דניס רוס: עלינו להרגיע את ישראל בסיוע צבאי
היועץ לשעבר לנשיא אובמה העלה תוכנית כדי לגשר על הפערים בין ישראל לארצות הברית בנושא האיראני. לפי ההצעה, ארה"ב תספק עוד פצצות "מפצחות בונקרים" ומטוסי תדלוק לישראל, ותניח הצעה סופית במו"מ עם האיראנים
דניס רוס, שהיה מבכירי המועצה לביטחון לאומי של נשיא ארצות הברית ברק אובמה, והתמקד במשך כשנתיים בטיפול בנושא האיראני, הציע הלילה (שבת) במאמר ב"ניו יורק טיימס" לנשיא האמריקני להגביר את זרם הסיוע הצבאי המיוחד לישראל בשביל תקיפה באיראן. מטרת הצעד המוצע - להרגיע את ההנהגה הישראלית, כך שלא תחוש שחלון ההזדמנויות הצבאי שלה נסגר.
האיום האיראני - הדיווחים האחרונים:
נסראללה: ישראל תיתן לאיראן התירוץ שחיפשה?
דבר זה יאפשר לה לדחות את התקיפה לשנה הבאה, במקרה הצורך. כך יסנכרנו את שעון העצר הישראלי עם שעון העצר האמריקני, והבית הלבן יוכל למצות את התהליך הדיפלומטי ואת ערוץ העיצומים הכלכליים, שנועדו להביא להפסקת תוכנית הגרעין האיראנית ללא שימוש בכוח צבאי.
רוס מציע במאמרו לספק לישראל "תוספת של פצצות מפצחות בונקרים", כלומר מעבר לאלה שכבר נמכרו לה, כמו גם מטוסי תדלוק ומידע מודיעיני ממוקד על יעדי תקיפה אפשריים. אלה חלק מהאמצעים שנועדו להפיס את רוחם של מקבלי ההחלטות בירושלים.
כך נראית תוכנית "ארבע הנקודות" שהציע דניס רוס:
- ארה"ב חייבת להניח על שולחן המו"מ עם איראן הצעה אחרונה, שתאפשר לטהרן כוח גרעיני למטרות אזרחיות, אבל עם מגבלות שימנעו ממנה התקדמות לקראת פצצה, אם יבחרו לעשות זאת בעתיד. הצעה כזו צריכה לשכנע את ישראל שוושינגטון לא מנהלת שיחות אינסופיות.
- האמריקנים יפתחו בשיחות עם החברות הקבועות במועצת הביטחון וגרמניה, על אסטרטגיה "ליום שאחרי", למקרה שהדיפלומטיה תיכשל ויהיה צורך להשתמש בכוח. דבר זה יאותת לישראל ולאיראן שארצות הברית רצינית כשהיא אומרת ש"כל האפשרויות על השולחן".
- הבכירים האמריקנים יציעו להנהגה הישראלית יכולות צבאיות מורחבות, שיאפשרו להוסיף זמן "בשעון העצר הישראלי", כמו מתן פצצות "מפצחות בונקרים" נוספות, מטוסי תדלוק נוספים ומידע על המטרות באיראן.
- ארה"ב צריכה לשאול את נתניהו אילו סוגי נשק הוא יצטרך כדי לאפשר דחייה של תקיפת איראן עד לשנה הבאה. דחייה כזו תאפשר למצות את המהלך הדיפלומטי ולתכנן את המהלך הצבאי אם הדיפלומטיה תיכשל.
"ארה"ב מרגישה שהיא יכולה להמתין"
רוס, דיפלומט בעל ניסיון של עשרות שנים בשירות נשיאים אמריקנים ובניהול מו"מ עם בכירים ישראלים, מכיר את ההנהגות בשתי המדינות טוב מכל אדם אחר. המאמר הוא ניסיון לגשר בין הצדדים, המצויים בהתגוששות מזיקה בתקשורת.
"ההבדלים בלוח זמנים אפשרי לפעילות צבאית, נובעים מההבדלים ביכולות ובהשקפה. לארה"ב יש יכולת צבאית עדיפה בצורה משמעותית על היכולת של ישראל, ולכן היא מרגישה שהיא יכולה להמתין זמן רב יותר באופן משמעותי לפני שימוש בכוח, מאשר ישראל", כתב במאמר.
הבעיה היא שארה"ב, וגם ישראל, צריכות לחשוב לא רק על יכולת צבאית, אלא על גיבוש אסטרטגיה ליום שאחרי התקיפה, הסביר רוס. תקיפה מצד ישראל או ארצות הברית לא תהרוס את תוכנית הגרעין האיראנית, אלא תפגע בה בצורה שהאיראנים יוכלו פחות ויהיו מעוניינים פחות לשקמהּ. לכן, "יהיה צורך לשמור על איראן מבודדת ותחת לחץ כלכלי קשה של סנקציות לאחר ההתקפה על מתקני הגרעין".
לדניס רוס אין ספק, והוא הביע את דעתו בעבר, שהנשיא אובמה יתקוף את מתקני הגרעין, אם כל האופציות האחרות ייכשלו. מטרת התוכנית היא להעניק לממשל אובמה את מרווח הזמן ואת המרחב להפעיל את הקואליציה הבינלאומית שבנה ואת הסנקציות הקשות שהופעלו, ולהרגיע את ישראל מפני החשש שאיראן תיסגר ב"אזור חסינות" שתיתן לה הפצצה הגרעינית, שיוציא את ישראל מהמשחק.
Read this article in English