פרס חרג מתפקידו? "לנשיא זכות לנקוט עמדה"
במערכת הפוליטית עדיין עוסקים במתקפה של מקורבי ראש הממשלה על הנשיא פרס, שמתנגד לתקיפה חד-צדדית של ישראל באיראן. ח"כ הרצוג: "נתניהו וברק משפילים את מי שחולק עליהם". ח"כ בן אליעזר: "ההתכתשות גורמת נזק למדינה"
העימות החסר תקדים בין מקורבי ראש הממשלה בנימין נתניהו לנשיא המדינה שמעון פרס על-רקע התנגדותו של הנשיא לתקיפה חד-צדדית של ישראל באיראן, ממשיך לעורר סערה במערכת הפוליטית. "ישנם רגעים בחיי אומה שלנשיא יש זכות להביע את עמדתו", אמר ל-ynet הבוקר (יום ו') ח"כ יצחק (בוז'י) הרצוג (העבודה), בנו של הנשיא השישי חיים הרצוג.
עימות נתניהו-פרס - דיווחים קודמים ב-ynet:
מאחורי הקלעים: כך מנהל פרס מלחמה נגד תקיפה
יחימוביץ': "השתלחות נתניהו בנשיא פרס - גסה"
מקורבי נתניהו נגד פרס: טעה גם בכור בעיראק
פרס קומם עליו את מקורבי נתניהו לאחר שאמר כי ישראל לא תוכל לתקוף לבד באיראן. ח"כ הרצוג סבור כי הנשיא לא עבר על הקוד הבסיסי. "ככלל", אמר הרצוג, "הנשיא חי במערכת הפוליטית והוא יציר כפיה. הקוד הבסיסי אומר שעל נשיא להימנע מלהתערב בסוגיות פוליטיות חריפות או לנקוט עמדה לטובת צד פוליטי כזה או אחר. עד כה הנשיא פרס הקפיד בנושא קלה כחמורה על אף שהיו מקרים שהייתה לי ביקורת שקטה על הגיבוי שהוא נתן לנתניהו ועל פעולות שנקט לטובת הגיבוי הזה".
הרצוג הוסיף כי "יחד עם זאת, יש רגעים בחיי אומה שלנשיא יש זכות להשמיע עמדה עקרונית. יש לו הרבה מידע שנמצא אצלו ומעמדו הבינלאומי הוא עניין שאין לו תקדים. אם הנשיא מרגיש אי נחת קשה מן העובדה שבשבועות האחרונים נתניהו וברק מחליפים מהלומות בוטות ופומביות עם ממשל הנשיא אובמה, במקום להדק את האינטימיות, הוא משמיע עמדה עקרונית".
על המתקפה הנחרצת נגד פרס מצד מקורביו של נתניהו אומר הרצוג כי "העמדה של נתניהו נוטפת צביעות. כשהנשיא נותן גיבוי, מבחינתם (נתניהו וברק - מ"א) זה מצוין וכשהוא מעיר הערה על נושא גורלי או מכריע על-רקע הניסיון האדיר שלו, הם מתנפלים בחמת זעם והיסטריה. מה שמטריד אותי במיוחד זה שהם מוכנים לפגוע בכל סמל של המדינה, לגמד ולהשפיל את כל מי שחולק עליהם, בין אם הוא נשיא המדינה ובין אם הוא קצין בכיר בצה"ל. אני משוכנע שהמתקפה על הנשיא תחזור אליהם כבומרנג".
ח"כ בנימין (פואד) בן אליעזר (העבודה) סבור כי ההתנצחות בין הצדדים פוגעת במדינה. לדבריו, "אני מציע גם לנשיא פרס ולגם לראש הממשלה נתניהו שייכנסו למקלחת קרה כדי להתקרר. ההתכתשויות הללו פוגעות בנו בצורה קשה מאוד. לכל אחד מותר לחשוב מה שהוא רוצה, אבל הוויכוח הקולני שהתעורר פה גורם למדינה נזקים עצומים. זה לא ויכוח בין שני פוליטיקאים, זה דבר שחוצה יבשות ומשודר לכל העולם. זה משחק לידיים של האיראנים ושל האמריקנים וחבל".
על השאלה האם נשיא המדינה יכול להתבטא בנושאים כמו סוגיית התקיפה באיראן, השיב בן אליעזר כי "אני חושב שכל אחד רשאי לחשוב מה שהוא רוצה. דעתו של פרס איננה דבר חדש, זו עמדתו. הוא תמיד אמר אותה וביטא אותה וצר לי שזה הפך להיות ויכוח קולני, קבל עם ועולם".
"צריך קורטוב של משמעות"
יוסי שריד שכיהן כשר בממשלתו של שמעון פרס ציין כי הביקורת על הנשיא לא הייתה נאמרת אילו השמיע דברים הפוכים. "כל העניין הזה הרי הוא מאוד ציני, מכל הצדדים", אמר שריד. "לו הנשיא היה מביע תמיכה בהם, אני מניח שהיו משבחים אותו. זה דומה לוויכוחים על רמטכ"לים שצריכים או לא צריכים להביע דעתם בפומבי. בכל פעם שרמטכ"ל הביע דעה שהייתה נוחה למישהו, הוא היה מקבל תמיכה ובכל פעם שלא, הינו שומעים שתוקפים אותו".
שריד אמר עוד כי "אנשים מתקשים לגבש פה עמדות עקרוניות לגבי מותר ואסור. הכול לפי הנוחות של הרגע. ככלל, פרס לא הרבה להתערב בשנים האחרונות בנושאים כאלה, ואולי החליט כי במשרה שלו אין רק כבוד וחנופה וצריך קורטוב של משמעות. כאשר ניטש ויכוח כזה והמחלוקת חובקת את כל הארץ אז האמת היא שגם נשיא המדינה יכול לתרום את תרומתו".
בראיונות שהעניק אתמול לערוצי הטלוויזיה אמר הנשיא
בין היתר כי "ברור לנו שאנחנו לבד לא יכולים לעשות את זה. אנחנו יכולים לדחות את זה, אבל ברור לנו שאנו צריכים ללכת יחד עם אמריקה". דבריו של הנשיא גררו ביקורת נוקבת מצד מקורבי נתניהו שאמרו כי "פרס שכח מהו תפקידו של הנשיא במדינת ישראל".
מקורבי ראש הממשלה אף ציינו "שלוש טעויות קרדינליות" מצדו של הנשיא והזכירו בהקשר זה את הסכמי אוסלו, ההתנתקות מעזה והתנגדותו של פרס להפצצת הכור בעיראק. "למזלם של אזרחי ישראל", אמרו מקורבי נתניהו, "ראש הממשלה בגין התעלם ממנו. רק השבוע אמר מנהיג איראן, אייתוללה עלי חמינאי, שישראל תימחק מהמפה, אז אסור שלמשטר הזה תהיה פצצת אטום".