, שמעון פרס, בראיונות שהעניק לערוצי הטלוויזיה. לפני שהחליט לפרסם בפומבי את עמדתו בנושא האיראני פעל הנשיא בשבועות האחרונים מאחורי הקלעים כדי להטות את הכף נגד תקיפה ישראלית עצמאית באיראן. פרס יותר מרמז בשיחות שניהל עם גורמים רבים כי הוא סומך יותר על נשיא ארה"ב, ברק אובמה, מאשר על ראש הממשלה, בנימין נתניהו, ועל שר הביטחון, אהוד ברק.
לשכתו של נתניהו מיהרה להגיב לדברי פרס ולתקוף אותו אישית, דבר המעיד על המתיחות הרבה, שלא לומר קרע, השורר בין שני האישים. נתניהו אמנם התקשר לפרס ואיחל לו מזל טוב ליום הולדתו, אך היחסים בין השניים אינם כפי שהיו עד לא מכבר. מאידך, ברק סירב לתקוף את הנשיא. "לנשיא פרס זכויות רבות", אמרו מקורביו של שר הביטחון. "זכותו לומר מה שהוא רוצה, ועמדותיו של הנשיא מוכרות".
בכירים במערכת הביטחון חזרו והדגישו כי "ברק עצמו הבהיר ומבהיר בצורה חד משמעית כי ישראל אינה יכולה להרוס את מתקני הגרעין, אלא רק לעכב את התוכנית האיראנית. אין סיבה להיות מופתע ממה שאמר הנשיא. הדברים ידועים לכולם. הוא טען שישראל לא יכולה להרוס, אבל זה בדיוק מה שטוען גם שר הביטחון. אם וכאשר תהיה פעולה, ישראל רק תעכב את התוכנית".
השיטה של נתניהו: לעדכן את פרס - במטרה להשתיקו
על מנת להשתיק את פרס, הציף נתניהו את הנשיא בשנים האחרונות באינטנסיביות במידע רגיש. פעם אחר פעם הגיע ראש הממשלה אל משכן הנשיא, סגר את הדלת מאחוריו בלשכה, וקיים שיחות ארוכות עם פרס. נתניהו חשף בפניו את לבטיו, את תוכניותיו ושכנע את הנשיא כי הוא רציני בכוונותיו להגיע להסדר עם הפלסטינים. פרס בלע את המידע הרב, ושתק. התרגיל של נתניהו עבד. במשך יותר משלוש שנים הוא סירב לדבר פומבית נגד נתניהו. בראיונות שהעניק לתקשורת, הוא התעקש לשמור על כבודו של ראש הממשלה, וכל שאלה שנגעה לקיפאון המדיני או ליחסים המתוחים עם ארה"ב, נהדפו על ידו בקלות.
בשיחות סגורות שניהל פרס בשבועות האחרונים עם גורמים שונים, הוא מתח ביקורת חריפה על הכוונה של נתניהו וברק לפעול נגד מתקני הגרעין באופן עצמאי. הוא הביע חשש כבד כי שר הביטחון
הוא זה שדוחף את נתניהו לפעול, וזאת מסיבות פוליטיות ובכדי לשרוד. פרס לא הסתיר מבני שיחו את ההערכה הרבה שהוא רוחש לאובמה, ובני שיחו התקשו שלא להבחין בפער העצום בין ההערכה למנהיגות האמריקנית, ובין ההערכה למנהיגות הישראלית.
פרס גם הביע מורת רוח מהמצב הגיאו-פוליטי של ישראל. הוא מתח ביקורת חריפה על הקיפאון במשא ומתן המדיני עם הפלסטינים ותהה מדוע לא הצליח נתניהו להשיב את אבו מאזן לשולחן המשא ומתן. כמו בעבר, הבהיר פרס כי אבו מאזן הוא הפרטנר הטוב ביותר שיכול להיות לישראל כדי להגיע להסדר שלום, והסביר כי על מנת להתמודד עם הסוגיה האיראנית חייבת ישראל לטפל בדחיפות בסוגיה הפלסטינית.
עוד בחדשות ynet:
גם הקרע בין ירושלים לאנקרה מטריד את פרס. הנשיא מתח ביקורת חריפה על כך שישראל דחתה את כל הניסיונות להגיע לפשרה עם הטורקים, ולהשיב את היחסים למסלולם. "אי אפשר לפעול נגד איראן במצב הגיאו-פוליטי הקיים במזרח התיכון", הדגיש פרס. "המצב שלנו כיום לא עוזר ולא תורם. צריך לפתור את הסוגיות האלה לפני הכל". היחסים בין פרס לנתניהו היו כל כך מתוחים, עד כדי כך שהנשיא לגלג בשיחות סגורות על הדיווחים לפיהם נתניהו והמועמד הרפובליקני לנשיאות, מיט רומני הם חברים קרובים. "איזה חברים ואיזה קרובים", אמר הנשיא, שנחשב לתומך נלהב של אובמה. "זה שהם היו באותו המסדרון לפני כ-30 שנה זה לא אומר שהם חברים".
במערכת הפוליטית מגבים את פרס: נתניהו כפוי טובה
פרס מעודכן היטב בנעשה בסוגיה האיראנית. הוא מקבל תדרוכים מראשי צה"ל, המוסד, השב"כ, נפגש עם שרים ועם מקבלי החלטות. הוא נפגש גם עם גורמים בכירים במערכת המדינית-ביטחונית, שבאו אליו להתלונן על הלחץ שמפעילים נתניהו וברק, כדי לשכנע אותם לתמוך בפעולה ישראלית עצמאית. בפני כולם חזר על עמדתו: אסור לפעול לבד, ויש לחכות לאובמה. יש על מי לסמוך. אך לאט לאט החל הנשיא לחשוש כי נתניהו וברק מתכננים מהלך צבאי, בניגוד לעמדת ארה"ב וראשי מערכת הביטחון.
אנשיו של פרס ניסו להסביר כי הדברים שאמר הנשיא בראיונות לא נועדו לנגח את נתניהו אישית. "הדברים לא נועדו למתוח ביקורת אישית על נתניהו. הם מדברים ויש קשר ביניהם. הוא רק הביע את עמדתו", אמרו בלשכת הנשיא. אלא שהם מצטרפים לדברים רבים שנאמרו ונאמרים על ידי גורמים פוליטיים רבים, המתלוננים על האטימות שמפגין נתניהו כלפי "כל מי שהוא כבר לא צריך".
גורמים פוליטיים בכירים מתחו אתמול ביקורת חריפה גם על נתניהו ועל התנהלות הסובבים אותו. "אי אפשר לנהל מדינה כך", אמר גורם פוליטי המעורה בסוגיות רגישות. "נושאים קריטיים נדחים תמיד עד לרגע האחרון, ויש לחץ גדול בקבלת ההחלטות. אף דיון הוא לא דיון, שעה היא לא שעה. נתניהו יכול לקבוע דיון מהיום למחר, אנשים מבטלים תוכניות, ואז הדיון נדחה או מבוטל. שרים וחברי כנסת מרגישים כל הזמן שמזלזלים בהם, שלא מכבדים את הזמן שלהם".
שרים בקבינט חוזרים ומותחים ביקורת על כך שלא מתנהלים דיונים סביב נושאים רגישים ובסוגיות הרות גורל.
"ישיבות הקבינט מתכנסות רק כשביבי רוצה ליצור הצגה של דיונים והתייעצויות", טענו. "השרים בקבינט לא באמת יודעים מה קורה, ואין להם מושג מה יקרה אם תהיה מלחמה או מבצע ברצועה או בגזרות שונות. שרי הקבינט לא מסיירים בשטח ולא מבינים עד הסוף את המציאות. זה קורה רק בגלל נתניהו וברק, שמונעים את זה".
בכירים בליכוד ציינו כי "אף אחד כבר לא רוצה להתראיין ולהגן על נתניהו. בעבר, שרים וח"כים היו יוצאים להגנתו של נתניהו בתקשורת. זה כבר לא קורה, וזה לא קורה בגלל שאנשים מרגישים שנתניהו הוא כפוי טובה, שהוא משתמש וזורק, שהוא לא יהסס לדרוך גם על מי שעוזר לו ופועל למענו. אין לו נאמנות לאיש פרט לעצמו, והוא שובר שיאים אפילו במונחים של הפוליטיקה הישראלית הצינית".